Contactează-ne

Prima pagină

Traficant de trufe negre, prins după o urmărire. Valoarea ciupercilor nobile este de peste 13.000 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ captura a fost făcută la Tupilați ■ șoferul, care nu a oprit la semnalul polițiștilor, avea în mașină 90 de kilograme de trufe negre, cărora li se mai spune „diamantele pământului“ ■

O misiune avea să le dea ceva de lucru oamenilor legii de la Secţia de Poliţie Rurală Ştefan cel Mare, care acţionau, săptămâna trecută, pentru protejarea fondului forestier şi a combaterii elegalităţilor din acest domeniu. În localitatea Tupilaţi, poliţiştii au efectuat semnalul regulamentar de oprire unui şofer, dar acesta i-a ignorat.

S-a plecat în urmărirea acestuia, conducătorul auto fiind în cele din urmă tras pe dreapta. Era vorba despre un bărbat, în vârstă de 43 de ani, domiciliat în comuna Oniceni. Avea să se afle şi de ce nu i-a băgat în seamă pe poliţişti. Transporta cu maşina o mare cantitate de trufe negre, în valoare de peste 13.000 de euro, cărorara li se mai spune şi „diamantele pământului“.

„În urma controlului efectuat asupra autoturismului, poliţiştii au găsit cantitatea de 88,85 kg de trufe negre, în valoare de aproximativ 66.000 de lei, care ar fi fost recoltate din fondul forestier fără a deţine autorizaţie. Poliţiştii au confiscat cantitatea de trufe şi au predat-o Ocolului Silvic Roman“, se arată într-un comunicat emis astăzi, 1 noiembrie 2023, de Poliţia Neamţ.

Persoana în culpă a fost sancţionată contravenţional, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 R privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu o amendă de 5.000 de lei. Prin Neamţ, unul cu mari suprafeţe de pădure, nu este an în care astfel de culegători ilegali de trufe negre, care se recoltează în condiţii speciale, să nu fie depistaţi.

Cea mai mare captură a fost realizată în iulie 2021. Un italian, care se afla la volanul unei autoutilitare, a fost tras pe dreapta la Alexandru cel Bun, în maşină descoperindu-se 1.200 de kilograme de trufe, care au fost evaluate la 600.000 de lei. Dacă reuşea să le vândă, obţinea un câştig fabulos.

Diamantele pământului sunt considerate un aliment de lux, în funcţie de varietate, un kilogram vânzându-se cu câteva sute de euro. În România sunt mai puţin consumate, deoarece preparatele sunt foarte scumpe, exportându-se în Italia, Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie.

Culegerea trufelor se face în condiţii speciale, în urma licitaţiilor organizate de către Romsilva. Aceste ciuperci nobile se formează pe sau în apropierea rădăcinilor de stejar, alun, pin sau fag, luând gustul, mirosul şi culoarea specifică. Pentru găsirea lor se folosesc, în general, câini special antrenaţi din rasa Lagotto Romangnolo.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending