Contactează-ne

Actualitate

Un preot şi ineditul său recensămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în doar 25 de ani, numărul populaţiei de rit catolic a scăzut la nivelul Diecezei Iaşi cu 25% ■ cauzele rămîn, în principal, cele legate de migraţia către ţări din Occident ■ datele au fost obţinute prin recenzarea credincioşilor la binecuvîntarea caselor ■

La nivelul Diacezei Romano-Catolice din Iaşi, pr. cercetător Alois Moraru, născut la Barticeşti, în judeţul Neamţ a realizat,recent, un studiu privind recensămîntul populaţiei catolice din Moldova, rezultatele fiind relevante în ceea ce priveşte scăderea populaţiei.

Conform datelor centralizate la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi, se constată o scădere vertiginoasă a numărului de catolici din Dieceza de Iaşi, respectiv cu minus 25% în ultimii 25 de ani. Urmărind evoluţia şi involuţia numărului familiilor şi al credincioşilor recenzaţi la binecuvântarea caselor, conform datelor centralizate la Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, asistăm în ultimele trei decenii la schimbări semnificative.

“Cele mai vizibile scăderi de populaţie le sesizăm la oraşe. Cea mai mare diferenţă se constată în oraşul Oneşti (judeţul Bacău), unde numărul catolicilor a scăzut cu aproape 60%: de la 7.000 (în anul 1994), la 2.814, iar numărul familiilor înscrise în registrele parohiale: de la 2.000, la 1.373. Numărul catolicilor din Bacău a ajuns la jumătate în ultimii 25 de ani: de la 24.649 de credincioşi la 12.373, iar numărul de familii a scăzut de la 6.884 la 5.279.

O situaţie similară o constatăm şi în oraşul Roman, unde în anul 1995 au fost înregistraţi 11.715 catolici, iar acum cifra este la jumătate: 5.953; la fel, numărul familiilor a scăzut de la 3.231 la 2.627. Parohia Sfînta Tereza din Roman nu mai este a treia din dieceză, ajungînd pe locul 15.

Populaţia catolică din oraşul Iaşi a scăzut de la 9.810 credincioşi la 6.858, în timp ce numărul familiilor a crescut de la 2.995 la 3.175. Singurul oraş în care se menţin cifre apropiate este Piatra Neamţ unde numărul familiilor a crescut de la 1.010 la 1.224, iar cel al sufletelor a scăzut de la 3.074 la 2.829“, a remarcat preotul Alois Moraru.

Referitor la situaţia din comunităţile rurale ale Moldovei, preotul constată că în ceea ce altădată a fost cea mai mare comunitate rurală din Moldova, comuna Săbăoani, se înregistrează poate una dintre cele mai semnificative scăderi demografice:

„Aici, în Parohia Sfîntul Mihail, numărul familiilor cu credincioşi romano-catoloci a coborît de la 2.803 familii la 953, dar trebuie să ţinem cont că în cele patru parohii din localitate sînt 2.351 de familii. Per total, numărul credincioşilor a scăzut de la 11.035 (în 1995), la 9.098“.

Scăderi semnificative ale populaţiei au avut loc şi la: Hălăuceşti (Iaşi), cu 37%, Luizi Călugăra (Bacău) cu acelaşi procent. În schimb la Pildeşti (comuna Cordun), în judeţul Neamţ, s-a constatat o creştere de 10%“, spune Alois Moraru.

Acesta face şi o prezentare comparativă a numărului de familii recenzate în 1995 şi în prezent în parohii rurale cunoscute: Gherăeşti (Neamţ) – 1.305 / 1.272 familii, 3.401 / 4.416 credincioşi; Tămăşeni (Neamţ) – 1.230 / 1.020 familii, 3.600 / 3.985 credincioşi; Pildeşti (Neamţ) – 1.215 / 1.108 familii, 4.295 / 4.054 credincioşi; Adjudeni (Tămăşeni)- 1.165 / 1.090 familii, 3.565 / 5.075 credincioşi; Piatra Neamţ 1.224 familii 2.829 credincioşi.

„Cauzele scăderii populaţiei catolice din multe localităţi ale Diecezei de Iaşi sînt multiple: sporul natural, scăderea natalităţii, transferul de la oraş la sat, emigraţia masivă în străinătate, indiferenţa religioasă şi altele, situaţii care au determinat ca numărul total al catolicilor din cele 160 de parohii ale Diecezei de Iaşi să fie de 175.825, faţă de 245.885, cîţi au fost înregistraţi în urmă cu un sfert de secol“, mai remarcă Alois Moraru, unul care are o impresionată carte de vizită, în ceea ce priveşte studiile.

A absolvit Liceul Vasile Sav Roman, ulterior urmînd cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, al Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, şi în străinătate cursuri la Kirchengeschichte Viena, unde a studiat şi pictura. De reamintit şi faptul că la vremea cînd a fost paroh în satul natal, la Biserica Sfîntul Iosif Muncitorul din satul Barticeşti, comuna Boteşti, a realizat o monografie a localităţii, antrenînd în munca de documentare aproximativ 40 de tineri, elevi şi studenţi.

Părintele Alois Moraru a realizat în multe din parohiile în care a funcţionat de-a lungul anilor biblioteci parohiale, fiind unul din cei care a reuşit să stîrnească interesul tinerilor pentru lectură. Preotul a ţinut, de-a lungul timpului şi foarte multe prelegeri la Academia Culturală Petru Tocănel, care funcţionează pe lîngă Institutul Teologic Franciscan de la Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending