Contactează-ne

Actualitate

Un litru de ulei alimentar uzat poate polua 1 milion litri de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ uleiul uzat nu trebuie aruncat în canalizare ■ uleiul uzat nu trebuie aruncat nici în sol pentru că este și pentru acesta foarte poluant ■  uleiul reciclat se folosește pentru obținerea biocombustibililor ■ în Roman uleiul alimentar rezidual se colectează în trei puncte: la MOL Roman, la Carrefour și la OMW ■

Una din cele mai importante surse de poluare urbană și rurală rămâne, fără discuție, aruncarea la containerele de gunoi sau în sistemul de canalizare a resturilor de ulei alimentar. Reprezentanții Primăriei Roman au postat pe site-ul instituției, în cursul zilei de 15 noiembrie o serie de recomandări referitoare la acest aspect. Prima informație foarte importantă e aceea legată de faptul că 1 litru de ulei alimentar uzat, aruncat în sistemul de canalizare, poluează 1 milion litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuire pentru un adult pe o durată de 14 ani.Odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor din lipsă de oxigen.

De asemenea, atunci când ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezește. Ajunge să polueze solul și să oprească regenerarea acestuia. Astfel, pământul devine nefertil. Este necesar un interval considerabil de timp pentru ca acesta să devină din nou productiv.

Reprezentanții autorităților publice locale recomandă strângerea uleiului alimentar uzat în recipente de plastic, de maxim 2 litri. Se recomandă gospodinelor să filtreze uleiul printr-o strecurătoare pentru a nu fi amestecat cu resturi de mâncare. Este foarte important  ca uleiul rezidual colectat să nu conțină apă.

După umplerea recipientului cu ulei uzat acesta trebuie predat la un centru de de colectare, care îl va preda unei firme de reciclare. Se recomandă a se preda uleiul uzat în PET-uri de material plastic, nefiind admis uleiul colectat în recipente de sticlă sau de metal.

Nu se reciclează uleiul uzat, amestecat cu apă sau uleiuri minerale, uleiuri de motor, lichid de frână sau transmisie, produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri. Nu se primesc mai multe tipuri de uleiuri amestecate, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, amestecat cu cel de cocos sau palmier.

Reprezentanții Primăriei fac publice și locurile din municipiul Roman, unde pot fi predate recipientele de plastric în care s-a colectat uleiul alimentar rămas de la prăjeli. Un astfel de centru este la MOL-ul din str. Roman Mușat nr. 21, cel de la Carrefour Roman, din str. Mihai Viteazu. Un alt centru de colectare este cel de la benzinăria OMV, amplasată tot în strada Mihai Viteazul, unde la predarea fiecărui recipient, conducătorii auto primesc și 50 puncte pe aplicația OMW MyStation.

Sunt sfaturi excelente, vor salva mediul și vor asigura noi surse de venit producătorilor de combustibil.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending