Contactează-ne

Actualitate

Un alpinist pietrean este „prizonier“ în Himalaya

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ alpinistul Adrian Laza, care încerca să cucerească vârful himalayan Dhaulagiri, a trebuit să renunţe ■ şerpaşii s-a îmbolnăvit de molima care bântuie prin lume ■ luna trecută, pietreanul cucerise Annapurna 1, un pisc de 8.091 metri ■

Adrian Laza, un împătimit alpinist din Piatra Neamţ şi-a propus ca în această primăvară, deşi are 57 de ani, să-şi treacă în palmares încă două vârfuri din Himalaya, ambele de peste 8.000 de metri. Numai că, din motive independente de voinţa acestuia, unul dintre planuri i-a fost dat peste cap.

Nu din cauza vremii nefavorabile – ninsoare, vânt, frig sau starea lui de sănătate, ci pentru că epidemia de coronavirus, care face ravagii în Asia, mai ales în India şi Nepal, a ajuns şi-n Hilmalaya, afectându-i pe şerpaşii care-l ajutau pe român.

În aceste condiţii, a trebuit să renunţe la ascensiunea spre vârful Dhaulagiri, 8.167 metri. Adrian Laza a plecat spre Nepal în martie 2021, pentru că până la sfârşit de mai era perioada cea mai propice pentru expediţii în Himalaya.

Planul era cucerirea piscului Annapurna 1 – 8.091 metri, apoi Dhaulagiri, care trebuiau să se alăture reuşitelor din anii trecuţi: Everest – 8.848 metri (16 mai 2019), Makalu – 8481 metri (14 mai 2018) şi Cho Oyu 8201 metri (30 septembrie 2016). Prima „misiune“ a fost îndeplinită cu succes, pe data de 16 aprilie Adrian Laza fluturând steagul românesc pe Annapurna 1.

Iată ce a postat despre acest moment Ina Laza, soţia alpinistului, care oferă detalii pe Facebook despre expediţia soţuluiL „16 aprilie, ora 16.59. Cu o imensă recunoştinţă şi, dincolo de cuvinte, mândrie împărtăşesc cu voi că astăzi 16 aprilie 2021, la ora 11:30, Adrian a fost îngăduit a sta şi pe vârful Annapurna 1 (8091 m).

Cu atât mai remarcabilă este reuşita lui cu cât din tabara de bază (4.130 m) şi până în vârf a urcat în mai puţin de 48 de ore, profitând de îngusta fereastră de vreme bună. Adrian a coborât acum în Camp 4, urmând ca mâine să revină direct în tabăra de bază. Ne rugăm pentru o coborâre în siguranţă. Adrian a ajuns astăzi (17.04.) în tabăra de bază cu bine“.

Odată „bifat“ Annapurna 1, Adrian Laza a început pregătirile pentru al doilea obiectiv din această primăvară, fără să bănuiască ce-i rezervă viitorul apropiat. În India şi Nepal, pandemia de coronavirus începuse să facă ravagii şi-n scurt timp avea să se „instaleze“ şi în taberele alpiniştilor din Himalaya, adică în nişte locuri considerate a fi sigure.

„Dhaulagiri rămâne un vis în aşteptare, sănătatea şi viaţa fiind mult mai importante!“

„La fel ca dinspre India, veştile dinspre Nepal nu sunt tocmai bune. Coronavirusul a ajuns şi în basecamp (cota 4.750 metri – n.r.) Dhaulagiri (unde Adrian se află de câteva zile) şi mulţi dintre alpinişti şi sherpaşi s-au îmbolnăvit sau au abandonat. Spaţiul aerian al Nepalului este închis şi nu se poate pleca de acolo. Kathmandu este în carantină şi nu se poate intra nici în oraş.

Aceasta fiind situaţia, Adrian a decis (după ce şi-a făcut ultimul test pe care îl mai avea, din fericire negativ) că mai bine se porneste «la deal»“, urmând o fereastră de vreme relativ bună“, posta, pe 7 mai, Ina Laza. Intenţia era să ajungă la baza 3 de pe Dhaulagiri, la 7.400 de metri, iar de aici să înceapă urcuşul spre vârf. Pentru asta trebuiau instalate corzile fixe, lucru ce presupunea un efort colectiv al alpiniştilor şi a „doctorilor de gheaţă“ (ice doctors), după cum li se mai spune şerpaşilor, dar mulţi dintre ei s-au infectat cu noul coronavirus.

„Astăzi dimineaţă, partenerul şi ajutorul lui Adrian, Dawa, a fost confirmat cu Covid, s-a simţit rău şi nu a mai putut continua ascensiunea. Din păcate Adrian nu putea merge mai departe singur şi s-au reîntors împreună în tabăra de bază, urmând să fie evacuaţi în Kathmandu atunci când se va putea. Dhaulagiri rămâne un vis în aşteptare, sănătatea şi viaţa fiind mult mai importante!“, transmitea, pe Facebook, Ina Laza, pe 8 mai.

După ce intenţia de a urca pe vârful menţionat, Adrian Laza a mai stat câteva zile în tabăra de bază, fiind în cele din urmă evacuat, cu elicopterul la Katmandu, capitala Nepalului, dar e „prizonier acolo“, deoarece zbirurile sunt sistate. Iar soţia a concluzionat: „Mulţumim din suflet pentru toate gândurile voastre bune şi fiţi încrezători că atât timp cât va fi sănătos, Adrian ne va mai lua cu el şi în alte aventuri extraordinare!“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Ploi şi furtuni, dar va fi cald

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de instabilitate valabilă toată săptămîna ■ sînt aşteptate valori termice de pînă la 32 de grade ■ din acest motiv, furtunile pot fi mai violente ■

Ultima săptămînă din luna lui Cireşar nu aduce tocmai vremea la care ne-am fi aşteptat, iar după ce au încetat toate codurile colorate de instabilitate, meteorologii au emis o informare de ploi, valabilă aproape toată săptămîna. Simultan, se anunţă o apreciere a regimului termic şi ne putem aştepta la 32 de grade. Acelaşi trend îl au şi temperaturile nocturne, care ajung la 21 de grade.

Din acest motiv este posibil ca furtunile de vară să fie mai puternice, cu vînt şi posibil grindină. Informarea meteorologică ce anunţă instabilitate atmosferică şi disconfort termic a intrat în vigoare de pe 21 iunie, de la ora 22:00 şi expiră vineri, 25 iunie, la ora 22:00, fiind valabilă în întreaga ţară. „În intervalul menţionat, în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în zonele deluroase şi montane precum şi în regiunile estice, îndeosebi în timpul după-amiezilor şi al serilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrînse 25…50 l/mp. Vremea va deveni călduroasă în toata ţara, caniculară la început în Banat şi Crişana, apoi şi în celelalte regiuni, iar disconfortul termic va fi accentuat“, conform ANM. Ieri, 21 iunie, la ora 10:00, termometrele indicau 11 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 19 grade erau în reşedinţa de judeţ, 20 de grade se înregistrau la Roman şi 21 de grade erau, la acelaşi moment, la Tîrgu Neamţ. Temperatura resimţită era şi mai mare, mai ales în zona de şes, iar romaşcanii care au ieşit din casă au resimţit 23 de grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ erau 24 de grade.

Aprecierea spectaculoasă a registrului termic începe chiar de azi, 22 iunie, iar în zona noastră, în cel mai cald moment se vor înregistra 29 de grade Celsius şi momentan pare că scăpăm de precipitaţii. Deocamdată minima nocturnă e neschimbată şi rămîne cantonată la 16 grade. Şi mai cald va fi pe parcursul zilei de miercuri, 23 iunie, cînd se anunţă o maximă de 31 de grade. Regimul termic diurn îl „mişcă“ şi pe cel nocturn, iar minima saltă frumuşel pînă la 19 grade. Una din cele mai fierbinţi zile din intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de joi, 24 iunie, cînd meteorologii spun că cerul va fi absolut senin iar mercurul din termometre se apropie de limita caniculei şi se vor înregistra 32 de grade. Noaptea aduce 19 grade.

Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază ne putem aştepta la furtuni repezi de vară. Maxima rămîne cantonată la 32 de grade, iar noaptea va fi cea mai caldă din acest sezon, cu 21 de grade. Din week-end se mai calmează temperaturile. Sîmbătă, 26 iunie, nu vor fi mai mult de 28 de grade şi vor fi furtuni, iar cel mai rece va fi duminică, 27 iunie, cînd se vor atinge cu greu 24 de grade.

Citește știrea

Actualitate

Hram de Rusalii la Mănăstirea Horaiţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ lăcaşul monahal a sărbătorit hramul paraclisului Pogorîrea Sfîntului Duh

Mănăstirea Horaiţa a îmbrăcat haine de sărbătoare, duminică, 20 iunie, cu prilejul marii sărbători creştine Pogorîrea Sfîntului Duh (Rusaliile). Este un hram cu tradiţie, al paraclisului vechi din turnul-clopotniţă, ce a fost ridicat între anii 1852-1855.

Mai tîrziu, la sfinţirea bisericii principale, în 1867, mănăstirea a primit ca hram Botezul Domnului, dar de-a lungul timpului s-a sărbătorit hramul principal tot de Rusalii. Horaiţa îl are ca ocrotitor şi pe Sfîntul Ierarh Nicolae, care a dat numele celui de-al doilea paraclis, unde se slujeşte mai ales iarna. Pelerinii care ajung la această mănăstire sînt atraşi şi de o icoană considerată făcătoare de minuni, despre care se spune şi că este aducătoare de ploaie sau izbăvitoare de secetă. Icoana este o reprezentare a Maicii Domnului şi se presupune că ar fi fost pictată în secolul al XVIII-lea, fiind aşezată iniţial în prima biserică, din lemn, ce fusese ridicată în 1822.

Aceasta este scoasă în procesiune în fiecare an, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, pe un traseu împădurit cu o lungime de circa un kilometru între Horaiţa şi mănăstirea Horăicioara. La cererea credincioşilor, icoana era scoasă din biserică şi în vreme de secetă, pentru organizarea de procesiuni prin sate. Aşezată nu departe de poalele Muntelui Horăiciorul, Mănăstirea Horaiţa a fost înfiinţată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Biserica actuală, cu hramul Botezul Domnului, a fost ridicată între anii 1848-1867, fiind sfinţită de către Calinic Miclescu, mitropolitul Moldovei de la acea vreme.

Biserica a fost construită exclusiv din piatră, doar bolţile fiind din cărămidă. Impresionează şi prin elementele de arhitectură romano-bizantină, precum şi prin influenţele ruseşti în numărul şi configuraţia celor opt turle. Catapeteasma este unică în ţară, în primul rînd prin aşezarea amvonului deasupra uşilor împărăteşti.

Citește știrea

Actualitate

Evaluare Naţională, doar unul este din seria trecută

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 3.505 candidaţi sînt aşteptaţi să susţină concursul ■ acesta se va desfăşura în 109 centre de examen ■ noutatea absolută este că elevii vor primi în loc de foaia tipizată o broşură cu subiectele ■

Începe examenul de Evaluare Naţională, cu proba la Limba şi literatura română, iar inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, susţine că sînt toate premisele ca el să decurgă bine. „Examenul se va desfăşura între 22 iunie şi 4 iulie, în judeţ fiind înscrişi 3.505 candidaţi din seria curentă şi unul din seria anterioară.

Concursul este organizat în 109 centre de examen, din care 32 în mediul urban şi 77 în rural. El va începe pe 22 iunie cu proba scrisă la Limba şi literatura română şi joi, 24 iunie cu cea de Matematică. Anul acesta aduce noutăţi privind modul de desfăşurare, în sensul că s-a renunţat la clasicele foi tipizate. Fiecare elev va primi o broşură conţinînd subiectele, mare parte dintre itemi fiind asemănători cu cel de la testele PISA”, a precizat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Acesta crede că rezultatele de anul acesta vor fi mulţumitoare şi că fiecare elev are asigurat un loc într-o clasă de liceu sau o şcoală profesională. Primele rezultate vor fi afişate marţi, 29 iunie, zi în care între orele 16 şi 19 se vor primi contestaţiile. Şi pe 30 iunie, între 8 şi 12 se vor mai primi contestaţii, care pot fi depuse fie în formatul clasic, de către elevi sau prin mijloace electronice, situaţie în care contestaţia este însoţită şi de o declaraţie din care rezultă că elevul a luat cunoştinţă de faptul că nota acordată după contestaţie se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere.

Absolvenţii clasei a VIII-a, care în contextul pandemiei de Sars Cov 2 s-au aflat în izolare, carantinare sau care din motive medicale vor fi scutiţi medical se vor putea prezenta la o ediţie specială, între 5 şi 12 iulie. Şi anul acesta, în fiecare centru de examen va avea circuite separate, iar elevii vor primi la intrarea în sală mască şi dezinfectant pentru mîini. Accesul candidaţilor la examen va fi permis de la ora 8 pînă la 8,30, iar examenul începe la ora 9,00.

Timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute, după cele 15 de completare a casetei de indentificare. Comunicarea rezultatelor se face anonimizat. Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere.

Citește știrea

Trending