Contactează-ne

Actualitate

Un scriitor din Piatra, sub bombele Hamas

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Etgart Bitel a locuit în Piatra Neamţ până în 1990, după care a plecat în Israel ■ locuieşte în oraşul Ashdod, aproape de Fâşia Gaza ■ a relatează despre coşmarul cotidian generat de tirurile cu bombe trase de Hamas ■

Lui Etgard Bitel, un cunoscut scriitor, traducător şi ziarist român în vârstă de 72 de ani, care a trăit mai bine de jumătate din viaţă la Piatra Neamţ, stabilindu-se din anul 1990 în Israel, îi este dat să trăiască de mai bine de o săptămână coşmarul generat de noile tensiuni armate, dintre statul evreu şi palestinienii din Fâşia Gaza.

Nu este pentru prima dată când ia „contact“ cu ceea ce înseamnă războiul cu Hamas, o organizaţie paramilitară islamistă, considerată teroristă, care revendică teritorii aflate în cadrul Israel – Cisiordania şi Gaza, având experienţa altor conflicte între cele două părţi, dar acum acestea au o amploare fără precedent.

În ultimele zile, mii de rachete au fost lansate din fâşia controlată de Hamas, multe au fost interceptate de scutul antiaerian, dar unele nu, provocând mari distrugeri, iar armata israeliană a ripostat cu raiduri ale aviaţiei, care au vizat centre de comandă inamice şi alte ţinte.

„De treizeci de ani trăiesc în Israel, la Ashdod, la patruzeci de kilometri de Fâşia Gaza, stăpânită de gruparea teroristă Hamas. Nu odată am suferit datorită tirurilor de rachete trimise din Gaza spre sudul şi centrul Israelului, către zone locuite de civili.

Israelul nu a atacat niciodată. Primii care au deschis focul au fost întotdeauna teroriştii din Gaza. Când a fost obligat să răspundă, Israelul a încercat să atace doar obiective militare, iar atunci când aceasta nu a fost posibil, pentru că Hamas şi-a plasat aceste obiective în cadrul unor obiective civile, armata israeliană a anunţat populaţia civilă să părăsească clădirile respective. La fel s-a întâmplat şi acum“, a transmis Etgard Bitel, citat de StiriNeamţ.ro.

Scriitorul, care este şi redactor şef al publicaţiei „Curierul de Pretutindeni“, una care-l are ca preşedinte de onoare pe academicianul Răzvan Teodorescu, întreabă retoric: „sigur că vă întrebaţi cum este viaţa în aceste condiţii?“. Răspunde tot el: „Nu este uşor!“, explicând şi de ce.

Sunt clădiri care au adăposturi la parter, sunt imobile în care apartamentele au o cameră adăpost, dar sunt şi clădiri mai vechi, care nu au niciun fel de apărare, iar locuitorii sunt obligaţi să stea pe scări pentru a beneficia de o minimă apărare, în timpul bombardamentelor. „Blocul în care locuiesc are adăpost la parter. Vreau să vă imaginaţi ce înseamnă să fugi de zece ori pe noapte, pe scări, două etaje în 45 de secunde (acesta este timpul pe care îl ai de la depistarea rachetei şi până la explozia ei în zona Ashdod), să stai zece minute în adăpost, să vrei să te întorci în casă şi la jumătatea drumului să auzi din nou alarma şi să trebuiască să te întorci înapoi în adăpost“, dă lămuri ziaristul.

Consemnările sale despre război sunt de sâmbătă dimineaţa, 15 mai 2021, mai spunând că în noaptea precedentă, în jurul orei 02.00, a avut loc un atac asupra oraşului Ashdod, nefiind victime, ci doar pagube materiale. Sunt, însă, unle unde au fost şi victime, inclusiv copii:

„Noi, la Ashdod, putem spune că încă mai avem o şansă. Dar cel mai lovit în acest război a fost oraşul Ashkelon, care se găseşte la 25 de km de Gaza, iar timpul de ajungere într-un adăpost este de 15 secunde. (…) Acest război a pornit, ca întotdeauna, de la un motiv căutat forţat de Hamas. (…) Probabil că într-o zi sau două se va ajunge la o înţelegere şi situaţia se va calma. Întrebarea este: pentru cât timp?“.

În numărul din 13 mai 2021 al publicaţiei „Curierul de Pretutindeni“, Etgard Bitel semnează un articol intitulat „Lod – oraşul în flăcări“, în care descrie situaţia actuală din Israel: „Şi la Haifa au fost incidente violente, dar oraşul cel mai afectat din acest punct de vedere este Lod, recunoscut pentru populaţia sa mixtă şi traiul în comun. Există la Lod clădiri în care locuiau până acum evrei şi arabi împreună la cel mai înalt nivel de vecinătate.

Un locatar evreu al unei asemenea clădiri povestea că, doar cu două zile în urmă. unul din vecinii săi, arab, se jucase cu copii lui, iar acum îi striga să plece din bloc. Spunea, deasemenea, că atât lui cât şi celorlalţi vecini evrei le este frică să coboare în adăpostul comun în timpul bombardării oraşului de către Hamas deoarce este plin de vecinii arabi. Oraşul Lod este, practic, în flăcări“. Etgard Bitel a vorbit şi despre „apartenenţa sa la acest minunat oraş (Piatra Neamţ – n.r.):

„Foarte mulţi dintre aceşti prieteni, aflându-se în zona de Nord a ţării, m-au sunat şi s-au oferit să mă găzduiască până trece grozăvia. Şi dacă nu erau suficiente aceste dovezi de prietenie pietreană, au mai venit telefoane şi din Piatra Neamţ, de la alţi prieteni care mă rugau să vin să stau la ei.

Pentru că am întreaga familie aici în Ashdod, nu am părăsit oraşul, dar să vă spun că este uşor aş minţi. Oricum, vom trece şi peste asta şi sper să ne vedem în curând la Piatra Neamţ“.

Etgart Bitel s- a născut în anul 1949 la Piatra Neamţ, a absolvit liceul Calistrat Hogaş şi apoi Academia Militară Nicolae Bălcescu din Sibiu, devenind ofiţer al Armatei Române. În 1990 s-a stabilit cu familia în Israel unde a înfiinţat editura Betapress, editând şi volume proprii dar şi almanahul Enigma. Este membru al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limba Română, fiind implicat în activităţile organizate împreună cu Institutul Cultural Român din Tel Aviv.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending