Contactează-ne

Actualitate

Un puşti şi o performanţă istorică în radioamatorism

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la doar 9 ani, Ianis Scutaru este cel mai tânăr campion naţional din istoria radioamatorismului ■ el a câştigat titlul la proba de telegrafie viteză în cadrul Campionatelor Naţionale ■ „Are o ureche fantastică şi o voinţă foarte mare de a deveni cel mai bun“, a declarat antrenorul Gheorghe Paisa ■ CS Ceahlăul a terminat pe locul 2 în clasamentul pe echipe, cea mai bună performanţă din istoria clubului ■

Ianis Scutaru este cel mai nou mare nume din radioamatorismul românesc, pietreanul fiind cel mai tânăr campion naţional din analele federaţiei de specialitate.

La 9 ani, împliniţi în august 2020, sportivul de la CS Ceahlăul Piatra Neamţ a reuşit performanţa de a câştiga titlul naţional, devansându-l pe Rareş Niţă (CSTA Bucureşti, 16 ani) la o diferenţă foarte mare de puncte în proba „recepţia indicativelor“.

Puştiul din Piatra Neamţ a adunat 100 de puncte, în timp ce ocupantul locului secund a terminat concursul cu 73 de puncte, podiumul fiind completat de Melisa Stănică (CSM Iaşi), cu 67,7 puncte.

Au participat la competiţie 12 sportivi la categoria de vârstă amitită mai sus. „Ianis Scutaru nu reprezintă o surpriză pentru mine în privinţa clasării pe podium. Chiar înaintea concursului am apreciat că va termina între primii trei, dar sincer să fiu nu mă aşteptam la titlul naţional. Mă gândeam că emoţiile concursului şi stresul vor avea efecte asupra lui, însă am avut parte de o surpriză foarte plăcută.

Are o «ureche» fantastică şi o voinţă foarte mare de a deveni cel mai bun. Lucrează bine la antrenamente, vrea să fie mereu cel mai bun, vrea mereu să progreseze. Iar cel care s-a clasat pe locul doi trece din 2021 la categoria Juniori 1, după ce în ultimii patru ani a fost în lotul României la mondialele de radioamatorism, proba recepţia indicativelor şi nu numai că a participat, dar a câştigat medalii atât cu echipa, cât şi la individual“, a declarat Gheorghe Paisa, antrenorul de la CS Ceahlăul al lui Scutaru şi tehnicianul loturilor naţionale ale României.

Întrebat dacă îl poate asemui cu Bogdan Buzoianu, antrenorul parcă se teme să facă o astfel de comparaţie. „Îmi este greu să vorbesc şi să compar. Bogdan a venit la club la 14 ani şi apoi a avut cinci recorduri mondiale la recepţia indicetivelor. Nu vreau să mă gândesc atât de departe, dar am încredere că Ianis poate face lucruri frumoase în proba căreia eu îi spun «Proba lui Buzoianu»“, a mai spus Paisa.

Elevul de 9 ani de la Şcoala Nr.10 Nicu Albu din Piatra Neamţ, a ajutat astfel echipa CS Ceahlăul să aibă o performanţă istorică în clasamentul pe echipe. Anul 2020 a adus prima clasare pe locul 2 în ierarhia pe echipe pentru galben- negri, puncte aducând şi seniorii Mihaela Macsim (argint), Lucian Cojocaru (bronz) şi Gheorghe Paisa (argint).

Concursul a avut loc în perioada 15-18 octombrie la Târgu Neamţ, campioană pe echipe a fost CSM Iaşi, iar celelalte cluburi participante au fost CSTA Bucureşti, CSTA Petrolul Ploieşti, CSTA Suceava, ACS Radioclubul Ion Creangă Târgu Neamţ şi CSA Steaua Bucureşti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending