Contactează-ne

Actualitate

Un deputat de Neamţ şi un scandal academic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deputatul Iulian Bulai, în calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură, s-a opus deciziei Uniunii Scriitorilor de a acorda o indemnizaţie de merit poetei Daniela Crăsnaru ■ acesta a invocat o poezie de „slăvire“ a epocii comuniste ■ USR o va sprijini pe Daniela Crăsnaru să-l acţioneze în judeactă pe parlamentar ■

„Neobositul“ parlamentar USR de Neamţ, Iulian Bulai, se află, iar, în centrul unui nou scandal, de data aceasta în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, postură din care a participat, împreună cu preşedinta Comisiei de Cultură din Senat, tot de la USR, Oana Silvia Ţoiu, la o dezbatere a Uniunii Scriitorilor.

Pe 19 mai s-au discutat propunerile pentru indemnizaţiile de merit pe care această instituţie o acordă. Momentul culminant, care a revolta mediul scriitoricesc este evidenţiat de vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, Varujan Vosganian, pe pagina sa de Facebook.

„Ieri (19 mai -n.r.), în sediul Academiei Române se discutau propunerile pentru indemnizaţii de merit, ce se acordă artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi sportivilor cu realizări remarcabile. Propunerea Uniunii Scriitorilor, pentru locul vacant ce-i revenea, era poeta Daniela Crăsnaru, deţinătoarea a două premii naţionale, a premiului Academiei şi a unui foarte important premiu în SUA.

Dintre decidenţi, pe lîngă preşedintele Academiei şi reprezentanţii Uniunilor de creatori, erau şi reprezentanţii comisiilor de cultură şi muncă din Parlament, Oana-Silvia Ţoiu şi Iulian Bulai, ambii de la USR. Acceptarea fiecărui candidat trebuia votată în unanimitate. A luat cuvîntul Iulian Bulai, prezentînd o poezie care, spunea el, a apărut sub semnătura Danielei Crăsnaru în anul 1972 şi care proslăvea comunismul.

În consecinţă, nu putem acorda indemnizaţie de merit cuiva care a susţinut dictatura şi comunismul, a adăugat deputatul USR votînd, împreună cu Oana Silvia Ţoiu, împotrivă şi, astfel, ducînd la respingerea candidaturii. Daniela Crăsnaru ne-a declarat, ulterior, că n-a scris niciodată o asemenea poezie şi, de altfel, Iulian Bulai nu a produs nicio dovadă privind locul unde ar fi apărut respectiva poezie.

Dar chiar şi dacă ar fi fost aşa, Daniela Crăsnaru are o carieră literară de aproape cinci decenii, a reprezentat cultura română în cele mai prestigioase instituţii ale diplomaţiei culturale, cum poţi să dispreţuieşti totul pornind de la o poezie scrisă, ipotetic, la 21 de ani? Dacă ar fi să judecăm valoarea literară în funcţie de astfel de criterii şi am fi discutat candidatura unor: Mircea Eliade, Emil Cioran, Tudor Arghezi, Mihai Sadoveanu, Panait Istrati, Octavian Goga, Camil Petrescu, Alexandru Paleologu, Ştefan Augustin Doinaş, Nicolae Labiş, Nicolae Breban, Geo Bogza, George Bălăiţă, D.R. Popescu sau Nichita Stănescu, ca să dăm doar cîteva nume, ne-am fi lovit de «intransigenţa» fanatică a lui Bulai.

Nici pe Pablo Neruda, Jean- Paul Sartre sau Gabriel Garcia Marquez nu-i văd prea bine dacă ar fi avut neşansa ca Bulai, în loc să pozeze prin Scandinavia ca o statuie nemişcată prin pieţele publice, ar fi fost preşedintele Comitetului Nobel. Spintecarea artei cu iataganul «corectitudinii politice» şi al dogmatismului de tip Savonarola este un mare pericol pentru sănătatea unei societăţi, amintindu-ne de epurările ideologice ale anilor ’50.

Ideea că, de aici încolo, recunoştinţa arătată elitelor societăţii româneşti va fi la cheremul unuia ca Iulian Bulai ne dă fiori şi mă întreb dacă nu cumva Comisia de Cultură ar trebui, înainte ca domnul Bulai să vină la Academie, să-i dea un mandat precis, prin vot, temperîndu-i astfel pornirile zănatice“, a notat scriitorul Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian ne mai informează şi despre faptul că Uniunea Scriitorilor nu renunţă la candidatura Danielei Crăsnaru, ţinînd cont de faptul că acel criteriu inept invocat de Iulian Bulai şi, de altfel, nedovedit, nu se încadrează între cele pentru acordarea indemnizaţiei de merit, şi, în cazul în care parlamentarul se va împotrivi, în continuare şi va bloca propunerea, Daniela Crăsnaru va fi sprijinită pentru a-l acţiona în judecată şi pentru a-i cere prin justiţie deputatului, temeiul legal pentru care a obstrucţionat o justă recunoaştere pentru o operă remarcabilă de-o viaţă.

Postarea lui Varujan Vosganian a fost preluată şi de către Ioan Cristoiu pe blogul său. Parlamentarul ales în funcţia de preşedinte al Comisiei de Cultură a stîrnit rumoare prin remarcile sale, care pot fi considerate că sînt făcute din dorinţa de a apărea în prim-planul atenţiei publice cu orice preţ.

Au fost destule mesaje controversate în ultimii ani, de la afirmaţiile sale despre „Maica Domnului, mamă surogat“, continuînd cu „înregimentarea politică“, în tabăra USR-istă a Luceafărului Poeziei româneşti, Mihai Eminescu, plus altele, pentru care deputatul nemţean a fost taxat dur. Într-o recentă autobiografie, publicată pe internet, Iulian Bulai menţionează, în detaliu, parcursul său biografic, de la plecarea din satul natal, Tămăşeni, pînă la experienţele sale norvegiene unde a făcut de toate, cîştigîndu-şi existenţa ca: statuie vivantă, umflînd baloane pe străzi, ajungînd administrator de şcoală, clopotar la o biserică luterană şi, urmînd apoi cursurile Academiei Naţionale de Arte din Oslo, călătorind apoi în multe ţări europene, ajungînd şi în îndepărtata Chină, pentru ca, ulterior să se decidă a se întoarce în România, unde ne „fericeşte“ cu implicarea sa în politică.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. V.Vasile

    25 mai 2021 at 7:52 AM

    Hai , serviti-va dragi romani cum ne desmiarda relaxatul navetist de la Cotroceni cu sau fara lamaie , dupa orientare specimenul este pres. Comisiei de Cultura…..Mai rau de atat se poate ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending