Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Unde sînt vinovatii din decembrie 1989?

Știre publicată în urmă cu

în data de

• majoritatea persoanelor din dosarele Revolutiei au beneficiat de gratieri, eliberãri sau recursuri în anulare • numãrul victimelor ar putea fi mult mai mare decît cel cunoscut, afirmã Romulus Cristea •

În timpul evenimentelor din decembrie 1989 au murit, potrivit datelor oficiale, peste 1.100 de oameni si peste 3.300 au fost rãniti. Dintre cei condamnati pentru reprimarea demonstratiilor de protest din decembrie 1989, foarte putini se mai aflã în închisoare. Printe acestia, cei vinovati de incidentele de la aeroportul Otopeni, în care mai multi militari în termen au fost ucisi din gresealã, în schimbul de focuri care a avut loc între fortele care asigurau paza aeroportului si trupele de la garnizoana Cîmpina, trimise sã îi ajute. Maiorul Dumitru Drãghin, comandantul brigãzii care asigura paza, generalul Grigorie Ghitã, comandantul trupelor de securitate si cãpitanul Ion Zorilã, comandantul dispozitivului de apãrare au fost condamnati la 8 si, respectiv, 6 ani de închisoare si plata unor daune familiilor celor 53 de victime. Restul au fost eliberati sau au murit. Din primul lot al procesului de la Timisoara, de 24 de persoane învinuite, doar sapte au fost condamnate la închisoare, restul fiind achitate. Cei 7 au reusit, din diferite motive, mai ales de sãnãtate, sã amîne executarea pedepsei. Printe ei, Ilie Matei, fost prim secretar PCR Timis, si Ion Corpodean, fost adjunct al sefului Militiei Timisoara.

Gratieri, eliberãri, recursuri în anulare Traian Sima, fost sef al Securitãtii Timis, condamnat la 10 ani si Ion Deheleanu, fost sef al Militiei Timis condamnat la 15 ani au executat o parte a pedepsei primite, dar singurul care a executat cea mai mare parte din pedeapsa primitã este maiorul Iosif Veverca, fost sef al serviciului judiciar Timis, care a fost condamnat la 15 pentru uciderea unei persoane în timpul revolutiei de la Timisoara. Si el a fost eliberat din motive medicale. Radu Tinu, fost adjunct al Securitãtii Timis, a fost si el acuzat de omor deosebit de grav si a fost achitat, dupã ce a stat în închisoare 2 ani. El a afirmat cã principalul vinovat pentru reprimarea de la Timisoara a fost generalul Victor Stãnculescu, fost pe vremea aceea, prim adjunct al ministrului apãrãrii nationale. Acesta a fost trimis în judecatã în decembrie 1997, împreunã cu generalul Mihai Chitac, fost comandant al Garnizoanei Bucuresti, sub acuzatia de omor deosebit de grav. În iulie 1999, cei doi au fost condamnati de Curtea Supremã de Justitie la cîte 15 ani de închisoare si la plata unor despãgubiri, împreunã cu MApN, rudelor celor ucisi în decembrie 1989 la Timisoara, în total 72 de persoane si rãnirea altor 253. În februarie 2001, procurorul general Tãnase Joita a dispus suspendarea sentintei, iar în martie 2004, Înalta Curte de Justitie a admis recursul în anulare declarat de procurorul general împotriva sentintei de condamnare. Din asa numitul lot CEPEX, care îi cuprindea pe fostii membri ai Comiteului politic executiv al PCR din decembrie 1989, Nicu Ceausescu, fiul fostului dictator, Iulian Vlad, fostul sef al Securitãtii, Tudor Postelnicu, fost ministru de interne si Ioan Dincã, au fost condamnati la pedepse grele de 15-20 de ani de închisoare. Ultimul a executat doar 5 ani din pedeapsã. Între timp, Nicu Ceausescu a murit la Viena de cancer la ficat. Ceilalti membri ai CEPEX condamnati, au fost gratiati în martie 1994, printr-un decret al presedintelui Ion Iliescu. Printre ei Ana Muresan, Stefan Andrei, Lina Ciobanu, Ludovic Fazekas, Dumitru Popescu, Paul Niculescu Mizil sau Suzana Gîdea.

Numãrul victimelor Numãrul mortilor si rãnitilor în timpul Revolutiei din decembrie 1989 ar putea sã fie „mult mai mare“ decît este cunoscut oficial în prezent, a precizat, luni, Romulus Cristea, membru al Asociatiei „21 Decembrie 1989“, în cadrul unei conferinte de presã. Procurorul militar, gen. Dan Voinea, a confirmat cã în timpul cercetãrilor pe care le efectueazã de mai bine de un an în dosarul „Revolutia“ a constatat cã numãrul victimelor Revolutiei este mai mare decît cel cunoscut. Voinea nu a dorit însã sã facã nici un comentariu asupra acestui numãr, afirmînd cã ancheta este în curs de desfãsurare si orice astfel de date sînt provizorii. La rîndul sãu, Doru Maries, presedintele Asociatiei de revolutionari amintite a tinut sã precizeze cã organizatia sa doreste numirea lui Dan Voinea în functia de sef al Parchetelor militare. În acelasi timp, Maries a subliniat cã aceia care s-au fãcut vinovati de reprimarea populatiei în timpul revolutiei au fost „mentinuti la putere datoritã lui Ion Iliescu“, despre care afirmã cã „s-a erijat în emanat al revolutiei“ iesind „la luminã abia dupã ce nu a mai fost nici un risc“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending