Arhivă 2005-2017
Ultima strigare pentru posturile vacante din scolile nemtene
• peste 270 de candidati se vor bate pentru 242 de norme complete sau incomplete • aproape o treime din posturile vacante sînt la religie •
Cei mai multi din participantii la testarea suplinitorilor au promovat proba scrisã si de interviu, dar au fost si cîtiva candidati care s-au ales cu note mici. Rezultatele cele mai bune s-au înregistrat la Religie, unde notele nu au fost mai mici de 8, dar si la limba si literatura românã si discipline tehnice. Cei mai slab pregãtiti au fost concurentii la fizicã, unde notele au variat de la 1,80 la 9,50, la matematicã, unde pragul minim a coborît la 1,50, dar note sub 5 s-au mai înregistrat si la englezã si la psihopedagogie. La testare s-au prezentat 282 de suplinitori, din care 163 necalificati, iar cei care au promovat proba vor putea sã participe astãzi, la sedinta publicã pentru ocuparea celor 242 norme rãmase vacante. Multe din posturile rãmase vacante se datoreazã, în cea mai mare parte, concediilor pentru cresterea copilului si concediilor fãrã platã pentru plecãri în strãinãtate. „Concediile pentru cresterea copilului au cea mai mare pondere în eliberarea posturilor dupã 1 septembrie, dar mai sînt si concedii fãrã platã, renuntãri de posturi din partea candidatilor repartizati la concursul de titularizare, detasare si suplinire sau înscrierea elevilor peste media prognozatã de directori. S-au mai suplimentat si clasele de SAM, iar unele ore mai provin si din degrevarea directorilor de activitatea ddiacticã“, a declarat profesor Luminita Vîrlan, inspector adjunct al Inspectoratului Scolar Neamt.
Metodologia pilot îi obligã pe preoti sã treacã la catedrã
Aproape o treime din posturile vacante sînt la religie, unde sînt 78 de norme neocupate. Metodologia pilot nu a permis constituirea unui numãr suficient de catedre pentru absolventii de teologie care ar fi dorit sã se titularizeze. Din acest motiv, normele rãmase vacante în mediul rural vor fi acordate preotilor parohi, dat fiind cã naveta este dificilã pentru cadrele care nu sînt de prin partea locului. „Metodologia pilot nu a permis constituirea unor catedre pentru concursul de titularizare, dat fiind cã nu erau suficiente ore în fiecare scoalã, ci doar la nivelul comunei. Din aceastã cauzã au rãmas multe norme neocupate, mai ales grupuri de ore în satele izolate. Am avut doar cîteva posturi la titularizare, dar candidati au fost putini, desi sînt foarte multi absolventi de teologie. Anul trecut au fost 40 de catedre, dar metodologia era alta si nu au mai fost probleme. Din acest motiv, apelãm tot la preotii parohi din comunele respective, mai ales cã sînt calificati, lucru demonstrat si de notele la testare“, a declarat preot Stefan Oprea, inspector pentru religie în cadrul Inspectoratului Scolar Neamt.
-
Actualitate14 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu