Contactează-ne

Actualitate

Tragedia de la ATI, cine mai cere daune

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ parte civilă se va constitui şi familia consilierului judeţean Sorin Dumitru Cazan ■ socrul acestuia a decedat în tragedia petrecută pe 14 noiemmbrie 2020 ■ un cuantum al daunelor nu a fost stabilit, acest lucru fiind făcut după ajungerea dosarului în instanţă ■

Cauzele incendiului de la Spitalul Judeţean, unul petrecut pe 14 noiembrie 2020, tragedie în care au decedat zece pacienţi internaţi la secţia ATI, sînt departe de a fi elucidate şi prea multe lucruri nu se cunosc din ancheta preluată de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De certitudine este faptul că joi, 11 februarie, au început audierile, în calitate de martori fiind citaţi la Poliţia Neamţ reprezentanţii unor firme. Se mai ştie că familiile a două victime au apelat la un avocat bucureştean şi s-au constitituit părţi civile, solicitînd spitalului daune.

Tot aşa vor sta lucrurile şi în cazul familiei consilierului judeţean PMP, Sorin Dumitru Cazan, care e decisă ca după finalizarea cercetărilor să deschidă acţiune civilă pentru obţinerea de despăgubiri materiale pentru decesul socrului politicianului, Mihai Militaru, în vîrstă de 85 de ani, care şi-a găsit sfîrşitul în dezastrul de la Secţia ATI. Sorin Cazan a fost şi el internat, împreună cu socrul, la Spitalul Judeţean, dar fusese externat chiar în ziua tragediei, declarînd la acea vreme că nu va cere despăgubiri materiale, dar pare că lucrurile s-au schimbat, lucru motivat de opiniile celorlalţi membri ai familiei.

„Declaraţia că nu vom da în judecată spitalul era o reacţie «la cald». Pe măsură ce a trecut timpul, poziţia noastră a fost reanalizată în familie, motivat de consecinţele tragicului eveniment. Soacra mea, Maria Militaru, în vîrstă de 85 de ani, se află şi acum într-o depresie accentuată, fiind sub observaţia unui medic psihiatru. Şi soţia mea, Daniela, a avut nevoie de asistenţă medicală de specialitate, tot din cauza depresiei.

Afectate au fost şi nepoatele decedatului, fiicele noastre, una medic la Cluj şi alta magistrat la Judecătoria Roman. Cumnata, economist la o bancă din Canada, a fost şi ea de părere că este corect să cerem despăgubiri pentru o asemenea tragedie. În familie, s-a luat decizia de a acţiona în instanţă Spitalul Judeţean, pentru a cere despăgubiri materiale, al căror cuantum îl vom face public, după intentarea acţiunii judecătoreşti.

Importantă nu e valoarea despăgubirilor, ci dorinţa familiei noastre, ca şi aceea a familiilor celorlalte victime ale incendiului, de a se face lumină în acest caz dramatic, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete şi cei vinovaţi să răspundă, pentru că au murit oameni nu din cauza bolii, ci din cauza neglijenţei şi inconştienţei umane. Dacă acei oameni ar fi murit din cauza unei boli, pentru care s-ar fi ajuns la concluzia că nu s-a făcut tot ce trebuie, am fi putut acţiona un medic sau echipa medicală pentru malpraxis.

Însă, la Piatra Neamţ, oamenii au murit arşi de vii. Instanţa va trebui să dea un verdict şi să tragă la răspundere vinovaţii“, a declarat Sorin Dumitru Cazan.

Avocatul familiei Cazan, Alexandru Iştoc, şeful cabinetului de avocatură al ex-senatorului Ioan Chelaru, este soţul fiicei lui Sorin Cazan, Alina, magistrat la Judecătoria Roman. Avocatul explică demersurile juridice realizate pînă la această dată, în complicatul dosar al incendiului de la spital.

„Am făcut plîngere penală împotriva Spitalului Judeţean, pentru infracţiunea de ucidere din culpă. Dosarul se află în instrumentare la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am făcut cerere pentru a ni se aproba studierea dosarului, în sensul în care am dorit să aflăm conţinutul declaraţiilor persoanelor audiate.

E vorba de audierile asistentelor şi ale infirmierelor de gardă în noaptea tragediei. S-a făcut şi o expertiză tehnică cu privire la cauzele incendiului. Din păcate nu pot face declaraţii referitoare la concluziile expertizei, ţinînd cont că se vor face, probabil, obiecţiuni de către avocaţii celorlalte părţi din proces şi procedura nu ne permite să dezvăluim amănunte din speţă. Ceea ce pot să declar e faptul că ne aflăm în punctual în care ancheta decurge normal şi nu e nimic adevărat din ceea ce a apărut în spaţiul public, că ancheta trenează.

Dimpotrivă, îşi urmează cursul normal. Nu putem vorbi acum despre despăgubiri materiale. Familia se va constitui parte civilă, atunci cînd dosarul va ajunge în instanţă“, a declarat Alexandru Iştoc. Întrebat fiind dacă are cunoştinţă de poziţia famiiilor celorlalte victime, avocatul Alexandru Iştoc a spus că deşi cunoaşte aspectul acesta, nu poate face declaraţii în acest moment.

„În urma discuţilor pe care le-am avut cu procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi, s-a convenit, aşa cum prevede legea, să păstrăm confidenţialitatea privind datele din anchetă în această fază. Lucrurile vor deveni publice după întocmirea rechizitoriului“, a mai adăugat avocatul Iştoc.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Biz

    25 februarie 2021 at 10:58 PM

    Pare-se ca fata Cazanului nu e magistrat, cum deseori am fost informati in articol (judecator, procuror) ci doar avocat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending