Prima pagină
Un sindicalist din sistemul penitenciar susține că este discriminat de șefi
■ Florin Sima nu exclude să se adreseze instanței de judecată ■ sindicatul închisorii de la Bacău numără peste 100 de membri și a împlinit 20 de ani de activitate ■ agentul principal de poliție penitenciară este de 10 ani lider de sindicat ■
În ziua în care Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), filiala Bacău, a împlinit două decenii de activitate, pe 19 noiembrie, liderul acestuia, agentul șef principal Florin Sima, de loc din Roman, a acordat un interviu redactorilor „Monitorul”, subliniind că această structură sindicală a evoluat în organizare de la an la an, fiind implicată în derularea mai multor proiecte cu fonduri europene.
Toate menite să ducă la îmbunătățirea vieții profesionale a membrilor de sindicat, dar și a persoanelor încarcerate. „Dacă este să ne referim la cei 20 de ani de activitate, pot să vă spun că la început a luat ființă ca o grupă, numindu-se Sindicatul Național din ANP Bacău. În 2007 și-a schimbat denumirea în Sindicat Național al Lucrătorilor din Penitenciare, ca în 2019, la schimbarea denumirii profesiei să ia numele de astăzi, de Sindicat Național al Lucrătorilor din Penitenciare.
Încă de la înființare, sindicatul nostru a întâmpinat o serie de piedici și probleme, ca orice sindicat la început de drum. Este cunoscut faptul că în lumea sindicală există așa numitele << sindicate galbene>>, acealea care fac jocurile conducerii. Noi nu am vrut să facem astfel de jocuri, ci suntem, cu adevărat, un sindicat care luptă pentru drepturile membrilor lor și să promovăm sindicalismul în România.
La ora actuală avem în derulare cinci proiecte europene pe teme sindicale, deviza noastră fiind OAMENII MAI PRESUS DE ORICE! Proiectele de care vă pomenim sunt în parteneriat cu Ministerul Justiției și cu Ministerul Fondurilor Europene și vizează promovarea dialogului social, modul de asigurare a condițiilor de muncă în sistemul penitenciar, modul de diminuare a stresului, care în acest sistem se află la gradul cel mai ridicat, modul de diminuare a condițiilor de epuizare fizică a personalului, etc.
În cadrul unui proiect european s-a realizat o cercetare științifică de către un institut specializat și s-a ajuns la concluzia că speranța de viață maximă a unui angajat din penitenciar, din domeniul operativ, este, după pensionare, undeva la 57 de ani, ceea ce înseamnă că un fost lucrător nu mânâncă prea multă pensie. Tot studiul în discuție a arătat că această realitate este cauzată în primul rând de condițiile de muncă precare, de nivelul de stres de care vorbeam, pe care încercăm, prin astfel de proiecte, să-l reducem”, a declarat Florin Sima.
A mai spus că sindicatul pe care-l conduce are în prezent 100 de membri. Florin Sima este și vicepreședinte al Blocului Național Sindical, confederație care are peste 4.000 de membri, dintre care circa 3.000 de la Aerostar Bacău. La ultimele proteste (cele de anul trecut) SNLP Bacău a scos în stradă peste 30% dintre membrii sistemului penitenciar românesc. O ultimă realizare a SNPP Bacău este un parteneriat cu lucrătorii din sistemul Republicii Moldova, prin care aceștia sunt instruiți despre problematica sindicală din România.
„Din păcate, în sistemul penitenciar moldovenersc speranța de viață este și mai redusă, față de aceea din România și condițiile de muncă din Republica Moldova sunt mult mai grele, iar speranța de viață a lucrătorilor lor ceva mai mică ca la noi”, a adăugat Sima. Liderul SNLP Bacău a vorbit și despre presiunile la care sunt supuși sindicaliștii din structura pe care o reprezintă și repercusiunile acțiunilor sindicale, inclusiv asupra sa.
„Cert este că, personal, în calitate de lider de sindicat mă mențin în direcția de apărare a drepturilor membrilor noștri, repet, indiferent de presiunile care se fac asupra noastră și a abuzurilor la care suntem supuși ca lideri”. A dat un exemplu despre o discriminare la care a fost supus, referindu-se la faptul că spațiul profesional în care-și desfășoară activitatea este singurul spațiu din pavilionul admnistrativ, prevăzut cu o ușă transparentă, de unde poate fi văzut atât din partea administrativă, cât și dinspre celulele deținuților.
„Mă pregătesc să rezolv problema în instanță, pentru că este un lucru care trebuie rezolvat. Am o activitate de 23 de ani în Penitenciarul Bacău și de 10 ani sunt lider al SNPP, timp în care sindicatul a obținut foarte multe drepturi pentru membrii săi, atât de natură salarială, cât și de amelioare a condițiilor de muncă ale angajaților”, a mai adăugat Florin Sima. Conform site-lui Penitenciarului din Bacău, în ziua documentării, 19 noiembrie, erau încarcerați 427 de deținuți, foarte mulți din Moldova.
-
Actualitate10 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Fața și reversul săptămânii politice
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia