Contactează-ne

Actualitate

Un pic peste jumătate de veac de la hirotonia în treapta de arhiereu a arhimandritului Eftimie Luca

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evenimentul religios a avut loc în Catedrala Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, fiind relatat în rubrica „Dreptul la neuitare”, susținută de preotul Florin Țuscanu ■ înaltul prelat a fost supranumit și Eftimie cel Bun ■

În penultima zi a lunii ianuarie 2023 s-au împlinit exact 51 de ani de la hirotonia în treapta de arhiereu a arhimandritului Eftimie Luca. Evenimentul a avut loc în Catedrala Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și este relatat în rubrica „Dreptul la neuitare”, susținută de preotul Florin Țuscanu aproape zilnic, pe pagina sa de socializare.

„Se împlinesc 51 de ani de la chemarea la arhierie și hirotonia (ceremonie de numire a unei persoane în taina preoției – n.r.) a  vrednicului de pomenire vlădica Eftimie «cel Bun», un prilej de aducere aminte și de cinstire a memoriei sale.  După 40 de ani de viețuire monahală, din care 22 ca stareț la două mari mănăstiri moldave: Bistrița și Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

La recomandarea episcopului Partenie Ciopron, arhimandritul Eftimie Luca a fost ales de către Sf. Sinod arhiereu vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor, pe 14 decembrie 1971, cu titulatura EFTIMIE Bîrlădeanul. La 18 ianuarie 1972, într-un cadru solemn, noul ales a primit la Departamentul Cultelor din București, Decretul de recunoaștere din partea statului, urmând ca hirotonia să aibă loc la finele acestei luni.

Pentru prima dată în istoria Episcopiei Romanului în cele șase secole de existență, s-a luat decizia din partea mitropolitului Moldovei IUSTIN Moisescu (viitor patriarh). ca hirotonia să aibă loc la Catedrala din Roman”, spune preotul dr. Florin Țuscanu, care menționează și un alt fapt relevant, și anume acela că toate hirotoniile până atunci s-au desfășurat  numai la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Preotul cărturar Țuscanu, mai amintește și faptul că în seara zilei premergătoare hirotoniei, pe 29 ianuarie 1972, dată care a căzut într-o sâmbătă ca și anul acesta, a avut loc „ipopsifierea”, chemarea la arhierie a celui ales, în Catedrala din Roman. A doua zi, relatează preotul Florin  Țuscanu, duminică 30 ianuarie, la sărbătoarea „Sf. Trei Ierarhi”, arhimandritul Eftimie a fost hirotonit arhiereu.

Soborul celor trei Ierarhi care a oficiat, sub jurisdicția mitropolitului Moldovei IUSTIN, având alături pe episcopul PARTENIE al Romanului și Hușilor și episcopul vicar de la Iași, P.S. IRINEU Suceveanul, ceremonie ce a fost oficiată în ctitoria lui Petru Rareș de la Roman „și l-au hirotonit pe vlădica Eftimie Bîrlădeanul, cel care avea să scrie pagini strălucite în cartea de istorie a străvechii eparhii a Țării de jos a Moldovei, vreme de 42 de ani.

Cu acel prilej mitropolitul Iustin a spus între altele că: «Smerenia și dragostea față de semeni sunt virtuțile prin care ați dobândit stima și prețuirea tuturor», ceea ce reprezintă un mare adevăr, care avea să-l consacre peste ani și ani pe vlădica EFTIMIE CEL BUN. Hirotonit arhiereu la o sărbătoare atât de mare, în ziua Sf. Trei Ierarhi, a făcut să preia de la acești Sfinți Părinți ai Bisericii daruri pe care le-a cultivat în ostenelile sale chiriarhale:

milostenia și bunătatea, înțelepciunea și chibzuința părintelui duhovnicesc care și-a apărat Biserica într-o etapă de ascensiune a regimului totalitar, fiind pentru noi toți un model de slujire, un adevărat Părinte al tuturor, același pentru toți și unic pentru fiecare”, scrie preotul Florin Țuscanu, care mai adaugă și faptul că EFTIMIE „CEL BUN” e un diminutiv pe care l-a mai purtat în istorie doar ctitorul Episcopiei Romanului, domnul Moldovei, Alexandru,  fiul Mușatei… „Veșnică să-i fie pomenirea și amintirea lui din veac în veac!”, încheie relatarea preotul Țuscanu.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending