Contactează-ne

Prima pagină

Tracasări inutile. Rocsana Josanu, câștig de cauză în fața unui ministru „pus pe fapte mari“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Lucian Romașcanu a fost nevoit să renunțe la ordinul de detașare a Rocsanei Josanu ■ directoarea de la DJC Neamț fusese mutată la Constanța ■ cu riscul de a părăsi sistemul, aceasta a refuzat plecarea și s-a întors pe funcția de director la Neamț ■

Știri apărute în spațiul public au ridicat multe semne de întrebare referitoare la viitoriul patrimoniului din județul Neamț, de vreme ce doi profesioniști ai domeniului au „fost trași pe dreapta”, după ce s-au opus unor interse obscure. O primă știre a fost cea legată de mutarea Rocsanei Josanu, „în interesul serviciului” de la șefia Direcției de Cultură Neamț, tocmai la instituîia similară din Constanța.

Dispoziția trebuia să intre în vigoare din 29 noiembrie, în baza Ordinului 927/17 noiembrie 2022, semnat de ministrul PSD al Culturii, Lucian Romașcanu. Rocsana Josanu a considerat că ordinului amintit era de fapt o „sancțiune disciplinară“, legată de „îndrăzneala” de a se opune demolării unor clădiri de la fosta Comuna din Paris – actuala firmă în faliment Petrocart Piatra Neamț.

„Decizia domnului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, de a mă detașa la Constanța, unde s-au petrecut niște lucruri nu tocmai ortodoxe, am interpretat-o ca pe o sancțiune disciplinară. Acest lucru a fost generat de opoziția mea față de decizia de demolare a construcțiilor fostei fabrici Comuna din Paris. Eu am recomandat să nu fie desființată construcția.

Și am cerut prezența în teritoriu a specialiștilor de la Institutul Național al Patrimoniului (aflat în subordinea  Ministerului Culturii – n.r.), care nu au mai ajuns la Piatra Neamț. Am fost acționată în instanță de administratorul firmei Ștef Edil. Cum nu am avut sprijinul cuvenit de la București, am fost obligată să anulez acea adresă, legată de faptul că acele clădiri nu trebuie desființate, find obligată să renunț la această procedură”, a declarat Rocsana Josanu.

La Neamț a ajuns, în schimb, Corpul de Control al Ministrului Culturii, care a întocmit un raport, cu reproșuri,  privind lipsa de proceduri ale direcției, în diverse situații. „Astfel de proceduri nu există nici la nivel de minister, situație în care direcțiile din subordine și-au întocmit propriile proceduri, fiecare cum le-a gândit.

Documentul ministerului îmi fixase și termene fixe de remediere, pe care nu le puteam duce la îndeplinire de la Constanța. Am cerut domnului ministru, Lucian Romașcanu, să se renunțe la detașarea mea, întrucât am dovedit cu acte faptul că nu pot părăsi județul, din cauza faptului că tatăl meu, pe care eu îl îngrijesc, suferă de o boală incurabilă. Refuzul meu are la bază prevederile Codul Administrativ”, a mai spus directoarea Josanu.

Alt aspect ciudat este trecerea comisarului șef  Vitalie Josanu, ofițer pe probleme de patrimoniu din anul 2006 la Poliția Neamț, la structura Poliție Școlară. Acesta susține că s-a săturat de atitudinea „analfabeților funcționali” din sistemul polițienesc față de ofițerii de patrimoniu. Iată ce a declarat, pentru Monitorul de Neamț și Roman, comisarul șef:

„În urmă cu doi ani, am avut o poziție tranșantă în ceea ce privește modul în care acționează Poliția Română în domeniul protejării patrimoniului. Când aceste structuri au început să aibă rezultate, au început manevrele de descurajare a activității lor, noi, ofițerii de patrimoniu, devenind un fel de moașe comunale, îndeplinind orice altceva decât atribuțiile pe care ni le conferea legea”.

Vitalie Josanu a fost inițiatorul unei scrisori deschise, semnată de membrii Comisiei de elaborare a Codului Patrimoniului, prin care se împotriveau, cu argumente, investițiilor în zonele de protecție a monumentelor istorice, ceea ce l-a determinat pe ministrul Adminstrației și Internelor de atunci să retragă documentul.

Urmare a gestului său, ministrul Culturii din Guvernul Orban, Bogdan Ghiorghiu, l-a reclamat  conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Neamț Neamț, fiind cercetat disciplinar, dar ofițerului nu a avut ce să i se reproșeze. Același ministru l-a „pârât“ și la Agenția Națională de Integritate, apreciind că funcția sa și aceea a soției îl pun în situație de incompatibilitate. S-a dovedit că nici aceasta nu avea vreun temei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending