Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Un nou uragan amenintã SUA

Știre publicată în urmă cu

în data de

La aproape trei sãptãmîni de cînd uraganul Katrina a devastat statele Louisiana si Mississippi, un alt uragan ajunge acum pe coastele Statelor Unite, de aceastã datã în Florida. Nãscutã sîmbãtã în zona Arhipelagului Bahamas ca furtunã tropicalã, „Rita“ a crescut continuu în intensitate pînã cînd luni a ajuns la nivelul unui uragan de gradul 1, ceea ce înseamnã cã viteza vîntului a depãsit 110 kilometri pe orã.

Gradul 3

Prognozele specialistilor de la Centrul National pentru Studierea Uraganelor din Miami estimeazã cã forta acestui uragan va fi mai scãzutã decît a uraganului „Katrina“. Astfel, cercetãtorii estimeazã cã uraganul ‘Rita’ nu va depãsi gradul 3, adicã viteza vîntului nu va depãsi 200 de kilometri pe orã. Autoritãtile locale au luat rapid mãsuri de protectie civilã. Astfel, guvernatorul Floridei, Jeb Bush, fratele presedintelui SUA, a decretat stare de urgentã. Primele evacuãri au si început în sudul peninsulei. În zonele Key West si Miami Dade ordinele de evacuare afecteazã mai bine de 130 de mii de locuitori. Dar Uraganul Rita nu afecteazã doar soarta locuitorilor evacuati de pe coastele Floridei.

Efecte economice

Pretul petrolului a depãsit din nou 67 de dolari americani pentru un baril. Temerile agentilor de bursã se bazeazã si pe faptul cã deja mai bine de jumãtate dintre platformele si rafinãriile de petrol din zona Golfului Mexic au fost avariate de cãtre uraganul „Katrina“. Rita este al 17-lea uragan din acest an, iar sezonul uraganelor, care începe de regulã în timpul verii, e prognozat a se termina abia în jurul datei de 1 noiembrie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending