Contactează-ne

Actualitate

Tragedii în sezonul rece şi sfaturi utile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de la începutul anului au avut loc 266 de incendii la locuinţele şi gospodăriile populaţiei în perioada sezonului rece ■ în flăcări au decedat nouă persoane ■ pentru prevenirea incendiilor de sezon pompierii vin cu recomandări utile ■

De la începutul acestui an şi pînă la data de 26 septembrie, în judeţul Neamţ au avut loc nu mai puţin de 266 de incendii la locuinţele şi gospodăriile populaţiei, specifice sezonului rece. Din păcate, nouă persoane şi-au pierdut viaţa în aceste nedorite incidente, la care au intervenit militarii din cadrul ISU Neamţ.

Aproape 9% din totalul misiunilor pompierilor nemţeni au fost pentru stingerea incendiilor produse la locuinţele şi gospodăriile populaţiei. Avînd în vedere faptul că frigul îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult, este nevoie de măsuri pentru reducerea riscului de producere a incendiilor. „Improvizaţiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, necurăţarea coşurilor de fum, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalaţiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări foarte grave“, conform ISU Neamţ.

Aşa stînd lucrurile, pompierii reamintesc cetăţenilor principalele măsuri de prevenire a incendiilor la locuinţe şi gospodării. Nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. Nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor consumatori şi nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune (fierul de călcat, reşoul, radiatorul). Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii. Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.

În ce priveşte sobele şi coşurile de fum, înainte de utilizare trebuie verificate amănunţit, reparate şi curăţate. Nu este admisă utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare, defecte sau izolate necorespunzător faţă de elementele combustibile ale cladirilor. În încăperile în care sînt amplasate sobele, nu se depozitează materiale combustibile care să depăşească consumul pentru 24 ore.

Depozitarea (amplasarea) materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele fără acumulare de căldură şi de 0,50 m în cazul sobelor cu acumulare de căldură. Este interzisă depozitarea materialului combustibil deasupra sobelor. În faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică avînd dimensiunile de 0,70 x 0,50 m. În timpul funcţionării sobelor, uşiţele focarului şi cenuşarului trebuie menţinute închise.

Este strict interzisă aprinderea focului în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile. Se interzice uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe sau în imediata apropiere a lor. Nu se admite folosirea lemnelor mai lungi decît vatra focarului sobei sau cărbuni cu o putere calorifică mai mare decît cea stabilită de producător (cocs de furnal). Cenusa se va evacua periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se vor stinge resturile de jar. Se interzice funcţionarea sobelor supraîncălzite.

Sfaturi privind utilizarea buteliilor

Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură. Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete. Nu folosiţi flacăra pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului, conductei de gaz. Verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun.

Nu încălziţi cu flacără buteliile şi nu le folosiţi culcate, răsturnate sau înclinate. Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate. Militarii vin şi cu alte sfaturi salvatoare şi recomandă să nu lăsaţi mîncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de pe aparatul de gătit dacă plecaţi o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întîrzieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul.

Nu păstrati surse de foc (chibrituri, brichete, lumînări, lămpi cu gaz) în locuri în care au acces copiii. Este obligatorie supravegherea copiilor, fiind interzisă blocarea lor în casă cu lumînări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune. Este interzisă depozitarea de materiale combustibile sau inflamabile în podurile clădirilor. Este interzisă folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub şoproane sau lîngă materiale combustibile.

Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie. Nu folosiţi chibrituri, lumînări, lămpi de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu, cum sînt: depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri. Pentru asigurarea unei prime intervenţii în caz de incendiu, se recomandă amplasarea în locuinţă a unui stingător.

„În cazul în care observaţi un eveniment ce poate pune în pericol viaţa ori bunurile materiale ale oamenilor, anunţaţi pompierii, în cel mai scurt timp, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112“, recomandă specialiştii din cadrul ISU Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending