Actualitate
Un artefact cu o valoare excepțională, descoperit în România, este restaurat de UNESCO. Doi dintre experți sunt din Neamț

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a împrumutat vasul din Cultura Cucuteni de la Statul Român
Un artefact cu o valoare excepțională, care a fost descoperit în România, este restaurat de UNESCO într-un laborator din Paris. De altfel, capitala Franței este metropola unde forul internațional are sediul.
„A demarat, în această săptămână, la UNESCO, restaurarea vasului de Cucuteni aflat în Colecția operelor de artă. Este o operă unică, de valoare excepțională, obiect de patrimoniu. A fost împrumutat de către UNESCO de la Statul Român în 1971, pentru 99 de ani”.
Informațiile au fost transmise de Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României la UNESCO. Proiectul implică expertiză și echipamente specifice. Este realizat și datorită implicării Laboratorului de Restaurare Conservare al Complexului Muzeal Național Neamț.
Acesta este specializat în Cultura Cucuteni. Diplomatul a mai menționat că proiectul este finanțat de CJ Neamț. În derularea lui sunt implicați și reprezentanții Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia” din Piatra Neamț.
„Sperăm ca aceasta să figureze în Patrimoniul Cultural Mondial”
Astfel, de la Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni au fost aleși doi renumiți experți. Este vorba despre arheolog dr. Constantin Preoteasa, cercetător științific și Dumitru Bostan, restaurator și artist plastic.
Activitatea de restaurare-conservare a vasului, un artefact cu o valoare excepțională, va permite o viitoare expunere a acestuia la UNESCO. Alt scop este familiarizarea publicului larg cu vestigiile specifice Civilizației Cucuteni-Trypillia.
„O manifestare culturală unică în spațiul european, care a evoluat în Epoca cuprului, între 5000-3500 î.H., pe actualele teritorii ale României, Republicii Moldova și Ucrainei. Sperăm ca aceasta să figureze în Patrimoniul Cultural Mondial, într-o bună zi!”, a declarat Simona Miculescu.
Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni a luat fiinţă ca secţie a Complexului Muzeal Judeţean Neamţ pe 15 aprilie 1995. A fost urmarea îndemnului venit din partea reputatului specialist dr. Petre I. Roman, cu prilejul organizării unui colocviu internațional.
Instituția, recunoscută pe plan intern şi internaţional, are ca principal scop cercetarea şi valorificarea expoziţională a patrimoniului Culturii Cucuteni. Activitatea este structurată pe patru segmente prioritare. E vorba despre cercetarea istorico-arheologică și cercetarea arheologică interdisciplinară. Se mai adaugă cea de restaurare-conservare şi valorificarea expoziţională a patrimoniului cucutenian.
Foto credit: Christelle Alexis, UNESCO
Articole din aceeași categorie: https://monitorulneamt.ro/fiecare-piesa-are-o-poveste-si-povestile-construiesc-istoria-expozitie-inedita-altfel-despre-istorie-monede-medalii-seturi-de-monetarie/

-
Actualitate2 săptămâni,
Un proiect de lege pentru a susţine performanţa zace în sertarele Parlamentului. Ce spune deputatul de Neamţ care l-a iniţiat
-
Actualitate2 săptămâni,
CSM Ceahlăul are o misiune aproape imposibilă. Cu cine se va duela în Liga 2
-
Actualitate2 săptămâni,
Un deputat de Neamţ afirmă că a fost ameninţat în timpul campaniei electorale
-
Actualitate2 săptămâni,
Asocierea dintre CSM Ceahlăul şi primărie. Primarul de Piatra: “Eu mi-o doresc şi dânşii şi-o doresc”
-
Decese2 săptămâni,
În memoria lui Adrian Doaga – Mesaj de condoleanțe COMES S.A.
-
Actualitate2 săptămâni,
Schimbare de şefie la USR Neamţ. Ce a declarat noul preşedinte
-
Actualitateo săptămână,
Vești excelente: vin banii pentru cei care locuiesc la curte – panouri solare și reabilitare gratuită!
-
Actualitate2 săptămâni,
O firmă din Neamţ în competiţie pentru tronsonul 2 din Autostrada Unirii