Actualitate
„Un om plin de viață, dinamic, popular, care s-a risipit generos în multe laturi ale slujirii Bisericii și comunității“. In memoriam, părintele Viorel Mitrea
■ pe 3 februarie s-au împlinit 16 ani de la decesul preotului Mitru Viorel, fost paroh la Biserica Sfinții Voievozi din Roman ■ preot dr. Florin Țuscanu îi cinstește memoria colegului iubit și stimat de enoriași și comunitate ■
Preot dr. Florin Țuscanu dedică în rubrica „Dreptul la neuitare“, pe care o susține pe contul de facebook, în amintirea unuia dintre colegii cu har ai Romanului, părintele Mitru Viorel (1948-2008), gânduri legate de personalitatea și contribuția substanțială a acestuia la viața spirituală și civică a urbei mușatine.
„S-au împlinit în ziua de 3 februarie, 16 ani de când a plecat dintre noi, întru veșnica odihnă, unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți preoți romașcani, părintele Viorel de la biserica Sfinții Voievozi din Roman, oferindu-mi un prilej de aducere aminte și de cinstire a memoriei sale. Pe bolta tristă a despărțirii de dânsul au rămas asemeni stelelor, multe și frumoase amintiri care să vorbească peste timp despre dânsul.
L-am cunoscut cu toții, ca pe un om plin de viață, dinamic, popular, care s-a risipit generos în multe laturi ale slujirii Bisericii și comunității locale, remarcându-se prin personalitatea și felul său aparte de a fi. Îmi amintesc și acum cu tristețe ziua când a plecat la cer. Era într-o duminică dimineața, când noi, preoții, eram la Sf. Liturghie.
Ce chemare a avut de la Dumnezeu ca preot, să plece din lume în «Ziua Învierii», duminica la liturghie, adăugându-se strămoșilor săi trecuți în veșnicie, tatălui său preotul Grigore, pentru a sluji împreună la altarul ceresc. După o viață intensă, 60 de ani petrecuți pe pământ, sufletul său a trecut prin suferința bolii necruțătoare, prin delta morții, către oceanul Învierii, pentru a sluji la altar cu îngerii!
S-a consumat ca o lumânare de ceară curată, arzând pentru cei din jur, fiind același pentru toți și unic pentru fiecare, lăsând în urmă o dâră de lumină, un nume bun, care nu au lăsat praful uitării să se aștearnă peste dânsul. Păstrez încă vie și astăzi amintirea părintelui Viorel și îl pomenesc cu recunoștință în rugăciune”, spune preotul Florin Țuscanu, convins fiind că „Nu toți morții se dau morții”, cum spunea Iorga și că „Morții nu mor când se coboară în morminte, ci abia atunci când se coboară în uitare…”.
„Părintele Viorel a fost, este și va rămâne cu noi pururea, până atunci când îl vom uita! Veșnică să fie pomenirea lui și amintirea lui din neam în neam!”, mai scrie fostul protopop al Romanului, care a trecut pe la mormântul preotului Viorel Mitru pentru a-l pomeni și a-i aprinde o lumânare.
De reamintit faptul că Viorel Mitru, poate și pentru că era cumnat cu profesorul de ștințe sociale, Vasiliu Laurențiu, și acesta plecat la Ceruri, avea convingeri politice de stânga. Părintele Mitru a fost implicat și în politică, până la Hotârârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a interzice preoților să facă parte din partide politice.
A fost membru al PRM Roman și în timpul mandatului de primar al lui Vlad Ioan (1996-2000) a fost consilier local PRM, influențând prin votul său multe proiecte sociale și de sprijinire a cultelor. Preotul Mitru a fost numit în 2004 de către episcopul Eftimie Luca în funcția de consilier administrativ al Episcopiei Romanului, funcție pe care a deținut-o până la decesul său prematur.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină7 zile,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Evenimento săptămână,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Eveniment2 săptămâni,
Rămas bun, domnule Președinte
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n