Contactează-ne

Actualitate

Trageri şi false convoaie. „Nu este motiv de panică“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Poligonul de la Gîdinţi sînt planificate exerciţii de tragere cu muniţie de război ■ informţia apărută în spaţiul public a fost confirmată de primarul comunei şi de reprezentanţii Bazei Zargidava ■

În condiţiile escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi a prezenţei Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în România, la Baza militară Mihail Kogălniceanu, lumea este tot mai atentă la toate aceste pregătiri de război.

În spaţiul public a apărut o informare potrivit căreia „Comandantul unităţii militare 01147 Roman (Baza Zargidava – n.r.), vă aduce la cunoştinţă că în data de 16.02.2022 între orele 10:00 şi 19:00, în poligonul Gîdinţi se vor executa trageri cu muniţie de război. Vă rugăm ca în data şi intervalul de timp menţionat să evitaţi deplasarea în şi pe lîngă poligon“, autorităţile publice locale din Gîdinţi fiind informate despre acest exerciţiu.

Primarul comunei Gîdinţi, Vasile Băbuţă, confirmă primirea unui asemenea comunicat.

„Este adevărat că am primit o înştiinţare de la Garnizona Roman, potrivit căreia în 16 februarie va avea loc în poligonul de la Gîdinţi o tragere cu muniţie de război. La rîndul nostru, am făcut public acest anunţ, atît la sediul administraţiei, cît şi pe site-ul nostru.

Poligonul se află pe teritoriul comunei, pe drumul spre Ion Creangă, în afara zonei de case şi este înconjurat de pădure din trei părţi. În momentul în care se organizează un exerciţiu de tragere, armata amplasează santinele care nu permit trecerea prin zonă a civililor. Asemenea trageri au loc destul de des, ultimul exerciţiu de acest fel efectuîndu-se pe 2 februarie.

În acest poligon fac exerciţii de tragere nu numai cei de la MApN, ci şi de la Poliţie şi Jandarmerie, fiind un poligon dotat conform stadardelor NATO şi, din cîte ştiu eu,  este cam al treilea pe ţară în ceea ce priveşte nivelul de dotare“, a declarat primarul Vasile Băbuţă.

Locotenent Cosmin Bibere, purtătorul de cuvînt al Bazei Zargidava Roman, a confirmat informaţia, dar susţine că acest lucru nu trebuie să inducă panică în rîndul populaţiei.

„Este o simplă tragere, care se face în baza unei planificări anuale şi care nu are nici o legătură cu situaţia geopolitică şi militară în desfăşurare. Informaţia aceasta nu ar fi trebuit să apară în presă pentru a nu crea panică. Au fost anunţate, cum e şi firesc, autorităţile publice locale pentru a informa populaţia localităţii, ca în ziua tragerii să nu circule prin apropierea poligonului“, a declarat purtătorul de cuvînt al Bazei Zargidava.

Clipuri „Fake news“

Încă din 26 ianuarie, pe contul de Facebook a Bazei Zargidava Roman a apărut o postare în care se atrage atenţia că aparţia pe paginile de socializare a unor clipuri care prezintă deplasarea unor coloane militare fac parte din categoria Fake news – ştire falsă.

În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu aşa-zise deplasări recente prin ţara noastră de coloane de vehicule militare româneşti sau străine. Aceste înregistrări sînt prezentate ca «dovezi» ale mişcărilor de trupe în legătură cu situaţia din Ucraina.

Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puţin trei-patru luni, fie de noi, fie de alţi utilizatori. De altfel, mulţi dintre cei care au urmărit aceste clipuri, viralizate cu scopul de a induce panica, au observat discrepanţele: fie au fost filmate pe timp de vară, fie sînt altceva decît se pretinde, fie sînt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente. Am realizat, în videoclipul de mai jos, o recapitulare a acestor încercări de deformare a realităţii, cu datele la care au fost cu adevărat surprinse.

De notat că singurele imagini recente din acest colaj (22 ianuarie 2022) reprezintă carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial, demilitarizate, importate din Bulgaria de o firmă din Cehia. Şi care, evident, au tranzitat România. Le veţi vedea la finalul montajului video. Şi acestea au fost prezentate în aceeaşi notă conspirativă, a mişcărilor neanunţate de trupe.Vă reamintim că cea mai corectă informare este cea din surse oficiale“, se spune în postarea amintită, cu rugămintea ca asemenea clipuri să fie trimise pe pagina de Facebook a unităţii militare romaşcane, pentru verificări şi explicaţii oficiale.

Redactorul Monitorul a luat legătura şi cu reprezentanţii Centrului Militar Judeţean Neamţ, pentru a afla dacă se confirmă zvonul apărut insistent în spaţiul public, potrivit căruia s-ar  face mobilizarea rezerviştilor. Locotenent colonel Marius Dascălu şi locotenent colonel. Cristian Magdici de la Centrul Militar Judeţean Neamţ, sînt de părere şi ei că nu trebuie panicată populaţia pentru situaţii care se întîmplă frecvent.

„Nu este nici un motiv de panică a populaţiei. Tot ceea ce înseamnă o chemare a rezerviştilor din judeţul Neamţ se face în baza unor activităţi anuale, în confirmitate cu articolul 51 din Legea 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care prevede că centrele militare pot chema recruţii şi rezerviştii  o dată pe an pentru clarificarea situaţiei militare. E vorba de o practică uzuală şi specifică activităţii noastre“ au declarat cei doi ofiţeri, care spun că aceste clarificări sînt necesare, periodic, pentru a se şti dacă rezerviştii se află în ţară sau au plecat, cum se întîmplă frecvent, la muncă în străinătate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Pompieri la înălţime, pe vîrful Toaca. „Misiune“ îndeplinită după ce au urcat, în timp record, 519 trepte

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un inedit concurs a fost organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ ■ „Scări pe Toaca“ a adunat la start 30 de pompieri, întrei ei fiind şi o femeie ■

Vârful Toaca, al doilea ca înălţime din masivul Ceahlău, a fost locul unde o misiune extremă a pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ a avut loc la finalul săptămânii trecute. Complet echipaţi, ei au urcat 519 trepte.

Iar despre munte, se poate spune că a devenit o bază pentru testarea cadrelor ISU. În masiv, Ocolaşul Mare este cel mai înalt, 1907 metri, fiind urmat de vârful Toaca, care străjuie judeţul de la 1904 metri. Iar pe acesta din urmă a fost executată o „misiune“ extremă, pe data de 30 septembrie 2022.

„Pentru pompieri, pregătirea este foarte importantă. Pe lângă cea teoretică, privind modul de intervenţie, salvatorii desfăşoară şi pregătire fizică. De fiecare dată, pompierii nemţeni au fost răsplătiţi pentru eforturile depuse atât la intervenţii, cât şi la competiţiile la care au participat“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ.

Şi a fost organizată prima ediţie a concursului „Scări pe Toaca“, la ea participând 30 de pompieri de la detaşamentele din Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ, dar şi de la structurile suport ale instituţiei – logistică, inspecţie, secretariat, serviciul pentru pregătirea populatiei şi centrul operaţional.

„A fost prezentă şi o femeie, care a urcat treptele, echipată corespunzător, alături de colegi. Plutonier adjutant Stârlichi Ancuţa a terminat în 07:57. Intenţionăm ca ediţia 2023 să fie deschisă tuturor celor care vor să ni se alăture, să-şi testeze limitele, cu menţiunea că vor păstra dress code-ul din acest an (costum de pompier cu aparat de respirat)“, a declarat Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Neamţ.

Dis-de-dimineaţă, 30 de pompieri din cadrul instituţiei au plecat spre muntele Ceahlău. Urcarea până la locul unde avea să se desfăşoare evenimentul s-a făcut pe cel mai scurt traseu, prin Poiana Stănilelor – Cabana Dochia, la refugiul de pe creastă având loc o ceremonie de premiere.

Întrecerea a vizat urcarea celor 519 trepte ale scării care pleacă din apropierea Staţiei Meteo (1771 metri altitudine) până pe vârf, la cota 1904. Cei care s-au încumetat să concureze nu au făcut-o în echipament sportiv, ci echipaţi ca la o intervenţie reală: în bocanci, cu costum Nomex, cască, mănuşi şi aparat de respirat cu butelie goală.

Câştigător a fost plutonier adjutant şef Mario Ciprian Grecu, cu timpul de 4 minute şi 52 de secunde, urmat de plutonie Alin Iancu, 04:53 şi plutonier Samuel Găvriluţ, 05:00. Aceşti timpi reprezintă adevărate recorduri, pentru că doar cei care au urcat scările pomenite ştiu ce înseamnă acest lucru.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu victimă în Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier, soldat cu o victimă, a avut loc luni, 3 octombrie, pe strada General Dăscălescu din municipiul Piatra Neamţ. În accident au fost implicate trei autoturisme, din care două erau parcate.

„Pompierii nemțeni au fost înștiințați prin e-call la ora 15:21 despre producerea unui accident rutier pe strada General Dăscălescu în municipiul Piatra Neamț.

La locul producerii evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială pentru descarcerare, o autospecială complexă pentru intervenție și o ambulanță SMURD TIM.

Ajunși la locul solicitării,  pompierii au constatat că în evenimentul rutier au fost implicate trei autoturisme (dintre care două erau parcate).

Conducătorul auto, un bărbat de 53 de ani, semicoștient, a fost evacuat de pompieri din autoturism. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD TIM și transportat la UPU Piatra Neamț”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Lefuri frumușele în primărie. Ce salarii au primarul, vicele, administratorul public și secretarul general

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pînă la 30 septembrie 2022, instituțiile publice erau obligate să afișeze salariile angajaților ■ Primăria Roman a publicat, pentru început, salariile celor 419 angajați din aparatul propriu al primarului ■ edilul șef are o indemnizație de 18.200 lei, viceprimarul de 15.600 lei ■ administratorul public primește o retribuție de 11.440 lei, iar secretarul general 10.984 lei ■

Conform prevederilor articolului 33, aliniatul 1 din Legea 153/2017 de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, Primăria Roman a afișat pe site-ul său, în ultima zi a lunii septembrie, lefurile salariile celor 419 angajați din aparatul de specialitate al primarului. Dintre aceștia, 203 sînt funcționari publici.

Astfel, primarul Leonard Achiriloaei, care se regășește în organigramă la secțiunea „demnitari”, primește 18.200 lei brut, în timp ce viceprimarul, Radu Samson, are o indemnizație de 15.600 lei. Cei 21 de consilieri locali primesc 1.456 lei pe ședința ordinară, respectiv 10% din indemnizația primarului, în condițile în care participă la toate întrunirile.

Administratorul public, Aldo Pellegrini, este retribuit cu 11.440 lei, salariul acestuia fiind stabilit de către primar, în limita maximă a salariului de bază al secretarului general al instituției, Gheorghe Carnariu, care are 10.984 lei. Arhitecta șefă a municipiului, Andreea Cătălina Dănilă, este retribuită cu 9.223 lei. Au fost afișate și funcțiile celor patru directori executivi, care au 8.925 lei, în timp ce alți doi directori adjuncți au 8.925 lei, respectiv 8.331 de lei.

Un șef de serviciu are 7.736 lei, în organigramă fiind patru asemenea funcții, iar un șef de birou 7.439 lei, fiind cinci în total. Ce 14 inspectori superiori au între 5.951 lei și 3.654 lei (debutant). Auditorul Primăriei are un salariu de 6.564 lei. Inspectorul cu protecția civilă este salarizat cu 4.973 lei, în timp ce doi consilieri achiziții publice sînt remunerați cu 5.951 lei, respectiv 4.509 lei. În organigramă există doi consilieri juridici, remunerați cu 5.951 lei și 4.224 lei.

Primăria are patru referenți de specialitate, din care unul cu studii de scurtă durată, ce este retribuit cu 4.152 lei, ceilalți fiind salarizați cu studii medii, primind între 3.644 lei și 3.748 lei, singurul referent asistent avînd 3.357 lei. În aparatul propriu al primarului sînt încadrați și 5 polițiști locali superiori, care sînt retribuiți cu salarii între 5951 lei maxim și 4734 lei minim. Există și 4 polițiști cu studii medii care au salarii între 3457 lei și 3913 lei.

În categoria personal contractual intră și subinginerul instituției, care este retribuit cu 4.152 lei. Un muncitor calificat are între 2.688 lei și 3.633 lei, în schemă funcționînd 13 oameni. Administrația are angajați și cinci referenți cu studii medii, care au un nivel de retribuție de 3748 lei. Cei 2 arhivari sînt plătiți cu 3748 lei, respectiv 3.555 lei. Mai sunt doi administratori, care primesc 3.657 lei, respectiv 3.568 lei.

Cei doi magazineri ai instituției au salarii de 3.737 lei și 3.387 lei. Primăria are în schemă trei casieri cu retribuții de 3.340 lei și 3.356 lei. Doi șoferi primesc 3.729 lei și 3.638 lei. În aparatul propriu al primarului sînt angajați cinci pompieri, cu salarii între 2.994 lei și 3.729 lei. Cei 13 muncitori calificați au retribuții între 2.688 lei și 3.633 lei, în timp ce un muncitor necalificat are între 2.238 și 2.600 lei, în schemă existînd șase posturi. Cei 6 îngrijitori au salarii între 2.645 și 3.292 lei.

Citește știrea
Advertisement

Trending