Contactează-ne

Actualitate

Un pietrean la Australian Open

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Sebastian Stelea este fizioterapeutul tenismenului Horia Tecău ■ în aceste zile este în Australia, acolo unde jucătorul român va evolua la primul turneu de Grand Slam din 2019 ■ „Pentru mine, este uimitor să lucrez lîngă fizioterapeuţii lui Djokovic, Nadal sau Federer“, a declarat Sebastian ■ tînărul a jucat handbal la LPS Piatra Neamţ, sub comanda antrenorilor Stelian şi Rita Bursuc, echipă cu care a devenit şi campion naţional ■

Pietreanul Sebastian Stelea se pregăteşte să trăiască primele emoţii la Australian Open. În vîrstă de 24 de ani, fizioterapeutul absolvent al Facultăţii de Kinetoterapie din cadrul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucuresti face parte din echipa lui Horia Tecău. Tenismenul român va juca în proba de dublu la Australian Open alături de olandezul Jean Julien Rojer. „Pentru mine este uimitor să lucrez lîngă fizioterapeuţii lui Djokovic, Nadal sau Federer, dar am remarcat că nu lucreză ceva diferit de noi. Cît priveşte emoţiile trăite pînă acum, pot spune că le-am avut la fiecare meci. Aici însă, în Australia, se anunţă emoţii mult mai mari fiind vorba despre un turneu de Grand Slam. Iar din punctul meu de vedere, emoţiile sunt din două perspective: emoţii pentru competiţia sportivă, pentru că ne dorim cu toţii ca echipa noastră să ajungă cît mai sus în turneu şi emoţiile mele legate de faptul că sper să nu se accidenteze. Despre băieţi, Horia şi Jean Julien, pot spune că peste tot pe unde am fost ei sunt foarte bine văzuţi si respectaţi în lumea tenisului. Sunt totuţi cîştigători de turneu de Grand Slam“, a precizat Sebastian. Dublul româno-olandez este cotat cu a zecea şansă la cîştigarea trofeului în 2019. Pietreanul a ajuns în această situaţie extrem de plăcută şi mai mult decît interesantă pentru el pentru că, încă din timpul facultăţii, a ales să lucreze la clinica de recuperare sportivă Kinetic Sport&Medicine Bucureşti. Din punctul său de vedere, instituţia respectivă este cea mai mare şi mai modernă de acest gen din România. Este angajat acolo de trei ani şi a avut şansa de a trata sportivi cunoscuţi. Şi nu numai sportivi. În afara lui Horia Tecău, pietreanul a lucrat cu Simona Halep şi cu Marius Copil, singurul român pe tabloul principal al Australian Open în 2019, cu antrenorul de tenis Andrei Pavel sau cu o altă tenismenă, Raluca Olaru. I-a tratat pe realizatorii de emisiuni de televiziune Horia Brenciu şi Andi Moisescu, dar şi destui jucători de fotbal şi de handbal din campionatele interne. Cum a ajuns în echipa lui Tecău? Poate că modul de lucru l-a convins pe tenismen că pietreanul merită să-i fie alături. „În momentul de faţă sunt delegat de la clinică în circuitul ATP ca fizioterapeut al sportivilor Horia Tecău şi Jean-Julien Roger. Împreună cu Horia Tecău şi conducerea clinicii am luat decizia ca pentru o perioadă să merg cu ei în turnee. Poate că doar pentru 2019 sau poate şi pe viitor“, a declarat Stelea.

Viaţa lui Stelea este legată de sport

Sebastian nu a ajuns întîmplător la Facultatea de Kinetoterapie. A fost handbalist la LPS Piatra Neamţ sub comanda antrenorilor Stelian şi Rita Bursuc. A fost de trei ori campion naţional la juniori, dar are în palmares şi două titluri de vicecampion. O accidentare l-a făcut să aleagă kinetoterapia. „După terminarea liceului (n. r. – Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ) nu am avut alte gînduri sau alte opţiuni pentru a merge la facultate. Singura variantă a fost una şi clară: Facultatea de Kinetoterapie. Am ales din mai multe motive. Domeniul kinetoterapiei este încă unul nou în ţara noastră, lumea neştiind exact ce înseamnă acest lucru. Foarte mulţi apelează direct la ortoped, alegînd intervenţia chirurgicală chiar şi pentru cele mai mici afecţiuni. Acest lucru l-am păţit şi eu, cînd jucam handbal. Pentru un simplu blocaj de menisc medicii mi-au recomandat atunci intervenţia chirurgicală. Există foarte multe afecţiuni care se pot trata prin kinetoterapie. Am absolvit Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, iar anul acesta voi termina şi masteratul cu «Kinetoterapia în afecţiunile locomotorii». Vreau să fac oameni sănătoşi şi le mulţumesc celor de la clinica Kinetic Sport&Medicine că îmi dau şansa să fac parte din echipa lor. Îmi doresc să ştiu că pacienţii sunt mulţumiţi de munca pe care o depun. Muncesc, învăţ, mă documentez, dar sunt atent şi la colegii mei, pentru că meseria se fură, nu se învaţă doar din carte. Cînd mă uit la alţii cum lucrează sunt atent la detalii. Pentru mine, şansa de a lucra în lumea tenisului este un mare plus pentru viitorul meu în acest domeniu“, a povestit kinetoterapeutul pietrean. În lumea tenisului de top, Sebastian Stelea se simte foarte bine. Cu Horia Tecău a fost deja la turneele de la Doha (Qatar) şi Auckland (Noua Zeelandă) . La Doha a făcut Revelionul chiar, numai că petrecerea a fost simbolică. Pe 31 decembrie 2018, Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au avut meci, iar pe 1 ianuarie 2019 au avut programat antrenament. Iar pentru sportivii de top a lipsi de la un antrenament înaintea unei competiţii de maxim interes nu este o opţiune. „Programul general constă în antrenamente de tenis, unde eu sunt «pe fază» dacă se produce vreo accidentare, apoi program de sală de forţă combinat cu exercitii de kinetoterapie. La finalul programului se intră la recuperare“, a precizat fostul handbalist.

Fan Steaua

„Handbalul rămâne în continuare sportul inimii mele“, spune Sebastian Stelea. Medaliat de atîtea ori la nivel de juniori, poate că a sperat să joace la seniori. Nu ştie să fi avut vreo ofertă, dar consideră că era greu să combine viaţa de sportiv de performanţă cu cea de student al facultăţii mai sus amintite. Urmăreşte în continuare ce se întîmplă în această lume a sportului cu mingea mică, este fanul celor de la Steaua Bucureşti, dar a fost cu ochii şi pe parcursul tricolorelor conduse din teren de Cristina Neagu la Campionatul European de handbal feminin din decembrie 2018. Şi cum, recent, a început turneul final al Campionatului Mondial de handbal masculin, va urmări şi meciuri de la această întrecere, atît cît îi va permite timpul. Consideră că principala favorită la medalia de aur este Franţa. A ales această naţională pentru că are jucători foarte foarte buni, precum fraţii Karabatic, Nikola şi Luka, plus portarul Thierry Omeyer. De asemenea, un plus pe care Sebastian Stelea îl vede în dreptul naţionalei Cocoşului Galic este antrenorul Didier Dinart.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending