Contactează-ne

Actualitate

Omagiu adus unei vieți dedicate creației. In memoriam, Viorica Vasilișin

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Muzeul de Artă din Roman este organizată o expoziție cu 60 de lucrări ale artistei ■ evenimentul se dorește a fi o retrospectivă și un omagiu adus unei vieți dedicate creației, o întâlnire peste timp cu sensibilitatea și frumosul ■ artista s-a născut în 1942 și a trecut în neființă la 24 octombrie 2022, fiind înmormântată la București ■

La exact un an de la trecerea în neființă a „Doamnei acuarelei romașcane”, Viorica Vasilișin, Muzeul de Artă din Roman a organizat o expoziție restrospectivă cu lucrările acesteia. Curatorul instituției, muzeografa Mihaela Ciobanu, a realizat pe pagina de Facebook a instituției o sinteză a activității profesoarei și artistului plastic născutt la 18 decembrie 1942, la Corni (Botoșani), zonă de care se leagă și numele lui Octav Băncilă.

Muzeograful trece în revistă principalele repere biografice ale Vioricăi Vasilișin. Finețea, sensibilitatea și talentul îi îndrumă pașii spre Liceul de Arte „Octav Băncilă” și apoi spre  Facultatea de Arte Plastice din Iași, secția pedagogie, având ca profesori, îndrumători și creatori de marcă, la rândul lor studenți ai marelui Băncilă: Petru Hârtopeanu, Mihai Cămăruț, Nicolae Popa. Participă încă din anii de studenție la expoziții de grup.

În excursiile de studiu realizează primele acuarele, cea mai îndrăgită fiind „Mestecenii de la Gura Humorului”, devenită și favorita soțului, Leonid, profesor și artist plastic. Din dulcele târg al Ieșilor, Viorica Vasilișin se oprește în orașul mușatinilor, Roman, pentru a se dedica mai bine de 35 de ani catedrei, predând la Sagna din 1965, apoi, din 1970, la Școala nr. 7 Roman, astăzi Școala de Arte „Celibidache”. În 1967 debutează în expoziții colective la Roman și Piatra Neamț.

Prima expoziție personală este organizată în anul 1978 la Muzeul de Artă din Roman. A deschis opt expoziții personale și a participat la 46 de expoziții colective, anuale și saloane, organizate de Muzeul de Artă Roman. Deschide expoziții împreună cu soțul său și în colaborare cu artiștii Elena Antochi, Violeta Lăcătușu și Monica D. Carp. Dascăl îndrăgit, devotat prin exclență formării de noi talente, a căutat desăvârșirea picturală în lucrări de mare sensibilitate.

A cucerit publicul iubitor de frumos, expozițiile sale deschizându-se cu lucrările deja rezervate, acestea găsindu-și un binemeritat loc în numeroase colecții private din țară și din străinătate. De o simplitate și de o modestie de mare grație, ne-a oferit creații de mare rafinament, dovedind că prețiozitatea stă în moștenirea spirituală pe care cu generozitate a lăsat-o spațiului cultural romașcan. O îndrăgostită de natură, de anotimpuri și de flori.

Expoziția de față adună 60 de lucrări, pictură și acuarelă, din colecția Muzeului de Artă din Roman și din colecții private. Prezintă perioade largi de creație ale artistei, din anii 1980, 1990, 2000, pășind în universul cromatic și tematic, în exprimări stilistice de mare efect, pe care Viorica Vasilișin le-a abordat cu pasiune și talent. De la pictură la acuarelă, de la miniaturi la lucrări de mari dimensiuni, de la portrete la peisaje și flori, redescoperim cu încântare exuberanța specifică a penelului artistei.

Expoziția, care rămâne deschisă până pe 15 octombrie 2023, se dorește o retrospectivă și un omagiu adus unei vieți dedicate creației, o întâlnire peste timp cu sensibilitatea și frumosul. O expoziție la care și-au adus contribuția colecționari și prieteni dragi ai artistei, din drag și cu drag, pentru „Doamna acuarelei romașcane“: Viorica Vasilișin, așa cum spune  muzeografa Mihaela Ciobanu, care mulțumește tuturor celor ce au sprijinit-o în demersul de organizare a evenimentului.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending