Contactează-ne

Actualitate

Ultima șansă pentru salvarea Telegondolei și Bazei Hipice. Sau ce monştrii administrativi „leapădă” unii consilieri locali

Știre publicată în urmă cu

în data de

Municipalitatea pietreană mai face o ultimă încercare pentru a salva Telegondola şi terenurile de la Baza Hipică de spectrul sumbru al vânzării pe taraba falimentului.

Ceea ce înseamnă că şi Telegondola, dar mai ales terenurile de la Baza Hipică, pentru că acestea au făcut şi fac cu ochiul şmecherilor care vor să le cumpere pe nimic, nu vor mai fi ale pietrenilor, ci vor ajunge în posesia „mafiei gulerelor albe”. Pe nimic. Dacă nu credeţi, verificaţi dacă terenurile sunt, acum, evaluate la mai puţin de 20 de euro metrul pătrat. Cam cât o latrină într-o comună din capătul judeţului. De aia vor unii ca Perla Invest să ajungă la faliment, ca să cumpere terenuri de „Dunhill” la preţ de… latrină.

„Mafia gulerelor albe” e formată din băieţi, nici măcar deştepţi, dar conectaţi la reţeaua mafiotă care bagă societăţi în faliment şi apoi vând pe doi lei bunuri, terenuri, clădiri, etc, pentru care prostimea a plătit milioane de lei. Prostimea a plătit milioane din sărăcie, băieţii conectaţi la reţeaua mafiotă îşi suplimentează bogăţia cu milioanele pe care le plăteşte prostimea. Sau… „sărăcimea”.

Evident că pentru a face asta au nevoie de complicitatea unor politicieni care sunt dispuşi să-şi vândă şi sufletele, nu onoarea, că sigur nu o au, pentru un loc pe liste. Vor, plătind orice preţ, inclusiv cel al trădării faţă de cetăţeanul simplu – prostul de serviciu, să mai prindă o dată un loc pe liste. Să mai fie, cred ei, „aleşi”. N-au fost şi nici nu vor fi aleşi. Vor rămâne doar locali. Ca în melodie, cenuşărese care nu sunt decât… „de locale”.

Cam aşa stau lucrurile în cazul acestei Telegondole blestemate, născute hâd şi chiar incestuos, dintr-un pinalty fals, plătit cu folcloriste. Adică a votat şi PSD să se nască furtul PDL. Telegondolă plătită apoi la fel de hâd din banii întregii prostimi, unii ziceau chiar p….limi. Telegondolă care e acum în pericol de a fi pierdută în războiul la fel de hâd al unor politicieni incestuoşi, care se simt bine împreună la guvernare la centru, dar nasc monştrii pe plan local. Adică prostimea să rămână şi …, şi cu banii luaţi, că prima parte nu e frumos să o aşternem pe hârtie.

În continuare, vă prezentăm comunicatul municipalităţii pietrene pe tema Telegondolei şi a faptului că proiectul ce ar putea salva situaţia va fi repus pe ordinea de zi. Eventual doar pentru a fi „siluit” din nou, prin absenţă, de nişte „aleşi locali”, tare… hâzi, că doar nu era să scriem incestuoşi.

 „În 2007, Perla Invest, societate a Consiliului Local Piatra-Neamț, a contractat un credit în valoare de 40 de milioane de lei, pentru construirea telegondolei – instalația pe cablu și cele două stații, de plecare și sosire. În contractul de credit, Primăria municipiului Piatra-Neamț avea calitatea de garant a sumelor de bani pe care Perla Invest le datora băncii.

Pentru că Perla Invest nu și-a mai putut plăti datoriile către bancă, Primăria Piatra-Neamț a preluat aceste datorii, în baza contractului, obligându-se să achite integral debitul datorat de Perla Invest băncii. Primăria a achitat deja peste 45 de milioane de lei din credit, iar acum a mai rămas de plată aproximativ 10% din tot ce s-a plătit până acum.

În acest moment, societatea Perla Invest se află în procedură de reorganizare judiciară – adică în insolvență – pasul următor fiind falimentul. Singura posibilitate de a salva societatea de la faliment este achiziția stației de plecare a telegondolei. În acest fel, Primăria ar prelua în patrimoniu toate bunurile deținute de Perla Invest, inclusiv telegondola și Baza Hipică.

Ultimele două licitații până la finalul procedurii de insolvență sunt pe 7 și 21 decembrie, practic ultimele șanse de a salva bunurile Perla Invest. Dacă la niciuna dintre aceste licitații nimeni nu va cumpăra stația de plecare a telegondolei, Perla Invest va intra în faliment și își va stopa activitatea.

Ce înseamnă acest lucru? Instalația de telegondolă se va opri și va intra în conservare, iar Primăria va fi obligată să cheltuie peste 1 milion de lei pe an cu paza instalației. Gândiți-vă doar că am putea folosi această sumă pentru construcția a 4 noi locuri de joacă sau pentru investiții în școlile și grădinițele din oraș. Falimentul Perla Invest mai înseamnă și că 26 de familii își vor pierde veniturile și că telegondola ar putea fi vândută pe bucăți, la prețuri derizorii. Cu alte cuvinte, Piatra-Neamț se află foarte aproape de a pierde telegondola, Baza Hipică, instalația de teleschi și tot ce se află pe vârful Cozla.

Mâine, pe 23 noiembrie, primarul Andrei Carabelea a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, cu un singur punct pe ordinea de zi: achiziționarea stației de plecare a telegondolei de către Primăria Piatra-Neamț. Fiind un proiect de patrimoniu, sunt necesare 16 voturi din partea consilierilor locali pentru ca proiectul să treacă și să putem salva Telegondola și Baza Hipică”, se precizează în comunicarea municipalităţii.

„Precizările” din debutul textului ne aparţin. Cum ne aparţine şi cugetarea amară că prostimea va rămâne şi…, şi cu banii luaţi, dacă nu ia atitudine.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Valeriu Gorea

    23 noiembrie 2022 at 11:25 PM

    Plangere penala si civila pentru recuperare prejudiciu si apoi sa preia investitiile

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident cu patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime s-a produs pe 8 noiembrie în localitatea Păstrăveni. Un tânăr care încerca să întoarcă un autoturism a intrat în coliziune cu un altul, iar patru persoane au suferit leziuni.

“La data de 8 noiembrie, în jurul orei 13:30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, în localitatea Păstrăveni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tânăr, de 25 de ani, din Păstrăveni, ar fi efectuat manevre pentru întoarcerea autoturismului pe care îl conducea, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 58 de ani, din Târgu-Neamț.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 58 de ani și a altor 3 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, din Păstrăveni, pasageri în ultimul autoturism.

Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Reacţie fermă a Ministerului Afacerilor Externe după votul ruşinos al Austriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie fermă după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată joi seară la sediul MAE pentru a i se face cunoscut protestul României faţă de votul exprimat de Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”.

Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici.

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României”, se precizează în comunicatul emis de MAE.

Citește știrea

Actualitate

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ, joi, 8 decembrie, fiind primit de câteva sute de pietreni prezenţi în centrul oraşului, alături de oficialităţile locale.

Evenimentul, evident unul simbolic, dar încărcat de emoţie, s-a produs joi în centrul oraşului, fiind marcat inclusiv prin aprinderea instalaţiei ornamentale din bradul înalt de 20 de metri, achiziţionat de Primăria Piatra Neamţ, dar şi a iluminatului ornamental din oraş.

”Acum 600 de ani, oraşul nostru se numea Piatra lui Crăciun. Se zice că pe atunci, Moș Crăciun avea o casă la Piatra Neamţ. Eu zic că de anul acesta, trebuie să-l chemăm pe Moș Crăciun din nou acasă, să ştie că îl aşteaptă din nou aici o casă, în centrul oraşului, în foişorul nostru, o casă în care îi urăm bun venit, poate chiar își dorește să-și facă buletin de Piatra Neamț (… ) Împreună cu voi în seara asta, m-am convins de un lucru. Eu cred că Piatra Neamţ este un oraș minunat, că Piatra Neamț este un colț de rai”, a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Nu au lipsit un joc de artificii, dar şi proiecţiile laser pe Turnul lui Ştefan şi pe clădirile de pe platoul Curţii Domneşti. Centrul oraşului s-a transformat în mod real în oraşul lui Moş Crăciun, dovezi fiind personajele din poveştile specifice sărbătorilor de iarnă, dar mai ales căsuţa lui Moş Crăciun, în foişorul din Parcul Central, acolo unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14, până seara târziu la ora 20.

O invitaţie inedită a fost făcută de viceprimarul Marius Irimia, care i-a rugat pe pietreni să vină cu o cutie, frumos împachetată, pe care să o lase sub bradul de Crăciun din centrul oraşului, urmând ca aceasta să fie folosită pentru a împodobi impresionatul pom.

„A fost o cursă contra-cronomentru cu pregătirea acestui Târg de Crăciun. Pomul de Crăciun trebuie să fie ornat de cei dragi din familie, iar noi pietrenii suntem o mare familie şi vin cu o propunere, cu o rugăminte, ca fiecare să aducă o cutie ornată cu un ceolofan rezistent la apă şi să o lăsăm la baza bradului. Vreau ca acest pom să fie împodobit de toţi pietrenii. Va fi primul brad din ţară împodobit de cetăţenii urbei. Cutia trebuie să fie uşoară, goală, rezistentă la apă iar colegii vor urca cutiile în pom. Sper ca până în seara de Crăciun să avem bradul împodobit cu sute de cutii”, a declarat viceprimarul Marius Irimia.

Citește știrea
Advertisement
Trending