Contactează-ne

Actualitate

„Un părinte al elevilor. Proteja mult pe cei săraci şi ajuta energiile de la ţară“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aspecte documentare despre Ion Negre, revizor şcolar de Neamţ şi Suceava

Viitorul profesor şi revizor şcolar s-a născut în anul 1844, în satul Gura Văii, comuna Căciuleşti, judeţul Neamţ, rămânând în memoria locuitorilor urbei Piatra şi nu numai, cu apelativul „Tata Negre“.

Ca profesor a fost caracterizat ca „un părinte al elevilor. Proteja mult pe cei săraci şi ajuta energiile de la ţară – de acolo de unde se ridicase şi el“, cum spune profesorul Grigore Capşa cu ocazia cuvântării la jubileul aniversării semicentenarului de la Liceul Petru Rareş (1919).

Ilustrul dascăl de la Rareş va fi numit Revizor şcolar de Neamţ şi Suceava în perioada martie 1882 – septembrie 1886, avându-l ca predecesor pe ilustrul scriitor I.L. Caragiale (1 octombrie 1881 – 1 martie 1882).

Iată cum ni-l prezintă profesorul, arhivistul şi directorul adjunct de la Arhivele Statului Iaşi, Constantin Turcu (fost elev şi profesor la prestigioasa instituţie de învăţământ din urbea de la poalele Pietricicăi) în Anuarul Liceului Petru Rareş pe anul 1934- 1935:

„A fost un neobosit animator, îndrumător şi susţinător al dascălilor şi al preoţilor de la ţară, în care Negre vedea adevăratele pârghii de ridicare a maselor ţărăneşti“ iar pentru „îmbunătăţirea soartei acestor apostoli ai neamului a luptat tot timpul cât a fost revizor.

Rapoartele lui Negre, către minister, sânt adevărate studii pentru starea şcolilor primare din regiune, iar propunerile sale sânt pline de folositoare învăţăminte pentru zilele noastre“. În cele ce urmează redăm, în premieră, câteva aspecte revelatoare din activitatea revizorului nostru, informaţii culese din arhivele nemţene, fondul „Revizoratul şcolar Neamţ – Suceava“. Iată câteva „mostre“.

În raportul din 5 ianuarie 1883 către Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, semnat împreună cu prefectul de Neamţ, M.L. Adamescu, urmare unei anchete la Şcoala de fete din Tg. Neamţ, se semnalează faptul că directoarea Tiţa Grigoriu nu-şi îndeplineşte datoriile sale ca director, „maltratează pe institutoarea clasei a II-a, Maria Vasiliu şi pe alţi cetăţeni ce au fete la şcoală“; „ţine copilele afară, nu trage clopoţelul la timp, nu ţine clasele curate, nu face foc: toate acestea produc cea mai mare dezordine în şcoală şi lecţii, precum îmbolnăvirea copilelor şi nemulţumirea părinţilor“; împreună cu soţul ei, Iorgu Vasile „se poartă necuviincios către d-na Maria Vasiliu cu soţul său, preotul Iorgu Grigoriu, ocărând-o faţă cu copilele“; soţul „se amestecă în conducerea afacerilor şcolii, în administraţie, disciplină, pedepsind elevele, fără competenţă… ei şed în localul şcolii, au 10 copii, au slugi fiind în contact necontenit cu elevele… scrie în registru de prezenţă, după ce îl dă afară din şcoală pe un părinte:

„Am fost bolnavă din cauză că fiul banditului Gh. Aron a venit în clasă ca să ne prade ziua… se trece în condica de prezenţă în zilele de 23 şi 24 sept. 1882 că a fost în clasă, în realitate a fost la Piatra la Tribunal, având proces cu Aron pentru insultă… odăeşul Pantelimon (om de serviciu, n.n.) avea în buget ca plată 25 lei salar pe lună şi ea îl plătea cu 13 lei“. Propune „înlocuirea directoarei prin mutarea disciplinară la Iaşi, la altă şcoală, pentru a curma această dezordine şi scandal ce există la această şcoală de atâţia ani“.

„Copiii nu ştiu nici ceti, nici scrie, alţii ştiu ceti şi nu pot scrie“

În alt raport, din august 1883, preciza că în anul şcolar 1883/1884 în judeţul Neamţ erau „63 de învăţători şi o învăţătoare“ din care „33 normalişti, 26 seminarişti, toţi afară de 6 la şcolile plătite de comune; 2 la cursul de gimnaziu, 1 cursul primar, 1 cu şcoală de agricultură şi 1 cu şcoala centrală de fete“.

Propune, prin documentul amintit, „amendarea cu salariul pe o lună, învăţătorii care au absentat nemotivat de la conferinţa anului şcolar expirat“. Conform „Rezultatului învăţământului primar rural şi urban din Circonscripţiunea judeţelor Neamţ şi Suceava pe anul şcolar 1884/1885“, în judeţul Neamţ funcţionau „65 şcoli primare rurale mixte, 2 de băieţi, 1 de fete; cu 68 de învăţători, 1 învăţătoare şi 1 institutrice; sub raportul titlurilor: 32 normalişti, 32 seminarişti, 4 cu gimnaziu, 1 cu Azilul Elena Doamna şi 1 cu un pensionat privat de fete, iar sub statut civil: 56 căsătoriţi, 12 necăsătoriţi, 51 civiie şi 17 clerici; elevi: 3.912 băieţi şi 1.904 fete“, cu precizarea că „în cătunele îndepărtate copiii nu puteau veni la şcoală“.

În total erau „68 de şcoli, din care 39 localuri bune pentru şcoală, 28 foarte rele“. Învăţământul urban cuprindea „6 şcoli de băieţi şi 6 de fete cu 17 institutori şi 13 institutrice, având 799 băieţi şi 459 fete“. Tot în luna august, dar în anul 1886, raportează ministerului dublarea salariului „de la 25 lei pe lună la 50 lei pe lună la Şcoala comunală nr.1 din comuna Bicaz – Domeniul Coroanei pentru a avea învăţători buni“ (şcoala să fie trecută pe „comptul statului“ – n.n.). Şcoala bicăjană avea „local foarte bun, cu patru odăi făcute de zid… este înzestrată de Administraţia Coroanei cu toate cele necesare… are asemenea şi pământ“.

Propune înfiinţarea unei şcoli şi în cătunul Taşca. În luna februarie 1884 face câteva inspecţii şcolare, semnalând aspecte pozitive, dar şi negative în procesul de învăţământ. Astfel, „la Şcoala statului mixtă din M-rea Bistriţa se remarcă un progres satisfăcătoriu, local bunişor, iar învăţătoriul bun gospodariu“. Asemenea lucruri şi la învăţătorul de la Pângăraţi. „Local rău pentru şcoală (cu chirie) la Vânătorii Petrei… local strâmt cu chirie la Calu- Iapa… şcoala de la Roznov (mixtă), localul foarte bun“.

În schimb, la Zăneşti, jale mare: „progres foarte slab… învăţământul mai rău decât mecanic… copiii nu ştiu nici ceti, nici scrie, alţii ştiu ceti şi nu pot scrie… învăţătorul nu are măcar o metodă al lui de predare… localul este ţinut în o necurăţenie înspăimântătoare… gospodăria învăţătorului prezintă o grozavă mizerie“. La Vaduri se constată la elevi un „progres bunişor“, iar la Ruginoasa „localul rău şi strâmt“. Şi exemplele ar putea continua.

Aşa cum afirmam la început, ajuta pe elevii săraci de la ţară în mod special. În anul şcolar 1884/1885 propune ministerului „5 ajutoare pentru copii de ţărani săraci“, aşa cum ar fi pentru „elevul Vasile Rusu din Călugăreni, elev în clasa a III-a şi trece în clasa a IV-a: este sărac cu totul, a învăţat şi învaţă ajutat de alţii şi este cu mare sârguinţă şi cu bună purtare“.

Ceilalţi patru erau din Bălţăteşti, Mărgineni, Doamna şi Crăcăoani. În arhivele nemţene găsim şi alte informaţii cu privire la activitatea neobositului revizor nemţean, cum ar fi participarea la inaugurarea unor localuri noi de şcoală (2 noiembrie 1883 – Şcoala nr.2 de băieţi Piatra Neamţ); manifestările dedicate aniversării proclamării regatului, propuneri pentru premierea unor destoinici învăţători, în special cei de pe Valea Muntelui; înfiinţarea de şcoli în „cătunele cele mai populate, cât şi care dispun cu un local bun înzestrat: Cut – Dumbrava Roşă, Păstrăveni, Bârgauani – partea cea mai mare populată de unguri – catolici – n.n. – şi cătunul Taşca; noi metode pentru îmbunătăţirea metodicii didactice, ca cel intuitiv, programe şcolare diversificate şi îmbunătăţite, pregătirea profesională a învăţătorilor «fără răgaz»“.

Aşadar, câteva aspecte din munca inimosului, energicului, gospodarului, exigentului dar şi „iubitorului de elevi săraci“ care a fost profesorul-revizor Ion Negre din Căciuleştii Neamţului, de pe apa Cracăului, numit de unii „Tata Negre“. Toate acestea şi altele, scrise şi nescrise, îl reprezintă pe dascălul de la Rareş ca o personalitate a învăţământului din această parte de ţară.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 69 de cazuri noi. Naţional – 2.901 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,27 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 90 de decese ■

Până pe 28 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 721.513 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

666.001 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.901 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 682 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 18.105 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 27.01.2021 (10:00) – 28.01.2021 (10:00) au fost raportate 90 de decese (57 bărbați și 33 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 7 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 32 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 25 decese la categoria de peste 80 de ani.

87 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.687. Dintre acestea, 989 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.379.447  teste RT-PCR și 102.101  teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.726 de teste RT-PCR (15.905 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.821 la cerere) și 6.568 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 121 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 28 ianuarie a.c.

Pe teritoriul României, 42.062 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.502  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 61.560 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 162 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.114 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 645 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 27 ianuarie, 4.589 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 800.350 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.916 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.991 în Italia, 1.799 în Spania, 184 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.115 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 37 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 148 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 23 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

Bulai amendat pentru “mama surogat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) l-a amendat cu 5.000 de lei pe deputatul USR Iulian Bulai pentru postarea din decembrie 2019 în care spunea că Isus provine „dintr-o familie foarte ciudată”, „cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”.

Preşedintele CNCD Asztalos Csaba a afirmat, pentru News.ro, că amenda vine în urma postării făcute pe Facebook la finalul anului 2019 de către deputatul USR.

În postarea respectivă, Bulai  a mai comparat comunitatea de acum 2.000 de ani din Betleem cu comunităţile „eşuate” din România de astăzi.

„Un copil. Sărac şi provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinereţe şi o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi, doar logodiţi. Naşterea lui arată extradordinarul, dar şi limitele societăţii în care a apărut. Acum 2000 de ani s-au întâmplat cele scrise mai sus. Soarta lui este astăzi împărtăşită de mulţi copii din România, dar care nu au avut alături părinţi atât de iubitori”, a scris Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook, stârnind un val de reacţii negative.

„Avem peste 50.000 de copii în grija statului. Peste 3.000 de copii anual daţi spre adopţie. Mai mult de o treime din cei 3.000 nu îşi găsesc o familie. Anual aprox. 2.000 de copii sunt declaraţi greu adoptabili-nimeni nu îi vrea în România. Peste 1000 de copii români au fost traficaţi doar în UK până în 2007. Recent, justiţia română nu a găsit niciun vinovat din cele câteva zeci/ sute care ar fi fost implicaţi în traficul a aproape 200 de copii din Ţăndărei. Acesta este cel mai mediatizat caz recent de trafic de fiinţe umane din România, dar nicidecum singurul. Asta arată multe comunităţi eşuate sau cvasi eşuate în România. Comunităţi eşuate la fel de mult ca cea din Betleem de acum 2000 de ani. Eşuate din lipsă de implicare a celor din jur”, mai scrie deputatul.

El consideră că „politicienii oneşti ar trebui să fie păstorii şi magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie”.

„În faţa atâtor comunităţi eşuate, noi avem şansa de a umple locul păstorilor şi magilor care au dat o mână de ajutor acum 2000 de ani. Într-o Românie cu mulţi baronaşi şi combinatori, politicienii oneşti ar trebui să fie păstorii şi magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie: comunităţi eşuate cu nevoie de solidaritate, generozitate şi bună gestionare a bugetului local. În interesul părinţilor şi pruncilor. Pentru mine şi despre asta este Crăciunul: implicare în comunitatea locală pentru cei mai vulnerabili şi măsuri de intervenţie din partea comunităţii dincolo de incapacităţile individului”,a mai scris acesta.

Citește știrea

Actualitate

Grajd incendiat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proprietarul a suferit arsuri la mâini

Un bătrân în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la mâini în urma unui incendiu produs la grajd dintr-o gospodărie din comuna Borleşti, în noaptea de miercuri spre joi, 27 spre 28 ianuarie. Pompierii care au intervenit pentru stingerea flăcărilor au stabilit că focul a fost pus intenţionat.

“În jurul orei 23:19, prin apel la 112, am fost înștiințati despre producerea unui incendiu produs la un adăpost pentru animale din comuna Borlești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui adăpost pentru animale, cu posibilitatea propagării la locuință.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars adăpostul pentru animale cu o suprafață de aproximativ 70 mp și șapte tone de plante furajere. Din păcate în incendiu au fost surprinse trei bovine mari, două bovine mici și o cabalină, care nu au putut fi salvate.

Proprietarul în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.  Acesta a primit primul ajutor calificat de la paramedici, refuzând transportul la spital.

Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending