Contactează-ne

Actualitate

Trei zile de hram la Mănăstirea Văratec

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ hramul principal al aşezămîntului monahal s-a prăznuit de Adormirea Maicii Domnului ■ pe 16 şi 17 august sînt menţionaţi în calendarul creştin-ortodox sfinţii Iosif şi Gheorghe Pelerinul, ceilalţi doi ocrotitori ai mănăstirii ■

Mănăstirea Văratec a îmbrăcat haine de sărbătoare în perioada 15- 17 august, cu prilejul celor trei hramuri ale aşezămîntului. Cel principal a fost prăznuit, după tradiţie, în ziua Adormirii Maicii Domnului, pentru ca duminică şi luni să fie omagiaţi ceilalţi doi ocrotitori, sfinţii Iosif şi Gheorghe Pelerinul.

La ceremonialul religios oficiat de ierarhi ai Mitropoliei Moldovei şi preoţi din cadrul Protopopiatului Tîrgu Neamţ au luat parte numeroşi credincioşi. Slujbele au început încă de vineri seara, cu vecernia şi prohodul Maicii Domnului, ceremonie similară celei din Vinerea Mare, cu Sfîntul Aer şi procesiune în jurul bisericii.

Sîmbătă, de hram, a avut loc Sfînta Liturghie, iar seara a fost o slujbă de priveghere închinată Cuviosului Iosif, ceremonial continuat a doua zi, cînd s-a oficiat din nou Sfînta Liturghie. Mare sărbătoare a fost şi pe 17 august, de ziua Sfîntului Gheorghe Pelerinul. A fost canonizat în 2017 de către Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar anul următor s-a desfăşurat proclamarea locală a canonizării la Văratec, loc unde se păstrează racla cu moaştele sale.

De atunci, de numele său se leagă cel de-al treilea hram al mănăstirii. În timpul vieţii, era cunoscut ca Moş Gheorghe Lazăr. „Prin trăirea sa cu totul aleasă, Moşul Gheorghe Lazăr formează un exemplu unic în viaţa duhovnicească a Bisericii noastre din ultima sută de ani. În 1884, s- a dus să se închine la Mormîntul Domnului şi a rămas la mănăstirile din pustiul Iordanului şi al Sinaiului peste un an.

Apoi s-a nevoit un an şi jumătate în Muntele Athos şi s-a întors în ţară. A mai trăit cîţiva ani în familie, şi-a pus copiii în rînduială, iar în 1890 s-a retras ca pelerin spre mănăstirile Moldovei. După ce se închină la toate sfintele lăcaşuri, Moşul Gheorghe Lazăr se stabileşte definitiv în Piatra Neamţ şi se nevoieşte ca un adevărat sihastru în clopotniţa lui Ştefan cel Mare din mijlocul oraşului timp de 26 de ani, pînă la obştescul său sfîrşit, pe 15 august 1916.

A fost înmormîntat în cimitirul oraşului. În vara anului 1934, osemintele au fost aşezate în gropniţa Mănăstirii Văratec“, se menţionează pe site-ul Doxologia.ro. La Văratec, credincioşii s-au putut închina şi la racla cu moaştele cuviosului Iosif. Pînă în urmă cu cîţiva ani, sfîntul îşi dormea somnul de veci în biserică, mormîntul său placat cu piatră şi marmură fiind loc de pelerinaj.

Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Iosif de la Văratec a avut loc în 2008, la Mănăstirea Neamţ, în ziua Înălţării Domnului, cînd PF Daniel şi Sfîntul Sinod au trecut în rîndul sfinţilor nouă cuvioşi care au vieţuit secolele trecute, în mănăstirile din munţii Neamţului. Sfîntul Cuvios Iosif s-a născut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania, dintr-o familie de oameni evlavioşi, trăitori ai credinţei ortodoxe. În acea vreme a avut loc revolta românilor ortodocşi, condusă de Cuviosul Sofronie de la Cioara, împotriva asupririi austriece şi a uniaţiei.

Din cauza acestor conflicte şi persecuţii, multe familii de români statornici în credinţa ortodoxă au venit în Moldova, iar printre ele şi cea a cuviosului Iosif. Cuviosul părinte a trecut la cele veşnice la 28 decembrie 1828, fiind înmormîntat în pronaosul bisericii principale cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Şi Biserica Adormirea Maicii Domnului, considerată catedrala oraşului Tîrgu Neamţ, şi-a sărbătorit hramul pe 15 august. Biserica atrage şi în restul timpului numeroase persoane, dat fiind şi amplasamentul său, în centrul urbei. Un alt motiv este faptul că, în urmă cu cîţiva ani, lăcaşul de cult a fost înzestrat şi cu o părticică din moaştele sfîntului Andrei, al doilea patron spiritual, racla preţioasă fiind expusă spre închinare lîngă sfîntul altar. Prima biserică, din lemn, a fost ctitorită de domnitorul Gheorghe Ştefan, între 1654 şi 1658. Ea a ars în 1864, în urma unui incendiu devastator izbucnit în noaptea de miercuri din Săptămîna Mare, cînd au fost distruse mai multe clădiri din oraş. De-a lungul timpului, alte necazuri s-au abătut asupra bisericii. În vara anului 1985, un trăsnet a lovit biserica, topind clopotele şi incendiind acoperişul turnului-clopotniţă, care a ars pînă la zidărie, precum şi o parte din acoperişul de pe naos.

Lăcaşul a suferit deteriorări interioare şi exterioare la nivel de tencuieli, zugrăveli şi vopsitorii. Pînă în 1989 au fost executate lucrări de refacere. Biserica a mai avut un moment de cumpănă în 1994, cînd a izbucnit un incendiu de la o lumînare, focul extinzîndu-se la icoana Maicii Domnului din catapeteasma care a fost distrusă. Incendiul izbucnit în plină zi a fost stins la timp, dar interiorul lăcaşului a fost afectat de fum. Însă preoţii bisericii au beneficiat de sprijinul credincioşilor pentru restaurarea interioară şi exterioară.

Cu prilejul acestor lucări a fost realizată şi o catapeteasmă nouă. Lucrările de restaurare şi pictare au fost finalizate în 1998, resfinţirea avînd loc în aclaşi an, în luna octombrie. Slujba a fost oficiată atunci de ÎPS Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, împreună cu ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei şi un sobor de stareţi şi preoţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Grajd incendiat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proprietarul a suferit arsuri la mâini

Un bătrân în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la mâini în urma unui incendiu produs la grajd dintr-o gospodărie din comuna Borleşti, în noaptea de miercuri spre joi, 27 spre 28 ianuarie. Pompierii care au intervenit pentru stingerea flăcărilor au stabilit că focul a fost pus intenţionat.

“În jurul orei 23:19, prin apel la 112, am fost înștiințati despre producerea unui incendiu produs la un adăpost pentru animale din comuna Borlești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui adăpost pentru animale, cu posibilitatea propagării la locuință.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars adăpostul pentru animale cu o suprafață de aproximativ 70 mp și șapte tone de plante furajere. Din păcate în incendiu au fost surprinse trei bovine mari, două bovine mici și o cabalină, care nu au putut fi salvate.

Proprietarul în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.  Acesta a primit primul ajutor calificat de la paramedici, refuzând transportul la spital.

Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

A reclamat că i-a dispărut cumnata

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Roman continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei femeie de 42 de ani, din oraşul de la malurile Moldovei şi Siretului, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Oamenii legii au fost sesizaţi pe 25 ianuarie, cînd la Poliţia municipiului Roman s-a prezentat un localnic de 57 de ani, care a reclamat faptul că în ziua anterioară, pe 24 ianuarie, cumnata sa, Dodoi Mihaela, de 42 de ani, din Roman, a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu a mai revenit acasă. Femeia are o înălţime de aproximativ 1,60 metri, o greutate de circa 80 de kilograme, păr brunet, lung, şi ochi căprui.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză de trening portocalie, haină de blană mov, pantaloni negri, fiind încălţată cu slapi. Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, în vederea depistării acesteia, dar pentru că nu au găsit-o, cer ajutorul populaţiei.

„Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea celei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Şi Poliţia Locală a „ars“ la buzunare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ odată cu apariţia epidemiei generate de noul coronavirus, atribuţiile structurii s-au mărit ■ pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 497.975 lei ■

Criza sanitară prin care trece ţara a adus modificări nu numai în sistemul sanitar din ţară, care se confruntă cu o siruaţie nemaiîntîlnită, dar a adus atribuţii noi şi altor structuri. În această categorie intră şi poliţiştilor locali.

Astfel, începând cu luna martie a anului trecut, Poliţia Locală Piatra Neamţ s-a subordonat operaţional Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, acţionînd în comun cu mai multe instituţii, cum ar fi cadrele Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ şi Instectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Astfel, Poliţia locală Piatra Neamţ a fost implicată în acţiunuile ce au presupus realizarea a 26.828 anchete epidemiologice (lucru ce a însemnat verificarea persoanlor aflate în izolare sau în carantinare la domiciliu), la 14.728 adrese/locaţii. De asemenea, au fost monitorizate în privinţa respectării măsurilor sanitare impuse de prevenirea infectării cu noul coronavirus, un număr de 7.611 unităţi comerciale şi de prestări servicii şi 8.523 de mijloace de transport public de călători, în acest context fiind legitimate 35.565 de persoane.

S-au aplicat 1.176 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în valoare totală de 497.975 lei. În acelaşi context, poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ au participat la 73 de filtre şi acţiuni comune dispuse de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ împreună cu jandarmii nemţeni şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Direcţia de sănătate Publică Neamţ, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ ori alte instituţii implicate în combaterea şi prevenirea răspândirii SARS CoV -2.

Citește știrea

Trending