Contactează-ne

Actualitate

Trecute vieţi de regi şi regine, nou volum semnat de Dragomir Oprea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este titlul ultimei cărţi semnate de cunoscutul profesor din Bicaz, o lucrare dedicată Regalităţii din România ■ „Momentul decisiv care m-a decis să trec la aprofundarea temei privind regalitatea românească a fost vizita Regelui Mihai la Bicaz, în toamna anului 1997, an în care se împlineau 50 de ani de la detronarea sa. Atunci am avut privilegiul de a-l îmbrăţişa pe Majestatea Sa“, destăinuie autorul ■

O carte-document, „Trecute vieţi de regi şi regine“, scrisă de Dragomir Oprea, talentatul profesor din Bicaz, a văzut lumina tiparului la Editura Crigarux.

Este a patra lucrare scoasă de către distinsul istoric şi dedicată unor importante evenimente ale istoriei poporului nostru. Titlul volumului parafrazeazã un alt titlu de carte semnată de un cronicar al secolului trecut, Constantin Gane, „Trecute vieţi de doamne şi domniţe“, apărută în mai multe volume, între anii 1932 şi 1941.

Cartea profesorului Oprea abordează ca subiect fundamental monarhia, povestind, secvential, amănunte din viata familiilor regale Carol I şi Elisabeta (1866-1914), Ferdinand şi Maria (1914-1927), Carol al II-lea şi soţiile sale (1930-1940) şi Mihai I şi Ana (1927-1930 şi 1940-1947). „Momentul decisiv care m-a decis să trec la aprofundarea temei privind regalitatea românească a fost vizita Regelui Mihai la Bicaz, în toamna anului 1997, an în care se împlineau 50 de ani de la detronarea sa.

Atunci am avut privilegiul de a-l îmbrăţişa pe Majestatea Sa, de a-l privi şi de a-l asculta pe cel care, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand, a fost proclamat Rege al României la vîrsta de 5 ani şi 9 luni şi a fost detronat de tatăl său, Carol al II-lea, în 1930 şi a redevenit apoi Rege în1940, anul în care România a suferit cea mai îngrozitoare mutilare teritorială şi apoi să-şi încheie domnia la 30 decembrie 1947, cînd teroarea comunistă adusă de Stalin s-a instaurat în România“, aveam să aflăm din Prefaţa cărţii, una semnată de autorul lucrării.

Tot de la autor aveam să aflăm că pentru lucrarea închinată regalităţii româneşti i-au fost necesari zece ani de documentare, consultînd sute de lucrări ale unor autori români şi străini şi parcurgînd presa românească din perioada respectivă, care a dedicat pagini impresionante, dar şi memoriile unor oameni politici ai celor 81 de ani de regim monarhic în România.

„Iniţial m- am gîndit să-i dau forma unei adevărate lucrări ştiinţifice cu aparat critic, note de subsol şi o impresionantă bibliografie, dar lucrarea concepută aşa ar fi fost studiată de pasionaţii de istorie, studenţi şi profesori. În cele din urmă am decis ca lucrarea să aibă forma unei lecturi accesibile pentru toate categoriile de cititori, dar fără a face vreun rabat de la adevărul istoric al epocii“, a spus profesorul Dragomir Oprea.

Cît priveşte stilul în care s-a exprimat documentaristul din Bicaz, de meserie istoric bine cotat de către publicul iubitor al genului, acesta şi-a alcătuit lucrarea cu un deosebit simţ al nuanţelor, o evidentă disponibilitate imagistică, conturînd cu precizie şi fineţe diferite moduri specifice de manifestare a evenimentelor alternînd profunzimea de gîndire şi melancolia cu entuziasmul afectiv.

Fiind un fin observator al evenimentelor istorice, abordează printr-o pronunţată preocupare retorică resorturile şi legăturile cazuale ale evenimentelor şi realităţilor trăite de către personajele regalităţii şi realităţile vremii. Descierea acestora este făcută printr-un limbaj molcom, plin de adevăr istoric, conducînd discursul său scriitoricesc de la nuanţarea ştiinţifică a unor pasaje la stilul artistic, aducînd a literatură veritabilă. Nu întîmplător lucrarea profesorului Dragomir Oprea se bucură de apreciere din partea publicului, cartea fiind adăugată celorlalte trei volume, care tronează cu cinste în rafturile Bibliotecii Mihai Eminescu din Bicaz.

Ca sinteză a relaţiilor autorului cu propria sa creaţie, istoricul afirmă în Postfaţă: „Cele patru cărţi sînt copii mei de suflet. Pe toate le iubesc, dar aşa cum se întîmplă de obicei într-o familie cu mulţi copii, ultimul se bucură de mai multă afecţiune din partea părinţilor. Aşa se întîmplă şi cu ultima mea carte. O iubesc mai mult, poate din cauză că i-am dedicat un număr imens de zile şi ore de lucru“, se arată în finalul operei, aducînd a invitaţie de suflet la lectură.

Prima carte a profesorului Dragomir Oprea a fost „Durerea vine de la răsărit“, celelalte două fiind „Doamne, ocroteşte-i pe români!”, volum subintitulat „Însemnări despre România de ieri şi de azi” şi „Secolul XX, veacul însângerat al românilor“. Iată ce spunea Adrian Alui Gheorghe, pe atunci directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Neamţ, la lansarea primului volum al profesorului, „Durerea vine de la răsărit“, care apăruse tot la Editura Crigarux „Titlul volumului parafrazeazã un alt titlu, celebru, al unui roman scris de Mihail Sadoveanu, «Lumina vine de la rãsãrit».

Cartea profesorului Oprea este şi document, şi carte de memorialistică, în care el povesteşte amănunte din viaţa sa, şi în special momentele care l-au marcat decisiv în evoluţia sa, momente ale unei istorii care nu s-a lăsat trăită, ci care ne-a trăit pe toţi la modul cel mai dureros“. În lucrare, autorul îşi deapănă amintirile pornind din copilărie, perioada grea a secetei din ’46 – ’47, colectivizarea forţată la care au fost supuşi membrii familiei sale şi oamenii din satul natal, un frate suferind prin temniţele comuniste după o revoltă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

De Florii şi de Paşte, iată cum va fi vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu va fi atît de cald pe cît ne-am dori ■ cu greu se vor atinge 12, respectiv 15 grade ■ nu sînt excluse nici ceva precipitaţii ■

Administraţia de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pînă pe 2 mai, iar conform previziunilor, nu trebuie să ne aşteptăm la vreme spactaculoasă. Specialiştii spun că în Moldova nu va fi prea cald de Florii, dar nici de Paşte, iar în Neamţ ne putem aştepta la 12, respectiv 16 grade.

„Vremea se va încălzi uşor în primele zile ale intervalului, pînă la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămînii se va reveni la o medie de 14 grade. Pentru sfîrşitul lunii aprilie şi început de mai, sînt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie de 18-20 de grade.

Minimele termice se vor situa între 4 şi 6 grade, valori mai ridicate urmînd a se înregistra spre finalul perioadei, cînd se vor atinge 8-10 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată“, conform ANM. La munte, pînă în 26 aprilie, vremea se va menţine rece, cu valori diurne ce vor oscila între 4 şi 7 şi minime cuprinse între -4 şi 0 grade. Spre sfîrşitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmînd să atingă 10-12 grade, iar minimele 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Azi, 20 aprilie, nu va fi cald, dar măcar va fi cer variabil cu soare, iar la amiază se vor înregistra 11 grade. După amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. Noaptea aduce o minimă de 6 grade. Zărim soarele miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva furtuni cu toată suita de fenomene specifice, tunete şi fulgere.

Se ajunge la valori termice diurne de 13 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 4 grade. Joi, 22 aprilie, va fi cer variabil cu soare şi pare că prepitaţiile încetează. Va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul, 16 grade. În schimb se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la o minimă de infarct pentru final de aprilie, doar 2 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer senin, dar vin ceva ploi în a doua parte a intervalului. Maxima zilei nu trece de 12 grade, iar minima nocturnă ajunge la 5 grade. Sîmbătă, 24 aprilie, va fi cer variabil cu soare, cel mult 11 grade peste zi şi 0 grade peste noapte. Duminica Floriilor, 25 aprilie, nu aduce ploi, dar cerul va fi acoperit, cu cel mult 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Trending