Contactează-ne

Actualitate

” Trebuie să cadă capete de manager, altfel vom avea doar încă un polițist șters de pe listă, o moarte în zadar”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmația aparține sindicalistului Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Europol Neamț ■ în ziua înmormântării agentului de poliție Mihalache Bogdan, care s-a sinucis cu pistolul din dotare, Ioan Cănărău face un rechizitoriu sistemului polițienesc inclusiv celui de la Neamț ■ în ziua sinuciderii la Biroul Rutier Roman se realiza un control intern al activității ■ Parchetul Roman face și o anchetă privind o serie de evenimente din viața personală a agentului de poliție ■ nimic din datele făcute publice nu semnalează posibilitatea unui sfârșit violent n 

Exact în ziua în care peste o sută de colegi, rude și cunoscuți, conduceau pe ultimul drum pe agentul de poliție, Mihalache Bogdan, care s-a sinucis, în ziua de 18 martie, trăgându-și un glonț în cap, în baia locuinței, sale, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a emis un comunicat de presă, prin Compartimentul de Comunicare, pentru a clarifica anumite aspecte legate de circumstanțele acestui tragic incident.

Din documentul amintit aflăm că agentul a fost încadrat inițial la Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț în 2006, iar din 2017, a activat în cadrul Compartimentului de Siguranță Publică și Patrulare Roman, avansând în 2022 în gradul profesional datorită modului exemplar de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu. Începând cu 1 septembrie 2020 agentul Mihalache Bogdan și-a desfășutrat activitatea la Biroul Rutier Roman. Conducerea IJP Neamț precizează că, din punct de vedere al activități profesionale, polițistul nu a fost cercetat disciplinar.

Referindu-se la evenimentul tragic din ziua de 18 martie, ziua sinuciderii, se precizează că agentul de poliție era planificat să lucreze în schimbul I, programul acestuia fiind de la 6 la 14, agentul desfășurând în cea mai mare parte activitățile la birou, respectiv realizând cercetări în dosarele penale instrumentate. La ora 11,30 agentul Mihalache Bogdan, și-a anunțat colegii că pleacă cu autoturismul personal pentru a-și cumpăra ceva de mâncare. Abia la ora 14,00 la terminare programului din schimbul I, s-a constatat că agentul nu a predat armamentul și muniția din dotare și nu a revenit la sediul instituției. Din acel moment colegii au încercat să-l apeleze telefonic. Pentru că nu a răspuns, conducerea Poliției Roman a dispus deplasarea unui echipaj de poliție la domiciliul acestuia, unde au fost însoțiți de soția acestuia. La intrarea în apartament s-a constatat că polițitul prezenta o plagă împușcată la nivelul capului. Chemată fiind ambulanța prin 112, echipajul medical a declarat decesul acestuia.

În comunicatul de presă se mai precizează faptul că în data de 18 martie la Biroul Rutier Roman era în desfășurare un control tematic, ce era planificat încă din luna ianuarie 2024, dar care nu-l viza pe polițist. În timpul activității de control s-a discutat cu mai mulți polițiști de la Biroul Rutier, inclusiv cu agentul șef Mihalache Bogdan, fiind discutate aspecte profesionale în legătură cu obiectivele controlului, fără, însă, a fi solicitate explicații scrise de la polițiști, și fără a fi întocmite documente de constatare. Se mai precizează în comunicatul de presă că, în cursul lunii februarie, Serviciul Rutier Neamț a făcut obiectul unei monitorizări, acțiunile tuturor polițiștilor rutieri fiind direcționate în vederea prevenirii accidentelor rutiere grave, pe interval de timp și zone precis deliminate. În acest context o parte din polițiști au efectuat ore suplimentare, într-o medie ”rezonabilă”, specificându-se faptul că, în lunile ianuarie și februarie, agentul Mihalache Bogdan a efetuat doar două ore suplimentare. Se mai precizează și faptul că în perioada 29 ianuarie-26 februarie agentul Mihalache Bogdan s-a aflat în concediu medical și că în aceeași perioadă acesta figurează și cu 3 zile libere, care reprezintă recuperări și concediu de odihnă. Se menționează faptul că polițistul nu a cerut, în scris, transfer sau mutarea pe alt post, dar și faptul că există o anchetă internă, în acest caz, care vizează și aspecte de natură personală, ce sunt în curs de investigare, în cadrul unui dosar penal instrumentat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

Comunicatul și decizia IJP Neamț de a renunța la evenimente publice în acest context arată compasiune și înțelegere. Dar comunicatul, de asemenea, spune doar ce nu ar fi putut constitui un motiv de sinucidere. Nu explică, în nici un fel, sinuciderea. Ca atare, este posibil să existe și cauze externe sistemului polițienesc, iar ethos-ul poliției să evite implicarea sau evidențierea acestora. 

Conducerea Poliției ”pusă la zid” de sindicalistul Ioan Cănărău

Pe de altă parte, liderul Sindicatului Europol Neamț, agentul principal Ioan Cănărău, a realizat un live, pe pagina oficială de Facebook, în care, în stilul bine cunoscut, dezvăluie o serie de aspecte interne, care ar fi condus, în opinia sa, la evenimentul tragic al sinuciderii agentului de poliție, sindicalistul susținând că agentul Mihalache Bogdan ar fi fost spus ”unei tensiuni permanente din partea șefului Serviciului Rutier”, dar și faptul că se plângea mereu de volumul uriaș de lucrări și de numărul exagerat de acțiuni planificate, cu acordul conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, nemulțumiri pe care le-ar avea toți polițiștii Biroului Rutier. ”Acum ceva timp spuneam în spațiul public că vor mai fi polițiști care vor ceda și vor recurge la soluții tragice, tocmai din cauza faptului că managerilor nu le pasă decât de raportări, de activitățile la kilogram și că nu sunt interesați deloc de protejarea resursei umane, de nevoile subalternilor. Nu sunt preocupați să-i cunoască, să-i ajute. Nu mai vorbesc de psihologul care a lipsit cu desăvârșire în această situație, din varii motive, care țin de prostul management. Dacă cu ceva vreme în urmă polițiștii care se întorceau cu << tolba goală>> erau trimiși înapoi pe teren, acum este altă practică, șefii devin aroganți și le impun polițiștilor sarcini pe care nu le pot îndeplini sau le îndeplinesc foarte greu. Se vine cu fel de fel de dispoziții și planuri, care să dea bine la ședințele de analiză de dimineață și pentru gâdilirea orgoliilor unor șefi de la Minister. Se pare că 3 dintre polițiștii rutieri de la Roman au ajuns la schimbarea locului de muncă, din cauza șefului Serviciului Rutier”, a precizat Ioan Cănărău, care vorbește de un întreg ”lanț al slăbiciunilor” care ar fi dus la această tragedie, dar și de incapacitate sistemului de a preveni asemenea tragedii, incapacitate care este o rezultantă a politicii de promovare în funcții de conducere a unor șefi care dau în sublterni ”cu biciul ca pe plantație”, fără să le pese de problemele și nevoile angajaților.

Ioan Cănărău regretă că, polițiștii romașcani n-au știut să-l apere pe colegul lor mort, în condiții atât de tragice, și spune că a cerut la IGPR un control ”la sânge” asupra cauzelor acestei tragedii, care a dat o nouă palmă sistemului polițienesc nemțean. Liderul de sindicat speră că acest control să fie făcut în perioada următoare pentru că ”trebuie să cadă capete de manager, altfel vom avea doar încă un polițist șters de pe listă, o moarte în zadar”, pentru că Poliția Română este ”raiul oportuniștilor și al pupicuriștilor care se cațără pe funcții de conducere, călcând pe cadavrele polițiștilor”.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending