Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

UE declarã gripa aviarã drept o „amenintare globalã“

Știre publicată în urmă cu

în data de

• virusul gripei aviare a pãtruns în Uniunea Europeanã prin Grecia • în prezent nu existã nici un vaccin uman pentru gripa aviarã • se crede cã anti-viralul Tamiflu poate ajuta în prevenirea bolii • migrarea celei mai periculoase forme de gripã aviarã nu poate fi stopatã •

Ministrii de externe ai Uniunii Europene au calificat drept o „amenintare globalã“ rãspîndirea gripei aviare din Asia în Europa si au cerut o cooperare internationalã extinsã. În declaratia datã publicitãtii la finalul unei reuniuni speciale de urgentã, sefii diplomatiilor din tãrile membre ale UE recunosc faptul cã gripa aviarã reprezintã o amenintare serioasã, globalã la adresa sãnãtãtii dacã se mutã de la pãsãri la om si este o problemã care necesitã o reactie internationalã coordonatã. La o zi dupã depistarea virusului în Grecia, primul caz într-o tarã membrã a UE, ministrii de externe au cerut Comisiei Europene sã grãbeascã elaborarea unor reguli comunitare mai puternice menite sã previnã, sã combatã si elimine gripa aviarã. Sefii diplomatiilor europene subliniazã în declaratie necesitatea ca UE sã-si coordoneze eforturile de eradicare a gripei aviare cu organizatiile specializate ale ONU. Ministrii de externe au salutat, de altfel, eforturile depuse de Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii (OMS), Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii Animale (OIE), Fondul ONU pentru Alimentatie si Agriculturã (FAO), Banca Mondialã si Comisia Europeanã pentru a mobiliza tãrile afectate si tãrile expuse în perspectiva reuniunii ONU ce va avea loc la Geneva între 7 si 9 noiembrie. Totodatã, oficialii europeni au tinut sã reasigure opinia publicã de faptul cã pericolul unei pandemii nu a crescut dupã ce gripa aviarã a fost semnalatã în cel putin trei tãri europene. Comisarul european pentru sãnãtate, Markos Kyprianou, a afirmat cã prezenta gripei aviare în sud-estul Europei nu sporeste riscul unei pandemii umane de gripã. Adresîndu-se presei dupã participarea la reuniune, el a sfãtuit populatia sã nu ia medicamente împotriva gripei aviare fãrã o indicatie din partea medicilor. În prezent nu existã nici un vaccin uman pentru gripa aviarã, dar oamenii de stiintã cred cã Tamiflu poate ajuta în prevenirea contractãrii bolii de cãtre oameni. Joi, ministrii sãnãtãtii din UE se vor reuni la centrul de conferinte Hertfordshire din Marea Britanie pentru a evalua stadiul de pregãtire la nivel national pentru a face fatã gripei aviare.

Migrarea celei mai periculoase forme de gripã aviarã nu poate fi stopatã Responsabili din domeniul sãnãtãtii afirmã cã este imposibilã stoparea rãspîndirii virusului H5N1 al gripei aviare prin intermediul pãsãrilor migratoare. Provocarea va deveni mai dificil de gestionat odatã cu deplasarea pãsãrilor spre sud. Peste 178 de specii de pãsãri migratoare viziteazã anual Kuscenneti, sau Parcul National „Paradisul pãsãrilor“ din Turcia, situat la cîtiva kilometri de satul unde a fost descoperitã forma mortalã a bolii. Pãsãrile, care rãmîn aici timp de aproximativ o lunã în drumul lor din Asia, se amestecã cu milioane de pãsãri domestice cu care oamenii sînt în contact zilnic. Pãsãrile migratoare, bãnuite cã au adus virusul ucigas în Turcia, vor pleca în scurt timp si vor zbura pe deasupra Orientului Mijlociu spre Africa, traversînd unele dintre tãrile cel mai slab dezvoltate si cu o transparentã deficitarã, unde este putin probabil ca aparitia bolii sã fie raportatã, unde va fi prost gestionatã si unde contactul dintre oameni si animale va creste semnificativ sansele unei mutatii letale, potrivit expertilor. Aparitia bolii în Orientul Mijlociu si Africa poate interveni la începutul lunii noiembrie, iar pericolul este o constantã deoarece pãsãrile vor reveni în Europa la primãvarã. „Cea mai bunã situatie este de a evita contactul între pãsãrile domestice si cele sãlbatice, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil si este si mai dificil în tãrile în curs de dezvoltare“, a afirmat Jean-Luc Angot, de la Organizatia Mondialã pentru Sãnãtatea Animalelor. Cu ocazia conferintei ce va avea loc la 7 noiembrie la Geneva, Organizatia Mondialã pentru Sãnãtatea Animalelor împreunã cu Banca Mondialã, Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii si Fondul ONU pentru Alimentatie si Agriculturã vor lua mãsuri pentru a face fatã aparitiei bolii în Africa si Orientul Mijlociu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending