Contactează-ne

Prima pagină

Un adolescent de 10, la Evaluarea Națională. „Dacă-l ai pe Dumnezeu alături de tine, reușești în viață!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ merituosul elev este Marius Augustin Bujor, din Barticești ■ adolescentul nu a făcut meditații, ci s-a bazat pe cunoștințele însușite la clasă și foarte mult studiu suplimentar ■

Printre cei 11 elevi care au terminat examenul de Evaluare Națională cu notă maximă se numără și Marius Augustin Bujor, din Barticești, comuna Botești. Ca să aflăm ce și cum despre el ne-am interesat la primărie, unde toată lumea cunoștea performanțele copilului. Primarul, Georgeta Blaj, era mândră de acest rezultat.

A spus că și în urmă cu doi ani, la aceeași școală, a mai existat un copil care a luat la Evaluarea Națională notă maximă. „Este o dovadă că și la noi sunt elevi foarte buni, ale căror rezultate sunt exclusiv meritul cadrelor didactice și ale copiilor. Marius provine dintr-o familie obișnuită. Tatăl lucrează la o firmă de instalații, iar mama este lucrător comercial. Au un copil foarte bun, implicat și în foarte multe activități la biserică”, a declarat Gergeta Blaj.

Tatăl copilului, Sergiu Bujor, este cât se poate de satisfăcut de rezultatele obținute de fiu și zice că, oricât de greu îi va fi, îl va susține să-și atingă visurile. Când am luat legătura cu Marius și am primit de la el fotografiile, am constatat că e vorba de un adolescent ca oricare altul, dar din dialog a rezultat că este ambițios, care știe ce-și dorește de la viață. Examenul nu i s-a părut dificil, pentru că era pregătit.

„Am învățat constant în toți anii de școală. În clasa a V-a și a VI-a am terminat cu media 9,96-9,97, dar în clasa a VII-a și a VIII-a am obținut media generală 10. Nu am făcut medidații, în particular, ci m-am rezumat la cunoștințele dobândite la clasă, de la doamna profesoară de Matematică, Viorica Fechet. Nici la Limba română nu m-am pregătit suplimentar, ci am studiat cu doamna profesoară Geanina Nichituș.

Nu sunt ceea ce se cheamă un tocilar, ci sunt un elev care lucrează mult. Am rezolvat și în timpul anului, și în ultima vreme, tot felul de teste de antrenament, dar și tot felul de exerciții de pe internet și din culegeri. Am participat la mai multe olimpiade școlare, la Matematică și la Limba română, dar nu am mers mai departe de etapa județeană, ceea ce nu m-a descurajat, ci mi-a demonstrat că trebuie să muncesc mai mult, pentru a avea rezultate și la nivel național.

Revenind la examen, trebuie să mărturisesc că eram sigur că la Matematică voi lua notă maximă, pentru că mi-a rămas timp să verific ceea ce am scris și am constatat că am rezolvat corect toate subiectele. Nu la fel de sigur am fost că la Limba română voi lua tot notă maximă, pentru că acolo e mai dificil, în sensul că nu poți ști dacă profesorii care corectează apreciază la justa valoare demostrația pe care tu, ca elev, o faci.

Am ales să scriu o compunere de 150 de cuvinte din «Limir Împărat» de Ioan Slavici (text la prima vedere – n.r.). M-am concentrat și am făcut asocieri interesante cu personajul Mara, din romanul cu același nume, scris tot de Slavici. Cred că au plăcut profesorilor corectori asocierile pe care le-am făcut, legate de valorile familiale și sociale, ale celor două personaje. Când am corectat lucrarea am fost mulțumit de modul în care am rezolvat subiectele, dar nu mă așteptam la 10”,  a mărturisit Marius Augustin Bujor.

Adolescentul a mai spus că la biserică este mâna dreaptă a preotului în timpul slujbelor, la catolici un rol important în oficierea liturghiei avându-l copiii. „Credința în Dumnezeu m-a ajutat totdeauna. Dacă-l ai pe Dumnezeu alături de tine,  reușești în viață!”, afirmă Marius, care spune că iubește mult și fotbalul, dar că, la fel de mult, îi plac romanele  de aventuri, pe care le citește cu nesaț, când are timp.

Din banii primiți de la părinți a reușit să-și alcătuiască o mică bibliotecă personală. Și oare câți elevi mai sunt preocupați de așa ceva în vremurile actuale? Ce va face de acum înainte? Va da admitere la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași, ca primă variantă, urmată de celelate licee importante din Iași. Ce ar vrea să urmeze după liceu? Probabil Informatica, pentru a deveni IT-ist.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Eduard

    1 iulie 2023 at 12:57 PM

    Cine a scris articolul probabil nu a luat nota maxima la evaluare nationala. “Nu poti sti” 🤣🤣

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending