Contactează-ne

Actualitate

Trecute vieţi de regi şi regine, nou volum semnat de Dragomir Oprea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este titlul ultimei cărţi semnate de cunoscutul profesor din Bicaz, o lucrare dedicată Regalităţii din România ■ „Momentul decisiv care m-a decis să trec la aprofundarea temei privind regalitatea românească a fost vizita Regelui Mihai la Bicaz, în toamna anului 1997, an în care se împlineau 50 de ani de la detronarea sa. Atunci am avut privilegiul de a-l îmbrăţişa pe Majestatea Sa“, destăinuie autorul ■

O carte-document, „Trecute vieţi de regi şi regine“, scrisă de Dragomir Oprea, talentatul profesor din Bicaz, a văzut lumina tiparului la Editura Crigarux.

Este a patra lucrare scoasă de către distinsul istoric şi dedicată unor importante evenimente ale istoriei poporului nostru. Titlul volumului parafrazeazã un alt titlu de carte semnată de un cronicar al secolului trecut, Constantin Gane, „Trecute vieţi de doamne şi domniţe“, apărută în mai multe volume, între anii 1932 şi 1941.

Cartea profesorului Oprea abordează ca subiect fundamental monarhia, povestind, secvential, amănunte din viata familiilor regale Carol I şi Elisabeta (1866-1914), Ferdinand şi Maria (1914-1927), Carol al II-lea şi soţiile sale (1930-1940) şi Mihai I şi Ana (1927-1930 şi 1940-1947). „Momentul decisiv care m-a decis să trec la aprofundarea temei privind regalitatea românească a fost vizita Regelui Mihai la Bicaz, în toamna anului 1997, an în care se împlineau 50 de ani de la detronarea sa.

Atunci am avut privilegiul de a-l îmbrăţişa pe Majestatea Sa, de a-l privi şi de a-l asculta pe cel care, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand, a fost proclamat Rege al României la vîrsta de 5 ani şi 9 luni şi a fost detronat de tatăl său, Carol al II-lea, în 1930 şi a redevenit apoi Rege în1940, anul în care România a suferit cea mai îngrozitoare mutilare teritorială şi apoi să-şi încheie domnia la 30 decembrie 1947, cînd teroarea comunistă adusă de Stalin s-a instaurat în România“, aveam să aflăm din Prefaţa cărţii, una semnată de autorul lucrării.

Tot de la autor aveam să aflăm că pentru lucrarea închinată regalităţii româneşti i-au fost necesari zece ani de documentare, consultînd sute de lucrări ale unor autori români şi străini şi parcurgînd presa românească din perioada respectivă, care a dedicat pagini impresionante, dar şi memoriile unor oameni politici ai celor 81 de ani de regim monarhic în România.

„Iniţial m- am gîndit să-i dau forma unei adevărate lucrări ştiinţifice cu aparat critic, note de subsol şi o impresionantă bibliografie, dar lucrarea concepută aşa ar fi fost studiată de pasionaţii de istorie, studenţi şi profesori. În cele din urmă am decis ca lucrarea să aibă forma unei lecturi accesibile pentru toate categoriile de cititori, dar fără a face vreun rabat de la adevărul istoric al epocii“, a spus profesorul Dragomir Oprea.

Cît priveşte stilul în care s-a exprimat documentaristul din Bicaz, de meserie istoric bine cotat de către publicul iubitor al genului, acesta şi-a alcătuit lucrarea cu un deosebit simţ al nuanţelor, o evidentă disponibilitate imagistică, conturînd cu precizie şi fineţe diferite moduri specifice de manifestare a evenimentelor alternînd profunzimea de gîndire şi melancolia cu entuziasmul afectiv.

Fiind un fin observator al evenimentelor istorice, abordează printr-o pronunţată preocupare retorică resorturile şi legăturile cazuale ale evenimentelor şi realităţilor trăite de către personajele regalităţii şi realităţile vremii. Descierea acestora este făcută printr-un limbaj molcom, plin de adevăr istoric, conducînd discursul său scriitoricesc de la nuanţarea ştiinţifică a unor pasaje la stilul artistic, aducînd a literatură veritabilă. Nu întîmplător lucrarea profesorului Dragomir Oprea se bucură de apreciere din partea publicului, cartea fiind adăugată celorlalte trei volume, care tronează cu cinste în rafturile Bibliotecii Mihai Eminescu din Bicaz.

Ca sinteză a relaţiilor autorului cu propria sa creaţie, istoricul afirmă în Postfaţă: „Cele patru cărţi sînt copii mei de suflet. Pe toate le iubesc, dar aşa cum se întîmplă de obicei într-o familie cu mulţi copii, ultimul se bucură de mai multă afecţiune din partea părinţilor. Aşa se întîmplă şi cu ultima mea carte. O iubesc mai mult, poate din cauză că i-am dedicat un număr imens de zile şi ore de lucru“, se arată în finalul operei, aducînd a invitaţie de suflet la lectură.

Prima carte a profesorului Dragomir Oprea a fost „Durerea vine de la răsărit“, celelalte două fiind „Doamne, ocroteşte-i pe români!”, volum subintitulat „Însemnări despre România de ieri şi de azi” şi „Secolul XX, veacul însângerat al românilor“. Iată ce spunea Adrian Alui Gheorghe, pe atunci directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Neamţ, la lansarea primului volum al profesorului, „Durerea vine de la răsărit“, care apăruse tot la Editura Crigarux „Titlul volumului parafrazeazã un alt titlu, celebru, al unui roman scris de Mihail Sadoveanu, «Lumina vine de la rãsãrit».

Cartea profesorului Oprea este şi document, şi carte de memorialistică, în care el povesteşte amănunte din viaţa sa, şi în special momentele care l-au marcat decisiv în evoluţia sa, momente ale unei istorii care nu s-a lăsat trăită, ci care ne-a trăit pe toţi la modul cel mai dureros“. În lucrare, autorul îşi deapănă amintirile pornind din copilărie, perioada grea a secetei din ’46 – ’47, colectivizarea forţată la care au fost supuşi membrii familiei sale şi oamenii din satul natal, un frate suferind prin temniţele comuniste după o revoltă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A reclamat că i-a dispărut cumnata

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Roman continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei femeie de 42 de ani, din oraşul de la malurile Moldovei şi Siretului, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Oamenii legii au fost sesizaţi pe 25 ianuarie, cînd la Poliţia municipiului Roman s-a prezentat un localnic de 57 de ani, care a reclamat faptul că în ziua anterioară, pe 24 ianuarie, cumnata sa, Dodoi Mihaela, de 42 de ani, din Roman, a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu a mai revenit acasă. Femeia are o înălţime de aproximativ 1,60 metri, o greutate de circa 80 de kilograme, păr brunet, lung, şi ochi căprui.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză de trening portocalie, haină de blană mov, pantaloni negri, fiind încălţată cu slapi. Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, în vederea depistării acesteia, dar pentru că nu au găsit-o, cer ajutorul populaţiei.

„Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea celei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Şi Poliţia Locală a „ars“ la buzunare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ odată cu apariţia epidemiei generate de noul coronavirus, atribuţiile structurii s-au mărit ■ pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 497.975 lei ■

Criza sanitară prin care trece ţara a adus modificări nu numai în sistemul sanitar din ţară, care se confruntă cu o siruaţie nemaiîntîlnită, dar a adus atribuţii noi şi altor structuri. În această categorie intră şi poliţiştilor locali.

Astfel, începând cu luna martie a anului trecut, Poliţia Locală Piatra Neamţ s-a subordonat operaţional Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, acţionînd în comun cu mai multe instituţii, cum ar fi cadrele Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ şi Instectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Astfel, Poliţia locală Piatra Neamţ a fost implicată în acţiunuile ce au presupus realizarea a 26.828 anchete epidemiologice (lucru ce a însemnat verificarea persoanlor aflate în izolare sau în carantinare la domiciliu), la 14.728 adrese/locaţii. De asemenea, au fost monitorizate în privinţa respectării măsurilor sanitare impuse de prevenirea infectării cu noul coronavirus, un număr de 7.611 unităţi comerciale şi de prestări servicii şi 8.523 de mijloace de transport public de călători, în acest context fiind legitimate 35.565 de persoane.

S-au aplicat 1.176 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în valoare totală de 497.975 lei. În acelaşi context, poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ au participat la 73 de filtre şi acţiuni comune dispuse de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ împreună cu jandarmii nemţeni şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Direcţia de sănătate Publică Neamţ, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ ori alte instituţii implicate în combaterea şi prevenirea răspândirii SARS CoV -2.

Citește știrea

Actualitate

Planul de şcolarizare a fost regîndit cap coadă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 3.666 absolvenţi de gimnaziu vor învăţa în 149 de clase de liceu şi şcoală profesională ■ multe şcoli din judeţ au primit fie clase de liceu, fie de şcoală profesională ■ şi la gimnaziu a fost revzuit planul de şcolarizare ■

La solicitarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, inspectoratele şcolare teritoriale au regîndit planul de şcolarizare pentru anul de învăţămînt 2021-2022 la toate nivelele – primar, gimnazial, liceal şi profesional. În acest sens, timp de două zile, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a fost definitivat acest document, unul de la care porneşte proiecţia actului educaţional pentru viitorul an şcolar.

„În urma emiterii ordinului de ministru privind efectivele de elevi la clasele de început, respectiv clasa a IX-a şi anul I şcoală profesională, ar trebui revizuit şi planul nostru de şcolarizare. Este bine de ştiut că efectivul de elevi care termină anul acesta clasa a VIII-a este de 3.666 de absolvenţi de clasa a VIII-a. În baza ordinului pe care l-am invocat, în zilele de 25 şi 26 ianuarie am regîndit acel plan de şcolarizare, care a fost transmis la începutul acestei luni şi în spaţiul public.

Au fost opertate şi în Sistemul Informatic de Evidenţă rezultatele. Făcînd acest proiect de plan de şcolarizare pentru anul 2021-2022 sînt propuse 149 de clase, deci mai mult faţă de cele 133 propuse în documentul precedent. Practic vom avea mai puţin faţă de anul şcolar în curs nu cu 25 de clase, ci doar cu nouă. Am făcut o analiză riguroasă, pe fiecare zonă geografică a judeţului şi acolo unde a fost necesar s-a mai dat încă o clasă în plus. Am realizat o analiză pertinentă, în baza unor indicatori referitori la rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională, la Bacalaureat, programe proiecte“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Astfel la Roman, unde iniţial erau trei clase în minus, au fost repartizate acum cinci clase în plus. Asta înseamnă că s-a revenit cu o clasă de profesională la Şcoala Adjudeni, cu una la Valea Ursului şi cu o clasă a IX-a la Liceul cu Program Sportiv. La Piatra Neamţ a mai fost repartizată o clasă de profesională la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, o clasă, tot de profesională, la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu.

O clasă de liceu a fost repartizată Colegiului Spiru Haret şi cîte o clasă colegiilor naţionale Petru Rareş şi Calistrat Hogaş. O altă clasă de liceu a mers la Liceul de Artă Victor Brauner, care este singurul liceu vocaţional din Neamţ, cu bază de recrutare la nivelul întregului judeţ. „Tot la Piatra Neamţ, prin noul plan de şcolarizare va fi realizată o clasă la Liceul Forestier, care nu a mai primit o asemenea clasă de ani buni, în condiţiile în care creşte nevoia de silvicultori pe piaţa muncii.

O altă clasă de şcoală profesională va fi realizată la Liceul Economic. În zona Tîrgu Neamţ iniţial erau nouă clase. În urma regîndirii planului de şcolarizare din perspectiva amintită a scăderii numărului de elevi în clase, unităţile şcolare liceale au rămas acum cu şase clase mai puţin. Au primit două clase de profesională la Colegiul Ion Creangă, o clasă la Liceul Vasile Conta şi una la Liceul Borca“, a mai spus inspectorul general, Mihai Obreja.

Acesta a făcut o analiză şi la nivelul învăţămîntului gimnazial, pornind de la constatarea numărului de clase a IV-a, apreciind că apar un număr mai mare de clase a V-a la şcolile gimnaziale, deşi se ştie că mare parte din elevi se îndreaptă şi spre colegii. „Este greu de crezut că la nivelul şcolilor gimnaziale se vor putea realiza numărul de clase pe care şi l-au propus, dat fiind realităţile de care v-am pomenit“, a concluzionat profesorul Obreja.

Citește știrea

Trending