Contactează-ne

Prima pagină

Tulburările mintale și de comportament, cifre îngrijorătoare în Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la sfârșitul anului 2023, în județ erau diagnosticate cu astfel de afecțiuni 17.269 de persoane ■ în multe situații, boala este ascunsă din cauza fricii de stigmatizare a persoanei afectate ■

Direcția de Sănătate Publică Neamț a publicat pe site-ul instituției un comunicat de presă referitor la  Campania națională de promovare a sănătății mintale, sub sloganul „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața!Sănătatea ta mintală contează”. La sfârșitul anului 2023 în județ, la  cabinetele medicilor de familie, erau în evidență cu tulburări mintale și de comportament 17.269 bolnavi,din care 7.678 în mediul urban și 9.591 în mediul rural.

Numărul este în creștere față de anii anteriori. În anul 2022 erau înregistrați 15.802 bolnavi, în 2021 – 14.675, în 2020 – 13.811. În anul 2022 au fost înregistrați la medicii de familie 1.491 de bolnavi cu diagnosticul de episod depresiv, din care 988 femei și 503 bărbați. Din cele 1.491 de  cazuri cu diagnosticul de episod depresiv, în 80 pacienții aveau între 10 și 19 ani, în 45 de situații fiind vorba de adolescente și în 35 boala apărând la adolescenți.

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și  teama stigmatizării.

Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de viață sănătoasă pierduți, afectând calitatea vieții. Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată.

Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți fiind diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie. La nivel global, unul din șapte tineri de 10-19 ani se confruntă cu o tulburare mintală, reprezentând 13% din povara globală a bolii la această grupă de vârstă.

Sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul adolescenților și tinerilor de 15-29 de ani. Depresia afectează aproximativ 2,5% dintre copii și 8,3% dintre adolescenți, în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, 30% dintre adolescenți sunt estimați a avea simptome subclinice de depresie. Un raport al UNICEF din 2021 arată că aproape unul din cinci băieți europeni cu vârsta între 15 și 19 ani suferă de tulburări mintale, urmat de mai mult de 16% dintre fetele de aceeași vârstă.

Nouă milioane de adolescenți din Europa, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, trăiesc cu tulburări mintale, anxietatea și depresia reprezentând mai mult de jumătate din toate cazurile. În România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al OMS.

Într-un studiu realizat în România în anul 2020, pe 10.114 adolescenți din toate județele țării, cu vârsta medie de 17 ani, 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending