Contactează-ne

Actualitate

Transferul creşelor, va fi risc de şomaj?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o recentă modificare a Legii educaţiei prevede trecerea creşelor din subordinea autorităţilor locale în cea a unităţilor de învăţămînt ■ angajaţii creşelor se tem să nu le fie afectate locurile de muncă şi drepturile salariale ■ în cazurile unde există riscul pierderii unor posturi, reprezentanţii organizaţiilor sindicale SANITAS vor lua parte la negocierile cu inspectoratele şcolare judeţene ■

Recenta modificare a Legii educatiei naţionale, care permite trecerea creşelor din subordinea autorităţilor locale în cea a unităţilor de învăţămînt, a creat o stare de nesiguranta în rîndul angajaţilor, care se tem că le vor fi afectate locurile de muncă şi drepturile salariale.

Acolo unde există riscul pierderii unor posturi, reprezentanţii organizaţiilor sindicale SANITAS vor lua parte la negocierile cu inspectoratele şcolare judeţene, astfel încît să nu fie afectate locurile de muncă şi nivelul salarizării membrilor de sindicat. Precizarea a fost făcută într-un comunicat al Federaţiei SANITAS ce aminteşte şi rezultatele unor discuţii purtate cu un reprezentant al Ministerului Educaţiei.

„Trecerea creşelor din subordinea Ministerului Educaţiei trebuie să se facă fără pierderi de locuri de muncă! Reprezentanţii SANITAS s-au întîlnit, marţi, 22 martie 2022, cu domnul Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei(M.E.), pentru a discuta modul în care sunt apărate drepturile personalului care lucrează în creşe în contextul trecerii acestor instituţii în subordinea ME.

Reprezentanţii SANITAS au solicitat ca transferul de autoritate să nu afecteze locurile de muncă şi nivelul salariilor personalului medical, medical auxiliar şi nemedical din aceste instituţii. Reprezentantul ministerului a precizat că metodologia de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurile antepreşcolară, în baza căreia se va face transferul creşelor, va fi aprobată în cel mai scurt timp şi a dat asigurări că, în continuare, personalul medical şi medical auxiliar va fi salarizat în conformitate cu Anexa 2 din Legea 153/2017, ca şi pînă în prezent.

SANITAS va monitoriza cu atenţie procesul de transfer astfel încît drepturile contractuale ale angajaţilor să fie respectate; în acest sens, solicităm membrilor noştri de sindicat să păstreze permanent legătura cu liderii SANITAS din organizaţiile de bază şi judeţene pentru a semnala orice neregulă. Acolo unde există premisele pierderii unor posturi în urma procesului de transfer, reprezentanţii SANITAS din teritoriu vor participa la procesul de negociere cu inspectoratele şcolare judeţene, astfel încît locurile de muncă şi nivelul salarizării membrilor SANITAS să nu fie afectate“, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii organizaţiei sindicale semnalau la începutul lunii martie faptul că modificarea Legii educaţiei naţionale a făcut deja victime în unele judeţe din ţară unde autorităţile locale au desfăcut contractele de muncă ale angajaţilor din creşe.

„Colegii noştri care îşi desfăşoară de o viaţă activitatea în creşele de stat sunt ameninţaţi, în vremuri care aduc scumpiri de utilităţi cum nu am mai trăit, că vor rămîne fără locuri de muncă! Recenta modificare a Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale prevede trecerea tuturor creşelor din subordinea autorităţilor locale în subordinea(arondarea) unităţilor de învăţămînt, deci a Ministerului Învăţămîntului, cu tot personalul aferent, la solicitarea primarilor! Legea 17/2022 care aduce modificările despre care facem vorbire prevede şi emiterea unei Metodologii de organizare şi funcţionare a creşelor, metodologie aflată încă în stadiu de proiect!

Astfel că, o lege care lasă loc de interpretări şi care nu este încă completă (nu are metodologie) a început deja să facă victime în unele judeţe din ţară în care autoritatea locală se grăbeşte să scape de răspundere şi desface contractele de muncă ale salariaţilor înainte să se asigure că aceştia îşi pot păstra locurile de muncă printr-un transfer legal şi firesc care să nu le pună în nici un fel în pericol activitatea şi veniturile!

Federaţia SANITAS din România monitorizează atît la nivel naţional cît şi local aceste situaţii, îşi apără membrii cu toate armele şi solicită Ministrului Învăţămîntului o întîlnire de urgenţă în cadrul căreia să clarificăm aceste disfuncţionalităţi şi să găsim soluţii avantajoase atît salariaţilor cît şi sistemului, în cadrul acetei tranziţii“, afirmau reprezentanţii SANITAS într-o postare de la începutul lunii.

În altă ordine de idei, noile prevederi legislative aduc modificări şi prin coborîrea pragului de vîrstă al copiilor care pot fi primiţi la creşă, de la 0 luni la 3 ani. De asemenea, asigurarea personalului necesar desfăşurării educaţiei antepreşcolare, didactic, nedidactic şi auxiliar, se va face de către Ministerul Educaţiei. Funcţia de educator-puericultor va putea fi ocupată de absolvenţi ai liceului pedagogic, specializaţi ca educator-puericultor, educatoare sau învăţătoare care au urmat sau vor urma pînă la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie, absolvenţi ai programelor de masterat didactic didactic, specializarea educaţie timpurie.

Prevederile legii se aplică din anul şcolar 2021-2022, creşele fiind considerate unităţi de învăţămînt acreditate prin efectul legii. Educatorii-puericultori angajaţi pot ocupa această funcţie pînă la 1 septembrie 2025, cu condiţia îndeplinirii cerinţelor specifice din metodologia elaborată în acest sens de Ministerul Educaţiei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending