Contactează-ne

Actualitate

Ultima zi de înscriere a candidaturilor pentru alegerile locale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Roman, au depus liste cuprizând candidaturi pentru funcția de primar PNL, PSD, USR și SOS România ■ pentru Consiliul Local au depus liste complete doar PNL și PSD ■

Formațiunile politice care au vrut să se înscrie în cursa pentru alegerile locale din 9 iunie 2024 au putut s-o facă doar până marți, 30 aprilie, aceasta fiind data limită stabilită de hotărârea de Guvern privind organizarea scrutinului. Este vorba de candidaturile pentru funcţiile de primari, consilieri locali, municipali, judeţeni şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

Președintele Biroului de circumscripție electorală Roman, procurorul Tudor Vieriu, a făcut câteva precizări referitoare la activitatea entității juridice a cărei activitate o coordonează până la alegerile locale din 9 iunie. ”Până astăzi, 30 aprilie, au depus candidaturi pentru funcția de primar următoarele partide politice: PNL, PSD, USR și SOS România.

Pentru funcția de consilier local sunt cele de la PNL, PSD, Uniunea Armenilor din România, AUR, USR, SOS România. Trebuie precizat că doar PNL și PSD au depus liste cu numărul maxim de semnături (la Roman 27 – n.r.). Până în acest moment nu a fost respinsă la Roman nici o candidatură. În cursul zilei de 30 aprilie, la ora 16.00 vom ține ultima ședință în care vom analiza posibilele candidaturi, din cele pronunțate până în prezent”, a precizat Tudor Vieriu.

Acesta a mai clarificat și atribuțiile Biroului electoral local, care va funcționa până la predarea mandatelor către persoanele alese. ”În perioada de funcționare a Biroului de Circumscripție Electorală avem atribuții în a supraveghea procesul de vot, activitatea secțiilor de votare. Avem și atribuții în a comunica datele către Autoritatea Electorală Permanentă.

Biroul Electoral de Circumscripție Nr.2 Roman este format din președinte și locțiitor (avocat Teodor Manolache – n.r.) și reprezentanții următoarelor formațiuni politice: PNL, PSD, UDMR, USR, AUR, Uniunea Armenilor din România. Mai există încă două locuri vacante, ce urmează a se completa într-o ședință ulterioară, conform procedurii stabilite de lege, care presupune trei etape.

În primele două etape se completează biroul cu reprezentanții formațiunilor politice, cu reprezentare parlamentară sau care au membrii în Parlamentul European. În etapa a III-a, biroul se completează cu reprezentanți ai partidelor care au efectiv candidați înscriși în circumscripția electorală Roman”, a mai declarat președintele Biroului de Circumscripției Electorală Roman, Tudor Vieriu.

De menționat și faptul că, potrivit prevederilor Ghidului privind instruirea președinților birourilor electorale de circumscripție (Legea 115 din 2015 și a Legii 215/2001) numărul consilierilor pentru consiliile locale şi pentru consiliile judeţene este cel stabilit prin ordin al prefectului. Lista completă cuprinde un număr de candidaţi egal cu suma dintre numărul maxim de mandate de consilier.

Una care-i stabilită conform prevederilor actului normativ enunțat pentru unitatea administrativ-teritorială în cauză şi numărul ce reprezintă un sfert din numărul mandatelor. Pe 8 mai 2024, vor rămâne definitive candidaturile la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, iar în 10 mai va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie, la ora 07.00.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending