Contactează-ne

Actualitate

Trei intervenţii la urşi, în cinci ore

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prezenţa sălbăticiunilor a fost semnalată la Dămuc şi la Bicaz Chei ■ la o stînă, ursul a atacat două bovine ■ în luna septembrie, animalele sălbatice şi-au făcut apariţia în localităţi de 17 ori ■

Urşii continuă să bage spaima în locuitorii din zona montană a judeţului, iar în ziua de 29 septembrie forţele de intervenţie au fost solicitate în ajutor de trei ori în decurs de cinci ore.

„Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz – Izvorul Muntelui au intervenit miercuri, 29 septembrie, la trei sesizări în decurs de cinci ore, care semnalau animale atacate de urs şi prezenţa acestuia în apropierea gospodăriilor. Solicitările au fost făcute prin apel 112 în intervalul orar 18:15 – 23:10“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

Primul apel, primit la ora 18:15, semnala prezenţa unei sălbăticiuni în apropierea unei stîne, în comuna Dămuc, sat Huisurez, fiind rănite două bovine. La sosirea echipajului de jandarmerie, ursul nu se mai afla în zonă, însă pagubele reclamate de apelant s-au confirmat şi erau considerabile. În jurul orei 19:35, jandarmii montani au fost direcţionaţi la Bicaz Chei, zona Carierei, unde a fost semnalată prezenţa unui urs în curtea unei gospodării. Ultimul apel a fost primit la ora 23:10 şi anunţa o posibilă prezenţă în curtea unei case tot din Bicaz Chei. Dacă în cazul celor trei apeluri prezenţa ursului nu a fost confirmată la sosirea jandarmilor, pe timpul cît au rămas în Bicaz Chei, pentru monitorizarea zonei, militarii au alungat în pădure un urs care şi-a făcut apariţia pe drumul naţional.

Au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, nefiind înregistrate alte evenimente. Conform unui comunicat al Jandarmeriei Neamţ, anul acesta, fără a pune la socoteală pe cele consemnate pe data de 29 septembrie, au avut loc 24 de intervenţii la urşi, din care 14 doar în aceastălună.

„De la începutul anului şi pînă în prezent, jandarmii nemţeni au intervenit la 24 de sesizări făcute prin apel la 112, care semnalau prezenţa urşilor, atît pe timp de zi, cît şi pe timp de noapte, în apropierea gospodăriilor, în localităţile montane din judeţul Neamţ, în special Bicaz Chei, Ceahlău, Izvorul Muntelui, Grinţieş, Taşca şi Tarcău.

Din cele 24 de intervenţii, 17 au avut loc în localitatea Bicaz Chei, iar 14 de la începutul lunii septembrie pînă în prezent“, conform Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ. De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriilor.

Cu toate acestea, jandarmii au mai rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Din cele relatate de apelanţi echipajelor de jandarmerie ajunse la faţa locului, urşii le-au provocat şi pagube materiale, atacînd animalele din gospodărie, culturile agricole şi pomicole. Au fost şi situaţii în care prezenţa ursului s-a confirmat şi forţele de ordine au procedat la îndepărtarea sălbăticiunilor către pădure.

Printre ultimele sesizări se numără şi cea din seara de 28 septembrie, în jurul orei 19:00, cînd un localnic din Bicaz Chei anunţa, prin apel la 112, prezenţa unui urs în curtea vecinului său. Ajunşi la locul sesizării, jandarmii au găsit animalul şi l-au îndepărtat către pădure. Pe perioada cît au mai rămas în zonă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi-a făcut apariţia un alt exemplar de urs şi acesta fiind gonit către zona împădurită.

Din fericire, în judeţul Neamţ nu s-a semnalat nici un atac la om ale urşilor, dar îngrijorător este faptul că astfel de animale vin tot mai des în zonele locuite.

„Avînd în vedere prezenţa tot mai des întîlnită a urşilor în apropierea gospodăriilor, în căutare de hrană, recomandăm cetăţenilor să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător, să îşi asigure animalele înainte de lăsarea întunericului, să culeagă recoltele din grădini şi livezi“, se mai arată în comunicatul Jandarmeriei.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Margaret

    30 septembrie 2021 at 11:53 PM

    Nu omorîti pe ursi!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending