Contactează-ne

Actualitate

Un nou împrumut pentru investiţii, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta va fi destinat acoperirii contribuţiei ce îi revine primăriei la proiecte pentru care s-au semnat deja contracte de finanţare

Aleşii locali din Târgu Neamţ au aprobat un nou împrumut, pentru investiţii. Este vorba despre obiective pentru care s-au semnat deja contractele de finanţare, dar primăria nu are resurse să îşi acopere partea sa de contribuţie. Hotărîrea a fost adoptată într-o recentă şedinţă de îndată, participanţii dîndu-şi acordul pentru contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri de privatizare în valoare de 6.000.000 lei, cu o maturitate de maximum 4 ani. S-a stabilit şi modul de cheltuire a acestei sume.

Astfel, 198.962 lei vor fi investiţi pentru achiziţia de echipamente din domeniul tehnologiei it mobile, respectiv tablete, echipamente şi dispozitive necesare activităţii didactice pentru elevii şi cadrele didactice din învăţămîntul preuniversitare. Proiectul este finanţat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Competitivitate, durata de implementare fiind de 12 luni, respectiv în septembrie 2022.

Valoarea totală a proiectului este de 9.328.220,99 lei, din care 9.129.259,72 lei reprezintă finanţare nerambursabilă şi diferenţa de 198.961,27 lei, contribuţia oraşului, pe care primăria încearcă să o asigure acum din împrumutul de la Trezoreria statului. În cadrul proiectului se vor achiziţiona tablete pentru uz şcolar cu acces la internet şi echipamente/dispozitive electronice necesare activităţii didactice pentru toţi elevii şi cadrele didactice din instituţiile de învăţămînt din oraşul Târgu-Neamţ(Colegiul Naţional Ştefan cel mrae, Colegiul Tehnic Ion Creangă, Liceul Vasile Conta, Şcoala Gimnazială Domnească, Şcoala Gimnazială Ion Creangă). Se vrea cumpărarea a 5.198 tablete pentru uz şcolar cu abonament lunar la internet pe o perioada de minim 24 de luni, 330 de laptop-uri, 153 de camere web de videoconferinţă, 153 de table interactive, 153 de routere wireless şi 17 sisteme all-in-on.

Tot din banii împrumutaţi, ar urma ca fonduri în valoare de 225.900 lei să fie utilizate pentru acoperirea obligaţiilor financiare ale primăriei din cadrul proiectului Dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Sfîntul Dimitrie Tîrgu Neamţ. De asemenea, 2.575.138 lei vor merge spre finanţarea lucrărilor aflate în derulare la blocurile de locuinţe sociale cu 80 de apartamente, 1.800.000 lei pentru modernizarea unor străzi şi 1.200.000 lei, pentru înnoirea aspectului parcului de sub Cetate. La un alt punct al şedinţei, s-a vorbit de un alt împrumut contractat deja, la BCR, fiind supusă votului modificarea modului de repartiţie a banilor.

Iniţial ei trebuiau să servească doar pentru modernizarea parcului de sub Cetate, cu tot cu ştrand, dar s-a decis ca o parte din credit să meargă şi spre asfaltarea unor străzi. Alte proiecte de hotărîre au fost iniţiate în contextul unor ordonanţe guvernamentale ce solicitau actualizări de situaţii. Astfel, s-a cerut aprobarea consilierilor pentru ajustarea preţurilor aferente materialelor de construcţii din cadrul contractului de lucrări aferent proiectului ,,Construire infrastructură de agrement”, iar la alte obiective de investiţii, privind înfiinţarea sistemului de distribuţie gaze naturale în cartierul Blebea, modernizarea unor străzi şi a parcului de sub Cetate, s-a ajustat restul de executat.

Au fost supuse aprobării şi obiective de investiţii noi, legate de extinderea reţelei de canalizare şi modernizarea unor drumuri. La vot a ajuns şi un proiect referitor la volumul de material lemnos din fondul forestier aflat în proprietatea urbei, modul de valorificare, stabilirea preţului în lei/mc, precum şi aprobarea exploatării de către Ocolul Silvic Târgu Neamţ. Şedinţa s-a încheiat cu aprobarea bugetului aferent simpozionului ,,Oraşele de azi, oraşele de mîine – rolul monumentelor istorice în dezvoltarea acestora”, ce va fi organizat la finele lunii octombrie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Este oferită o dobîndă generoasă la titlurile Tezaur. Statul împrumută, din nou, bani de la populaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru investiţia de un an se oferă o dobîndă de 8,25% ■ titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate pînă la finalul lunii august 2022 ■

Statul are visteria cam goală şi, din nou, împrumută bani de la populaţie. Oferă o dobîndă ce nu poate concura cu cele acordate de băncile comerciale, iar pentru investiţia de un an ea este de 8,25%. Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate de cei care au ceva economii cu începere de la data de 8 august 2022. Au maturitate de un an, valoare nominală de 1 leu şi sînt în formă dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 8 – 26 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice, care sînt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual. Operaţiunile ce pot fi realizate online sînt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi GhidTezaur online şi Tezaur online; în perioada 9 – 29 august titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului; în perioada 8 – 26 august 2022 în mediul urban şi 8 – 25 august 2022 în mediul rural, titlurile de stat pot fi achiziţionate prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română SA.

Dobînda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sînt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate face una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sînt eligibile persoanele fizice care au împlinit vîrsta de 18 ani la data subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sînt neimpozabile.

Fondurile obţinute de emitent vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Titlurile de stat sînt o formă de finanţare a bugetului, prin care statul se împrumută de la cetăţenii pentru o perioada clară de timp, între 1 şi 3, ani, iar dobînda este anunţată înainte de emiterea titlurilor. Este una dintre cele mai sigure investiţii, iar banii obţinuţi cu titlu de dobîndă nu sînt impozabili.

Citește știrea

Actualitate

Primăria, mulţumită de succesul cinema în aer liber. „Cîrcotaşii“: „Ce ziceţi de proiecţia Apă non-stop la robinete?“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aleşii locali au aprobat cheltuirea a 12.000 lei pentru două seri de cinema în aer liber ■ „cîrcotaşii“, exasperaţi de desele avarii la apă, spun că asemenea acţiuni fac parte din seria „chelul şi tichia de mărgăritar“ ■

Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, se arată încîntat de reuşita organizării, în aer liber, a două seri de proiecţii cinematografice, vineri, 5 august şi a doua zi. A spus că serile de film organizate în Parcul Municipal, au fost un real succes. Proiecţiile au adus împreună sute de romaşcani, într-o atmosferă relaxantă, vehiculîndu-se aproximativ 700 de spectatori pe seară.

„Mă bucur că am reuşit să diversific paleta de activităţi, în primul rînd pentru romaşcani, în această perioadă a concediilor, în care cu toţii dorim să strîngem amintiri frumoase, alături de familie şi prieteni. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi participat împreună cu cei mici la proiecţia dedicată lor.

Dar şi în seara următoare, la proiecţia dedicată publicului general. Vă asigur că, în curînd, la Roman, vom avea şi alte evenimente frumoase, care să ne aducă împreună, fiind convins că acestea sînt benefice comunităţii noastre“ se consemnează pe pagina de Facebook a primarului Leonard Achiriloaei .

Cum postarea a apărut după seria de avarii la apă, spiritele s-au încins, din nou, pe pagina de socializare, existînd păreri pro şi contra unor astfel de manifestări. „Ce ziceţi de proiecţia Apă non- stop la robinete? Sigur ar fi o încîntare pentru toţi cetăţenii Romanului, fiind pe gustul tuturor. Ar fi un real succes!“ e de părere Nicoleta Lucia.

Vero Vero crede că e păcat, deoarece pentru a putea viziona un film romaşcanii trebuie să meargă la Bacău, pentru că din trei săli de cinema, autorităţile nu au fost în stare să modernizeze măcar una. John Gabriel e de părere că trebuiau mai multe scaune pentru că multă lume a fost nevoită să stea în picioare (în seara cînd s-a proiectat filmul de desene animate Luca – n.r.).

Există şi cîrcotaşi care susţin că 12.000 lei pentru două seri de proiecţie înseamnă enorm de mult, în condiţiile în care nu există o prioritizare a investiţiilor şi edilii „aruncă cu banii pe Apa Sîmbetei“. Asta în condiţiile în care ar trebui să se strîngă ban peste ban, pentru a rezolva problema apei la Roman, cînd de la o lună la alta sutele de kilometri de conducte, unele din perioada antebelică, ca cea din Smirodava, cedează unele după altele.

Este criticat şi fostul primar Lucian Micu, care din împrumutul bancar a trecut la schimbarea pavelelor. La fel de criticată este şi decizia actualului edil şef, care a scos din centru arborii de tuia şi i-a înlocuit cu salcîmi ornamentali şi rulouri de iarbă, deja distrusă în cîteva locuri. Unul din „avizaţi“ anunţă deja că municiplaitatea intenţionează să „arunce iar bani publici“ pe organizarea Zilelor Diasporei, la sfîrşitul lunii august.

Citește știrea

Actualitate

Tîlhari mici, la drumul mare. Patru adolescenţi au la activ două infracţiuni de tîlhărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru adolescenţi cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, au găsit alt mod de a-şi petrece vacanţa de vară şi în decurs de cîteva zile, au prădat două persoae. Au fost identificaţi recent, fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi, pe 8 august 2022, de către o femeie de 36 de ani, din judeţul Bacau, cu privire la faptul că a fost victima infracţiunii de tîlhărie. Din cercetările efectuate pînă în prezent a reieşit că infracţiunea a fost comisă pe o stradă din Piatra Neamţ.

„În urma activităţilor investigative efectuate de poliţişti, au fost identificate patru persoane, cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, din Piatra Neamţ, bănuite de comiterea faptei. Victima ar fi fost ameninţată cu acte de violenţă, fiindu-i sustraşi 50 de lei“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Cercetarile efectuate au relevant faptul că, la data de 27 iulie 2022, în jurul orei 21:30, aceleaşi persoane ar fi exercitat ameninţări cu acte de violenţă asupra unui bărbat de 40 de ani, din Piatra Neamţ, pe care l-ar fi deposedat de o borsetă.

În acesta erau documente persoanele şi un telefon mobil. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea continuării cercetărilor, iar în baza probatoriului administrat, au fost reţinute pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de tîlhărie calificată. Urma să fie sesizată Judecătoria Piatra Neamţ, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Citește știrea
AdvertisementTrending