Contactează-ne

Actualitate

Un pietrean este „izolat” tocmai în Noua Zeelendă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu şi prietena sa trăiesc o uluitoare experienţă la Antipozi ■ plecaţi în vacanţă, ei nu pot părăsi ţara din cauza epidemiei de coronavirus ■ sînt izolaţi în noua Zeelandă de aproape două luni ■ „Regândiţi acţiuni şi strategii. Reevaluaţi tot şi rămâneţi pozitivi, sperînd într-un viitor al autenticului“, transmite pietreanul ■

Radu Păltineanu, de loc din Piatra Neamţ, absolvent al Universităţii McGill din Canada, ţară unde s-a stabilit în urmă cu ceva ani, dar fără să piardă contactul cu ţinuturile şi ţara natală unde vine foarte des, după senzaţionala experinţă avută cu câţiva ani în urmă, când a traversat pe bicicletă continentele americane din Alaska şi până în Ţara de Foc, expediţie ce adurat vreo 3 ani, are parte de o nouă aventură.

Nu a plănuit-o nicio clipă, dar hazardul l-a pus în postura de a trăi noi încercări tocmai la Capătul lumii, dar pe care temerarul din Piatra Neamţ nu le regretă deloc. Împreună cu prietena sa, Irina Repede, a decis să petreacă o vacanţă în Noua Zeelandă şi după ce au făcut diligenţele necesare au zburat de la Bucureşti spre Australia şi de aici la Auckland, capitala Noii Zeelande.

Numai că, epidemia de coronavirus le-a schimbat total sejurul în îndepărtata insulă, punându-i în posturi şi provocări nebănuite. De altfel, Radu Păltineanu îşi propusese ca provocarea pentru acest an să fie o nouă expediţie, traversarea Groenlandei pe schiuri, avându-l ca partener pe Aurel Sălăşan, un cunoscut alpinist, distanţa de străbătut fiind de circa 600 de kilometri.

În Noua Zeelandă, cei doi români au apucat să parcurgă ceva-ceva din initerariul plănuit, dar acum sunt „prizonieri“ acolo de pe 23 martie, când autorităţile au decis închiderea graniţelor şi suspendarea zborurilor din pricina pandemiei care începuse să afecteze şi această ţară.

Aşa se face că au trebuit să rămână într-un mic sătuc din Northland – Ţinutul de Nord (una dintre cele 16 regiuni ale ţării), situat la ceva distanţă de un mic oraş, Kerikeri (destinaţie turistică la 240 de kilometri nord de Auckland), cu vreo 6.000 de suflete. Pentru ca cele ce le este dat să trăiască în Noua Zeelandă să fie împărtăşite şi altor pasionaţi de călătorii şi nu numai, Radu Păltineanu ţine un jurnal de călătorie pe contul de Facebook.

„Chiar cred în vorba aia românească: tot răul spre bine!“

În cele ce urmează, prezentăm notele de călătorie ale tânărului din Piatra Neamţ, lăsând cititorul să descopere lucruri ştiute s-au deloc ştiute despre Noua Zeelandă din însemnările lui Radu Pătineanu. Şi iată cum a primit vestea că sunt „prizonieri“ şi trăirile de moment. 23 martie: Când am plecat spre Noua Zeelandă, nu mi-aş fi imaginat o clipă că pandemia de COVID-19 va căpăta asemenea dimensiuni la scară globală.

De altfel, în prima săptămână petrecută în acest capăt de lume, am fost complet ferit de problemele din afară, aflându-mă în inima sălbăticiei din Fiordland, în extrema sudică a insulei de Sud. A fost un challenge destul de mare să străbat cei 54 de km de Dusky Trek, prin mlaştini, vegetaţie luxuriantă şi poteci puţin bătute, dar mai greu a fost să fac faţă ştirilor la întoarcere, în societate. Zecilor de mii de noi cazuri detectate şi miilor de morţi în Europa.

Primele reacţii pe care le-am avut au fost ignorarea şi negarea, dar, apoi, am început să-mi dau seama că ceea ce se întâmplă acum ne impactează pe toţi: rapid, direct şi global. Şi mi-e clar că fără măsurile minime de protecţie şi izolare nu ne vom recupera. Chiar dacă asta are un cost enorm. Tind să văd şi partea bună din acest fenomen. În toţi anii petrecuţi explorând cele mai sălbatice colţuri ale Terrei, am realizat cât de afectată este planeta de impactul nostru, de urmele lăsate de noi şi de trendurile economiilor noastre mereu puse pe creştere cu orice preţ şi prea puţin orientate spre conservare şi spre autenticitate. Spre valorile intrinseci şi spre conexiunea cu natura.

Aşa că eu îl văd şi ca pe un moment de trezire la realitate. Trezire la realitate pentru noi şi relaxare pentru Pacha Mama (personificare a fertilităţii sau maternităţii, zeiţa-mamă este adesea asociată cu pamântul, cu natura, numită Mama-Pamânt sau Pamântul-Mamă în mitologia Inca – n.r.). Chiar cred în vorba aia românească: tot răul spre bine! Azi dimineaţă m-am dus la aeroport doar ca să constat că toate zborurile mele au fost anulate. Singapore, unul din statele prin care ar fi trebuit să tranzitez dinspre Noua Zeelandă spre Europa şi-a închis graniţele pentru cetăţenii straini, urmând astfel modelul altor ţări.

Dar eram pregătit. Undeva în sinea mea am vrut să rămân aici. După amiază a venit şi anunţul primului ministru. Noua Zeelandă se pregăteşte de miercuri să paralizeze orice activitate pentru o lună. Pentru mine şi iubita mea, asta se traduce într-o lună de auto- izolare într-o micuţă comunitate rurală din extrema nordică a insulei de Nord. Totuşi, nu pot să nu mă gândesc la cei rămaşi acasă, la cei bolnavi şi la cei în pericol.

Aşa că vă rog, luaţi fiecare în parte măsurile care se impun. Staţi acasă şi folosiţi acest timp pentru a-l petrece cu cei dragi vouă. Meditaţi! Regândiţi acţiuni şi strategii. Reevaluaţi tot şi rămâneţi pozitivi, sperând într-un viitor al autenticului.

„Anii petrecuţi prin Americi mi-au arătat că se poate trăi şi departe de societatea dezlănţuită“

24 martie: Azi a plouat! Cum am mai spus-o, tind să văd şi latura benefică a acestei pandemii care a cuprins întreaga lume. Pe cât de dureroasă, pe atât de utilă, cred eu, refacerii ecosistemelor naturale dar şi conexiunilor interumane.

Am uitat de valorile noastre intrinseci, de lucrurile mărunte, dar cu adevărat importante nouă. Planeta trăieşte un moment de respiro şi am simţit asta bucurându- mă de ploaia de azi, în mijlocul naturii, la o aruncătură de băţ de casuţa în care m-am retras cu iubita mea. Am fugit cât de departe am putut de oraş, fiindcă ştiam că nu am capacitatea de a rezista între patru pereţi şi mă bucur atât de mult că am găsit acest loc minunat şi m-am împrietenit instant cu oamenii de aici, cu viziunea lor, cu locul şi cu natura.

Noua Zeelandă este absolut minunată, iar timpul pe care îl voi petrece aici îl voi folosi pentru a mă conecta cu cei dragi, cu natura şi în care voi continua să visez şi să creionez proiecte şi expediţii noi. 20 martie:

Astăzi, explorând pe bicicletă gheizerele şi lacurile geotermale din apropiere de Rotorua, mă gândeam că, până la urmă, sălbăticia ne poate oferi un spaţiu numai bun pentru autoizolare, departe de mulţimi şi de interacţiune cu alţii. De altfel, anii petrecuţi prin Americi mi-au arătat că se poate trăi şi departe de societatea dezlănţuită. Aşa că iau această provocare mondială ca pe un semnal pe care ni-l dă Terra. Cred că era nevoie să punem frâu goanei nebune şi să lăsăm Planeta să se mai refacă, iar traiul pentru o perioadă, cel puţin, în mijlocul naturii, poate fi o alternativă numai bună la autoizolarea urbană. 4 aprilie: Cascada.

De când suntem în autoizolare în Kerikeri, ne- am făcut deja un ritual de a veni în acest loc. De la căsuţa noastră şi până aici facem fix jumătate de oră, pe o potecă, prin pădure iar odată ajunşi aici anxietatea, gândurile negative, incertitudinile cu care ne confruntăm în perioada aceasta dispar pur şi simplu.

„Nu ne-am imaginat niciodată că vom rămâne blocaţi în Noua Zeelandă, pe o insulă atât de îndepărtată“

24 aprilie. În numeroasele prezentări pe care le-am ţinut în ultimii ani am vorbit mereu despre adrenalina necunoscutului, despre faptul că fix atunci când reuşeşti să ieşi din zona ta de confort, reuşeşti să trăieşti cu adevărat şi să fi tu însuţi, să înveţi lucruri noi şi să te dezvolţi. Acolo eşti cu adevărat creativ, acolo înveţi să te adaptezi. Restul e mediocritate şi supravieţuire.

Şi iată că o lume întreagă este scoasă în această perioadă din zona de confort. Rămâne la latitudinea noastră dacă alegem să o vedem ca pe o provocare pozitivă sau dacă alegem să ne frustrăm şi să ne încăpăţânăm să nu schimbăm nimic. Câteva idei şi gânduri din mijlocul naturii 24 aprile: A venit toamna în emisfera sudică. Zilele sunt mai reci şi mai scurte, dar încă ne bucurăm din plin de acest loc minunat în care ne-a aruncat soarta.

Nu mi-aş fi imaginat niciodată că voi ajunge să rămân blocat într-o ţară atât de îndepărtată cum e Noua Zeelandă, dar, ca multe alte experienţe pe care le-am avut de-a lungul anilor petrecuţi prin lume, o iau ca pe o binecuvântare. De altfel, de săptămâna viitoare vom face voluntariat la o familie şi vom învăţa despre permacultură şi grădinărit, muncind în schimbul chiriei. Duminică – 26 aprilie: Nu ne- am imaginat niciodată că vom rămâne blocaţi în Noua Zeelandă, pe o insulă atât de îndepărtată, dar, câteodată, astfel de surprize sunt extrem de benefice, mai ales că suntem atât de aproape de natură în această perioadă.

Chiar dacă şi-a închis graniţele şi întreaga ţară a intrat în carantină încă de acum o lună de zile, aici ne-am simţit mereu în siguranţă şi mai conectaţi unul cu celălalt şi cu natura mai mult ca oricând.

Troc cu muncă în schimbul cazării şi hranei

28 aprilie Astăzi ne-am trezit cu veşti extraordinare. Noua Zeelandă a reuşit să elimine transmiterea comunitară a virusului iar ţara îşi va relua treptat activităţile. (…) Tot astăzi, pe fondul relaxării măsurilor de carantină, am putut să ne mutăm la o familie la care am început să facem voluntariat, iar căsuţa pe care o vedeţi în imagini ne va adăposti pentru următoarea săptămână.

A fost super fun să muncim şi să învăţăm în acelaşi timp despre copacii şi arbuştii endemici pe care i-am plantat astăzi, cât şi noi tehnici de grădinărit, toate astea în schimbul cazării şi hranei. Nu mai zic că în pauze ne înfruptăm direct din pomii fructiferi.

Pauline, gazda noastră este super de treabă şi ne-a făcut să ne simţim ca acasă încă din primele clipe. 2 mai: Într-o lume care şi-a închis graniţele terestre şi aeriene, mările şi oceanele rămân totuşi deschise cutezătorilor. Blocat deja de mai bine de o lună pe insula de Nord a Noii Zeelande, am început să iau această variantă în serios.

Chiar dacă va dura luni bune, mă gândesc să mă întorc în Europa pe cale maritimă şi terestră, asta în funcţie de graniţele care se vor redeschide şi ţările care îmi vor acorda viză. 6 mai: Devreme ce tot suntem blocaţi aici, în Noua Zeelandă, de o lună jumătate deja, săptămâna trecută ne-am apucat de voluntariat pe reţeaua WWOOF. Dacă vă întrebaţi ce înseamnă, ei bine WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) este un sistem de troc (non monetar) prin care îţi poţi oferi 4-5 ore de muncă pe zi în schimbul cazării şi hranei.

De fapt, este mai mult de atât. Este vorba de un schimb cultural şi de o experienţă autentică prin care poţi învăţa tehnici de grădinărit, principii organice şi de permacultură. Într-o lume debusolată de pandemia de COVID- 19 asemenea experienţă rămâne o gură de aer curat.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Stefan

    11 mai 2020 at 11:45 AM

    In Noua Zeelanda au sparanghel?Ar fi fost o oportunitate…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 26 de cazuri noi. Naţional – 1.768 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,75 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost raportate 149 decese ■

Până pe 19 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.031.072 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

944.774 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.768 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 246 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 26.381 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 18.04.2021 (10:00) – 19.04.2021 (10:00) au fost raportate 149 de decese (91 bărbați și 58 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 31 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 53 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 47 decese la categoria de peste 80 de ani.

147 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.  

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.510. Dintre acestea, 1.448 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate  7.130.619 teste RT-PCR și 783.924 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.484 de teste RT-PCR (4.277 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.207 la cerere) și 5.431 de teste rapide antigenice. 

Pe teritoriul României, 50.090 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.615 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 43.665 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 117 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.971 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 18 aprilie, 7.109 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.575.850 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.507 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 46 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 3 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația și Finlanda. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

Proiecte la votul aleşilor de sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pe ordinea de zi a şedinţei din 22 aprilie se află 17 proiecte de hotărîre ■ unele proiecte au legătură cu stabilirea indemnizaţiilor aleşilor locali şi numirea agamanilor la Staţiunea Oglinzi ■

Consiliul Local Tîrgu Neamţ se va reuni pe 22 aprilie în şedinţa lunară, pe ordinea de zi a acesteia aflîndu-se 17 proiecte de hotărîre. După alegerea preşedintelui de şedinţă şi a potenţialului preşedinte de şedinţă pentru luna mai, va fi supusă aprobării numirea a doi consilieri titulari şi a doi supleanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor şi în Consiliul de Administraţie la Staţiunea Oglinzi, societate pe acţiuni în care oraşul Tîrgu Neamţ este acţionar majoritar.

Va mai fi cerut votul consilierilor pentru participarea urbei, în calitate de membru fondator, la înfiinţarea Asociaţiei Cluster ,,Produs în Neamţ”. Se va supune dezbaterii şi modificarea hotărîrii Consiliului Local nr.116 din 31.05.2018 privind delegarea prin negociere directă a serviciului de administrare, întreţinere şi exploatare a parcărilor cu plată din oraşul Tîrgu Neamţ, un alt punct referindu-se la aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli al SC Civitas şi a listei de investiţii.

Va mai fi nevoie de acordul aleşilor locali pentru indexarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor cu 2,6%, aceasta fiind rata inflaţiei pe anul 2020 comunicată de Institutul Naţional de Statistică. Alte două proiecte au legătură cu inventarul bunurilor din domeniul public şi privat al oraşului, după care se va supune atenţiei programul şi bugetul aferent organizării, în perioada 25 aprilie -2 mai, a Festivalului Bucuria Luminii, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, urmînd să fie discuţii şi pe marginea bugetului de care va beneficia Casa Culturii Ion Creangă pentru activităţile pe care le va organiza în 2021.

În cadrul aceleiaşi şedinţe va fi luată o hotărîre privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local Tîrgu Neamţ şi va fi stabilită indemnizaţia lunară a consilierilor. Un alt proiect vizează lista de priorităţi pentru atribuirea de sedii pentru partide politice, propunîndu-se acordarea unui spaţiu Uniunii Salvaţi România(USR). În mapele participanţilor se vor mai găsi trei proiecte ce au legătură cu vînzarea unor terenuri şi a unei clădiri din domeniul privat al oraşului. După încheierea dezbaterilor, se va trece la capitolul Diverse, unde sunt înscrise deja, către comisia de urbanism, cîteva cereri de concesionare a unor terenuri.

Citește știrea

Actualitate

Procesul crimei de la spital, în prelungiri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ soţul directoarei de îngrijiri medicale a contestat sentinţa de 24 de ani de închisoare ■ este prima dată cînd inculpatul contestă ceva de mai bine de un an ■ el, dar şi spitalul, trebuie să achite despăgubiri colosale ■

Procesul crimei de la spital, în care ucigaşul directoarei de îngrijiri medicale a fost condamnat la 24 de ani de închisoare şi plata unor daune colosale, continuă. Dumitru Sebastian Patriche a contestat decizia Tribunalului Neamţ, iar o hotărîre definitivă vor da judecătorii de la Curtea de Apel Bacău. Ucigaşul Ancăi Patriche a făcut o mişcare neaşteptată, avînd în vedere faptul că de la data încarcerării, 10 ianuarie 2020, şi pînă acum nu a contestat niciodată nimic, nici prelungirile repetate ale detenţiei, nici alte acte procedurale, însă pedeapsa de 24 de ani de detenţie probabil că i s-a părut prea mult.

Cauza urmează a ajunge pe rolul instanţei din judeţul vecin. Reamintim că pe lîngă detenţie s-au acordat fiului şi soacrei inculpatului, daune care totalizează peste 750.000 de euro, cele mai mari acordate vreodată de o instanţă din Neamţ într-un proces de omor. Judecătorii l-au obligat să-i plătească fiului daune materiale pentru pierderea mamei de 10.000 de lei şi daune morale de 375.000 de euro.

Aceleiaşi părţi civile, spitalul îi datorează 125.000 de euro, daune morale. Către soacra sa, Patriche este bun de plată cu daune materiale de 10.000 de lei, plus daune morale de 187.500 de euro. Şi spitalul a fost obligat la plata unor despăgubiri morale de 62.500 de lei către femeia care şi-a pierdut fiica.

Deocamdată unitatea spitalicească nu a contestat decizia judecătorilor nemţeni. Victima agresiunii petrecute pe 10 ianuarie 2020, Anca Patriche, care avea 49 de ani, promovase de cîteva zile examenul pentru a deveni director de îngrijiri medicale a Spitalului Judeţean, anterior fiind asistentă şefă la Secţia Chirurgie. Din depoziţiile lui Dumitru Patriche a rezultat fără echivoc premeditarea omorului şi mobilul. Acuzatul a declarat că era invidios pe faptul că soţia se realizase profesional, victima obţinând pe 8 ianuarie funcţia de director medical şi era profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ.

Analizând aceste spuse, concluzia este că făptaşului s-a decis să comită crima în doar două zile, adică de la data când s-a anunţat câştigătorul examenului de conducere la spital. Alt motiv al infracţiunii a fost şi divorţul intentat de soţie, în toamna anului trecut, din cauza firii violente a bărbatului. Cu câteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie în oraş.

Cert este că se temea de el, pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda, rugându-i să o însoţească la cumpărături, în drum spre cursuri sau serviciu. Patriche le-a relatat anchetatorilor că regretă cele petrecute, dar că e tardiv. De remarcat că acuzatul nu a încercat să- şi facă apărări, adică să aducă vreun argument în favoarea sa, fiind resemnat în ceea ce urma: trimiterea în judecată, procesul şi o eventuală condamnare.

Pe parcursul anchetei, inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări, având reprezentarea faptei comise când a ucis-o pe femeia cu care convieţuise 27 de ani şi cu care avea un copil, student acum. Până prin octombrie 2019, când s-a angajat ca agent de la pază la un magazin, Patriche fusese slujitor voluntar la biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Piatra Neamţ.

Era paracliser şi pălimar, ajutând la diverse acţiuni. Preotul Ciprian Muraru nu-l credea capabil să ucidă, temându-se că era în stare să se sinucidă şi că victima era verişoara sa. Aceeaşi temere o împărtăşea şi tatăl făptaşului. Se pare că Anca Patriche venise aici pentru a-şi lua lucrurile personale, ea urmând să aibă alt birou, într- o clădire alăturată cu spitalul, pentru că luase examenul pentru funcţia de director medical. Între cei doi a fost o scurtă discuţie, după care soţul a aplicat câteva lovituri cu cuţitul, femeia rănită apucând să ţipe de două ori. Ucigaşul a mai stat în încăpere o scurtă perioadă de timp, timp în care victima agoniza, după care a ieşit pe hol. Ţipete victimei au aletat personalul, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea acesteia.

Citește știrea

Trending