Contactează-ne

Actualitate

Trădări, negocieri şi calcule pentru majoritate în CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ toată lumea curtează “umaniştii” ■ PRO România e “ruptă” între directivele de la centru şi onoarea liderului din teritoriu ■

Negocieri, trădări şi iar negocieri, toate asezonate cu multe promisiuni, aşa ar putea fi rezumată situaţia din Consiliul Judeţean Neamţ. Miza fiind stabilirea unei majorităţi care să dea, în primă fază, vicepreşedinţii acestui for. Pe termen lung este vorba despre cine va domina judeţul.

Cele două tabere s-au cam clarificat, deşi, după frecvenţa cu care se trădează, orice e posibil. Preşedintele CJ Neamţ, şeful social-democrat Ionel Arsene, cu zece mandate PSD şi unul de la ALDE, a reuşit să îşi atragă de partea lui cele trei voturi PMP, în schimbul promisiunii unei funcţii de vice şi luptă din răsputeri să îi aducă în barca sa pe cei trei de la PRO România. Pentru asta îşi pune la dispoziţie până şi telefonul personal pentru discuţii lămuritoare cu liderul de la centru, Marian Neacşu. Pe drum, Arsene a pierdut cele două mandate ale PPUSL. Laurenţiu Dulamă şi colegul său au plecat din sală la celebra şedinţă în care Arsene a încercat să îşi impună vicepreşedinţii doriţi, Asaftei şi Chitic, şi “umaniştii” nu au mai revenit, cel puţin până în prezent.

Cum şi Chiţei, unul dintre consilierii judeţeni PRO nu pare convins că merită să îi dea votul lui Arsene, în acest moment şeful social-democrat poate miza pe 16 voturi. Insuficiente pentru a-şi alege vicepreşedinţii. Aşa că îşi securizează cele două voturi ale “trădătorilor” din PRO, a se vedea alianţele făcute prin comunele judeţului alături de PRO şi PMP pentru viceprimari de la partidul lui Ponta. Ca astfel Mădălina Ciubotaru să îşi poată consolida poziţia în partid şi să îşi convingă colegii să îl treacă pe tuşă pe încă liderul Liviu Harbuz care nu vrea să audă de alianţă cu Arsene nici în ruptul capului şi, dacă s-ar putea, să rămână şi cu partidul unit şi să respecte şi promisiunile făcute în campanie.

În tot acest timp, probabil că Arsene încearcă să îl îmbuneze pe Dulamă şi să-l determine să uite că promisul post de administrator de judeţ, promis conform unor surse, nu îi va mai reveni. Dar să revină totuşi Dulamă în Alianţa pentru Modernizarea Neamţului şi… cine ştie ce promisiuni se aruncă în joc şi ce fotolii mai pot fi oferite. Dacă “umaniştii” ar reveni în sala lui Arsene, acesta, cu 18 voturi, ar defila în CJ, chiar şi fără votul lui Chiţei, cel care cel mai probabil, în această situaţie, ar fi executat de noul şef local PRO, Mădălina Ciubotaru, care ar atârna apoi liniştită partidul la butoniera PSD.

Dacă umaniştii nu mai vor să audă de promisiunile lui Arsene, ei pot liniştit negocia cu PNL-USR. Cele două voturi ale lor s-au adăuga celor 15 ale liberalilor înfrăţiţi cu useriştii. Şi ar ajunge la un total de 17. Dacă şi Chiţei ar vota alături de ei, s-ar ajunge la “rotunda” cifră de 18 voturi. Suficiente pentru alegerea vicepreşedinţilor. Numai că, din informaţiile pe care le avem, negocierile în vederea punerii în practică a acestui scenariu s-au împotmolit din cauza USR. Concret, conform surselor noastre, Dulamă şi-ar dori un post de conducere la o societate subordonată CJ, ceea ce ar fi realizabil. PNL ar rămâne cu un post de vice, ca şi la negocierea iniţială. Problema e cu votul de la PRO. De la centru, direcţia e dată spre alianţă cu PSD, singurul care se opune fiind Liviu Harbuz. Sprijinit se pare în principal de liderii de la organizaţia pietreană.

Ca să îi convingă şi pe alţi lideri, cei de la Piatra au un post de viceprimar deja în buzunar, Harbuz ar avea nevoie de un argument forte: cum ar fi de exemplu un post de vicepreşedinte la CJ. Atunci ar putea să bată cu pumnul în masa partidului şi să reteze pretenţiile de la centru privind alianţa cu PSD. Numai că al doilea post de vicepreşedinte era arvunit de USR. Iar cei de la USR nu par dispuşi să renunţe. Atunci poate renunţă PNL?

Pentru un privitor din exterior, lucrurile sunt relativ simple: cei de la PNL şi USR trebuie să-şi răspundă la întrebarea dacă sunt dispuşi să sacrifice o funcţie, dorită, dar în contextul actual aproape imposibil de dobândit, pentru a obţine o majoritate care să pună la colţ PSD-ul pe care susţin că îl au ca principal adversar politic, sau se vor crampona de o funcţie, iluzorie sau măcar dificil de dobândit, şi atunci Arsene are şanse maxime să facă ghem, set şi meci, să îşi impună vicepreşedinţii şi apoi să mizeze relaxat pe o majoritate în CJ care să îi aducă un mandat liniştit din postura de jupân incontestat al judeţului.

Aşa arată acum “fotografia” unui consiliu judeţean în care bătălia pentru supremaţie e în plină desfăşurare şi unde, dincolo de calculele politice, care până la un punct sunt legitime şi pot fi chiar onorabile, mai intervin şi orgolii şi dorinţe personale. Aşa că orice e posibil.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. V.Vasile

    24 ianuarie 2021 at 1:16 PM

    Daca ,, onorata instanta,, nu ar mai lalai verdictul definitiv, jupanul ar defila in alta parte ,,dragii mei nemteni,, .
    Asa ca, fara sa fiti versati in ale politicii locale si nu numai,observati ca toate aceste facaturi josnice produc greata si din pacate aduc dezastrul
    Sa va raspundeti la intrebarea, cu ce am gresit ca astfel de personaje sa ne conduca destinele ?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending