Contactează-ne

Actualitate

Un secol de presă bisericească la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prima revistă bisericească “Vocea Episcopiei Romanului” a apărut în 1913 și era un buletin oficial ■ ea a fost editată cu binecuvîntarea episcopului Lucian Triteanu dar a apărut pentru o scurtă perioadă ■ ulterior revista a fost reluată sub numele de “Cronica Romanului” ■ pr.dr. Florin Țuscanu a participat cu o comunicare științifică pe această temă la Congresul internațional de istorie a presei românești, din 2019, de la Iași ■ preotul are în colecția personală peste 30 de numere ■

Preotul dr. Florin Țuscanu un pasionat cercetător al evenimentelor și documentelor istorice din Roman și zonă s-a preocupat în cercetările sale de toate aspectele vieții sociale și culturale. Pr.Florin Țuscanu s-a oprit și asupra presei cu caracter bisericesc, apărută la Roman încă din 1913. Prima revistă bisericească  era un buletin oficial al clerului din Episcopia Romanului și a apărut încă din anul 1913, cu binecuvîntarea  episcopului Teodosie și se intitula “Vocea Episcopiei Romanului”, revista apărînd doar pentru o scurtă perioadă din cauza izbucnirii războiului.

După Marea Unire de la 1918, un grup de preoți entuziaști, sub coordonarea  noului episcop al Romanului, Lucian Triteanu, au tipărit primul buletin eparhial intitulat CRONICA ROMANULUI al cărui prim număr apărea în octombrie 1924, la tipografia «Beram Tatăl»,  ziar  care va avea o apariție neîntreruptă vreme de un sfert de secol, pînă la interzicerea ei de către comuniști. Toate numerele celor două reviste se găsesc în Biblioteca Arhiepiscopiei, dar pr.Florin Țuscanu a primit în dar de la un preot bătrîn 30 de numere din “Cronica Romanului”, pe care le păstrează alături de alte documente importante în biblioteca personală.

“Diversitatea temelor dezbătute, care frămîntau viața bisericească din Episcopia Romanului în prima jumătate a secolului XX, perioadă în care a apărut această revistă, toate informațiile documentare, literare și liturgice publicate, pun în lumină frumoasele preocupări ale preoților noștri, precum și unele realități ale vieții clericale din parohiile acestora, sau din viața monahală. Difuzarea revistei eparhiale către parohii, schituri, mănăstiri, dar și către persoane particulare, se făcea prin intermediul Poștei Române. Multe dintre reviste poartă pînă în prezent pe copertă, adrese și timbre poștale, iar preoții le puteau ridica și de la oficiul protopopesc”, spune preotul cercetător, care amintește și de cele mai abordate teme, legate de misiunea pastorală a preoților, de problemele administrativ-gospodărești, de teme culturale, duhovnicești, de subiecte teologice din dogmatică, de teme de morală, de temele liturgice, de cele de omiletică (disciplină teologică privitoare la principiile și regulile predicilor bisericești n.r). Articolele făceau referire și la muzica bisericească, la istoria bisericii, la arta creștină, la dreptul canonic.

În acest buletin erau publicate și toate actele Cancelariei Eparhiale, constînd în ordine, circulare, scrisori pastorale ale ierarhilor, ordinele de  numire și transferuri din cadrul Episcopiei, hirotoniile de preoți, acordarea de ranguri bisericești, donațiile primite de biserici, mulțumirile pentru aceste gesturi caritabile. Un alt capitol al revistei era dedicat învățămîntului teologic de la Seminarul “Sf. Gheorghe” din Roman și Școlii de cîntăreți bisericești “Episcop Melchisedec”-Roman. Pr. Florin Țuscanu a participat la Iași, în 2019 cu o comunicare pe această temă, la “Congresul internațional de istorie a presei  românești”, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Centrală Universitară,  unde referatul său a fost bine primit.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending