Contactează-ne

Actualitate

Un spaniol, verdict final la Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ apelul asiguratorului a fost respins, iar inculpatul străin s-a ales cu o amendă penală ■ în urmă cu 8 ani, a intrat cu un autoturism de teren într-un microbuz oprit într-o staţie ■ spaniolul şi alte persoane au fost rănite străinul era băut ■

La mai bine de 8 ani de la producerea unui accident teribil, soldat cu victime multiple, care a fost provocat de un cetăţean spaniol băut la volan, procesul s-a terminat, iar judecătorii de la Curtea de Apel au pus punct litigiului.

Instanţa de fond, Judecătoria Piatra Neamţ, s-a pronunţat şi a aplicat inculpatului o amendă penală, însă asiguratorul este bun de plată cu o sumă considerabilă. Societatea de asigurări este cea care a atacat decizia de la instanţa din Piatra Neamţ, cauza ajungînd la Curtea de Apel Bacău, unde judecătorii au respins acţiunea.

În cauză a fost inculpat Diaz Gomez Javier, accidentul avînd loc pe 28 octombrie 2013, la Zăneşti. La data menţionată, cetăţeanul străin a intrat cu maşina într-un mijloc de transport în comun, oprit într-o staţie pentru a lua un călător. Spaniolul şi alte persoane au fost grav rănite, dar numai patru victime au fost părţi civile în procesul penal.

Spaniolul a fost găsit vinovat de conducere sub influenţa alcoolului fiind condamnat la 300 de zile de amendă, a 100 lei/zi amenda, adică o amendă penală de 30.000 lei. Aceeaşi sancţiune a fost aplicată pentru vătămarea corporală din culpă a patru persoane. Cele două pedepse au fost contopite şi a rezultat o amendă penală de 40.000 de lei.

În ceea ce priveşte latura civilă a procesului, firma la care era asigurată maşina condusă de străin trebuie să achite către cele patru victime daune materiale şi morale, care se cifrează la 261.000 lei, iar spaniolul este bun de plată cu 10.000 de lei, cheltuieli judiciare. Pe 28 octombrie 2013, nedoritul incident a avut loc în jurul orei 19:30, în Zăneşti, cînd un autobuz care circula către Piatra Neamţ şi în care se aflau şoferul şi alţi cinci călători, a oprit în staţie pentru a lua un alt pasager.

În timp ce vehiculul era staţionat, a fost lovit din spate de un autoturism de teren la volanul căruia se afla un cetăţean spaniol de 38 de ani. În urma impactului, maşina străinului, un BMW X5, a fost făcută praf, iar spaniolul a fost grav rănit, rămînînd încarcerat. Şi călătorul care urma să urce în autobuz a suferit leziuni grave, la fel ca şi o parte dintre cei aflaţi în microbuz.

Cadrele medicale au găsit opt victime, din care două erau în stare gravă, restul fiind rănite mai uşor. Şoferul spaniol a fost diagnosticat cu politraumatisme, fractură de bazin şi un traumatism cranio-cerebral acut, iar pasagerul care voia să urce în autobuz, un tînăr de 22 de ani, a avut traumatisme faciale, craniene şi edem cerebral. Cercetările au relevat faptul că accidentul s-ar fi produs din culpa spaniolului.

Dată fiind dinamica accidentului şi faptul că autobuzul a fost proiectat la 15 metri de locul impactului, anchetatorii au concluzionat că străinul conducea cu viteză foarte mare. Spaniolul venea de la Buhuşi, el fiind domiciliat în Botoşani. Era diriginte de şantier, fiind angajat al unei firme spaniole care lucra în asociere cu o firmă pietreană, BMW-ul aparţinînd agentului economic nemţean.

La începerea procesului de la instanţa de fond, judecătorii au decis ca spaniolul să fie citat atît la adresa din Botoşani cu mandat de aducere, cît şi la adresa din Spania, prin scrisoare recomandată. La Judecătoria Piatra Neamţ procesul a început pe 17 martie 2016 şi s-a încheiat pe 25 ianuarie 2021. Dupa apelul asiguratorului, pe 10 iunie 2021 dosarul a intrat pe rolul Curtii de Apel Bacău fiind soluţionat pe 14 ianuarie 2022.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending