Contactează-ne

Prima pagină

Un polițist, inedit proiect dedicat unor copii dintr-o zonă rău famată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este vorba despre antrenarea a 50-60 de copii din „Satul Olimpic” la acțiuni sportive și cultural-educative ■ li se dă șansa unei integrări sociale adecvate ■ cuvântul de ordine al proiectului inițiat de polițistul Ionuț Ciprian Huci este educație prin toleranță ■

Deja se știe despre interesul și dedicația agentului principal Ionuț Ciprian Huci, care lucrează în cadrul Poliției Roman, pentru proiecte de larg interes social, în care sunt antrenați și copii din medii defavorizate. Recent, cu sprijinul Poliției Neamț, al Poliției Roman, în parteneriat cu Primăria Roman, Inspectoratul Școlar, DGASPC Neamț și antreprenori locali, polițistul a demarat un nou proiect.

Este intitulat „Toți copiii sunt buni!”, menit să  dea o șansă la dezvoltare armonioasă, unui număr minim de 50-60 de copii, domiciliați pe strada Fabricii din Roman, cartier cunoscut printre localnici ca fiind rău famat. „Noul meu proiect va prinde contur în următoarele două săptămâni. A rămas stabilit ca luni, 19 august, reprezentanții Primăriei Roman să se apuce de igienizarea unui teren din strada Fabricii.

Acolo vom amenaja condiții ca acei copii să poată participa la activități sportive. Pentru început, am cerut Primăriei Roman ca pe lângă igienizarea terenului să ne sprijine și cu două porți, costurile de achiziție/consrucție ridicându-se la aproximativ 3.000 lei bucata. Am demarat proiectul acesta, solicitând costuri financiare minime. Căutăm și sponsori printre reprezentanții unor societăți comerciale.

Firme care sunt dispuse să ni se alăture, conștienți fiind că acești copii din medii defavorizate au nevoie de sprijin pentru a fi antrenați în tot felul de activități, care să-i țină cât mai departe de tentațiile de a se lăsa angrenați în tot felul de infracțiuni mărunte, profund dăunătoare”, a declarat Ionuț Huci. E de părere că, mai târziu, astfel de copii ar putea fi antrenați, din cauza mediului în care trăiesc, pe drumul periculos al marii infracționalități.

Agentul principal de poliție are experiență în domeniul activităților social-sportive, membrii ONG-ului său, care poartă numele de „Rareș-Marian”, fiul său, un adolescent cu cerințe educaționale speciale, beneficiind de experiența sa și a soției, care-i stă alături în toate proiectele. „Rareș are acum 16 ani și mă ocup în continuare de antrenarea lui în activitățile pe care le desfășor.

De mai bine de 3 ani, fac sport cu o parte din copiii din strada Nouă, despre care se știe că e o zonă cu mari probleme sociale. Am realizat, în colaborare cu profesorii de la LPS, o selecție a copiilor care pot practica fotbal sau handbal. Intenționez să continui și activitățile de dresaj al câinilor. Am în asociația mea doi copii, de 14 și 16 ani, pe care i-am învățat să dreseze câini și acum câștigă bani din această îndeletnicire.

Pentru oricare proiect este nevoie de bani. Am învățat că îi pot obține din sponsorizări, dacă proiectul e cu adevărat interesant. Trebuie spus că mă bazez pe munca mea pentru  a obține bani din dresajul câinilor”, a mai adăugat Ionuț Ciprian Huci, care întărește ideea că scopul acestui interesant proiect constă în includerea copiilor într-un program de educație non-formală și de petrecere a timpului liber, atât în timpul vacanței, cât și pe parcursul anului școlar viitor.

Se încearcă, astfel, reducerea marginalizării copiilor din strada Fabricii, dar mai ales schimbarea mentalităților și atitudinii negative din partea comunității locale față de acești minori, care nu au decât „vina” de a se fi născut într-un cartier defavorizat, romașcanii, în mare parte, continuând să refuze integrarea acestor locuitori.

Ionuț Huci este absolvent al Școlii de Poliție „Vasile Lascăr”, promoția 1999 și unul dintre cei mai pricepuți oameni ai legii, care lucrează cu câini polițiști. De-a lungul timpului, a derulat mai multe proiecte care au întrunit aprecierea colegilor din Poliția Neamț, dar și din alte comunități, unde este adesea trimis să facă demonstrații de dresaj canin. Agentul a enumerat și alte proiecte derulate prin ONG-ul său.

Între ele O masă pe zi ( din 2017), Secret Santa ( 2018), organizat de Crăciun sau Hai la cinema!, Ateliere plastice de desen şi modelaj sau Festivalul iubitorilor de câini. Polițistul concepe acum un nou proiect, pe care intenționează să-l înscrie în cadrul celor din 2025 care vor participa la „Bugetarea participativă” a Primăriei Roman, în speranța că va reuși să câștige o sumă care să-i asigure derularea acestuia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending