Contactează-ne

Actualitate

Un deputat de Neamţ şi un scandal academic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deputatul Iulian Bulai, în calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură, s-a opus deciziei Uniunii Scriitorilor de a acorda o indemnizaţie de merit poetei Daniela Crăsnaru ■ acesta a invocat o poezie de „slăvire“ a epocii comuniste ■ USR o va sprijini pe Daniela Crăsnaru să-l acţioneze în judeactă pe parlamentar ■

„Neobositul“ parlamentar USR de Neamţ, Iulian Bulai, se află, iar, în centrul unui nou scandal, de data aceasta în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, postură din care a participat, împreună cu preşedinta Comisiei de Cultură din Senat, tot de la USR, Oana Silvia Ţoiu, la o dezbatere a Uniunii Scriitorilor.

Pe 19 mai s-au discutat propunerile pentru indemnizaţiile de merit pe care această instituţie o acordă. Momentul culminant, care a revolta mediul scriitoricesc este evidenţiat de vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, Varujan Vosganian, pe pagina sa de Facebook.

„Ieri (19 mai -n.r.), în sediul Academiei Române se discutau propunerile pentru indemnizaţii de merit, ce se acordă artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi sportivilor cu realizări remarcabile. Propunerea Uniunii Scriitorilor, pentru locul vacant ce-i revenea, era poeta Daniela Crăsnaru, deţinătoarea a două premii naţionale, a premiului Academiei şi a unui foarte important premiu în SUA.

Dintre decidenţi, pe lîngă preşedintele Academiei şi reprezentanţii Uniunilor de creatori, erau şi reprezentanţii comisiilor de cultură şi muncă din Parlament, Oana-Silvia Ţoiu şi Iulian Bulai, ambii de la USR. Acceptarea fiecărui candidat trebuia votată în unanimitate. A luat cuvîntul Iulian Bulai, prezentînd o poezie care, spunea el, a apărut sub semnătura Danielei Crăsnaru în anul 1972 şi care proslăvea comunismul.

În consecinţă, nu putem acorda indemnizaţie de merit cuiva care a susţinut dictatura şi comunismul, a adăugat deputatul USR votînd, împreună cu Oana Silvia Ţoiu, împotrivă şi, astfel, ducînd la respingerea candidaturii. Daniela Crăsnaru ne-a declarat, ulterior, că n-a scris niciodată o asemenea poezie şi, de altfel, Iulian Bulai nu a produs nicio dovadă privind locul unde ar fi apărut respectiva poezie.

Dar chiar şi dacă ar fi fost aşa, Daniela Crăsnaru are o carieră literară de aproape cinci decenii, a reprezentat cultura română în cele mai prestigioase instituţii ale diplomaţiei culturale, cum poţi să dispreţuieşti totul pornind de la o poezie scrisă, ipotetic, la 21 de ani? Dacă ar fi să judecăm valoarea literară în funcţie de astfel de criterii şi am fi discutat candidatura unor: Mircea Eliade, Emil Cioran, Tudor Arghezi, Mihai Sadoveanu, Panait Istrati, Octavian Goga, Camil Petrescu, Alexandru Paleologu, Ştefan Augustin Doinaş, Nicolae Labiş, Nicolae Breban, Geo Bogza, George Bălăiţă, D.R. Popescu sau Nichita Stănescu, ca să dăm doar cîteva nume, ne-am fi lovit de «intransigenţa» fanatică a lui Bulai.

Nici pe Pablo Neruda, Jean- Paul Sartre sau Gabriel Garcia Marquez nu-i văd prea bine dacă ar fi avut neşansa ca Bulai, în loc să pozeze prin Scandinavia ca o statuie nemişcată prin pieţele publice, ar fi fost preşedintele Comitetului Nobel. Spintecarea artei cu iataganul «corectitudinii politice» şi al dogmatismului de tip Savonarola este un mare pericol pentru sănătatea unei societăţi, amintindu-ne de epurările ideologice ale anilor ’50.

Ideea că, de aici încolo, recunoştinţa arătată elitelor societăţii româneşti va fi la cheremul unuia ca Iulian Bulai ne dă fiori şi mă întreb dacă nu cumva Comisia de Cultură ar trebui, înainte ca domnul Bulai să vină la Academie, să-i dea un mandat precis, prin vot, temperîndu-i astfel pornirile zănatice“, a notat scriitorul Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian ne mai informează şi despre faptul că Uniunea Scriitorilor nu renunţă la candidatura Danielei Crăsnaru, ţinînd cont de faptul că acel criteriu inept invocat de Iulian Bulai şi, de altfel, nedovedit, nu se încadrează între cele pentru acordarea indemnizaţiei de merit, şi, în cazul în care parlamentarul se va împotrivi, în continuare şi va bloca propunerea, Daniela Crăsnaru va fi sprijinită pentru a-l acţiona în judecată şi pentru a-i cere prin justiţie deputatului, temeiul legal pentru care a obstrucţionat o justă recunoaştere pentru o operă remarcabilă de-o viaţă.

Postarea lui Varujan Vosganian a fost preluată şi de către Ioan Cristoiu pe blogul său. Parlamentarul ales în funcţia de preşedinte al Comisiei de Cultură a stîrnit rumoare prin remarcile sale, care pot fi considerate că sînt făcute din dorinţa de a apărea în prim-planul atenţiei publice cu orice preţ.

Au fost destule mesaje controversate în ultimii ani, de la afirmaţiile sale despre „Maica Domnului, mamă surogat“, continuînd cu „înregimentarea politică“, în tabăra USR-istă a Luceafărului Poeziei româneşti, Mihai Eminescu, plus altele, pentru care deputatul nemţean a fost taxat dur. Într-o recentă autobiografie, publicată pe internet, Iulian Bulai menţionează, în detaliu, parcursul său biografic, de la plecarea din satul natal, Tămăşeni, pînă la experienţele sale norvegiene unde a făcut de toate, cîştigîndu-şi existenţa ca: statuie vivantă, umflînd baloane pe străzi, ajungînd administrator de şcoală, clopotar la o biserică luterană şi, urmînd apoi cursurile Academiei Naţionale de Arte din Oslo, călătorind apoi în multe ţări europene, ajungînd şi în îndepărtata Chină, pentru ca, ulterior să se decidă a se întoarce în România, unde ne „fericeşte“ cu implicarea sa în politică.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. V.Vasile

    25 mai 2021 at 7:52 AM

    Hai , serviti-va dragi romani cum ne desmiarda relaxatul navetist de la Cotroceni cu sau fara lamaie , dupa orientare specimenul este pres. Comisiei de Cultura…..Mai rau de atat se poate ?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending