Actualitate
Totul pentru Ucraina: fermierii români, în pragul disperării
■ cel mai mare fermier din Moldova, Firma ”Marsat” Roman, deși are contract de livrare pentru 9 garnituri de cerele stă de la începtul lunii cu o garnitură încărcată cu grâu, blocată în Gara Roman ■ nu există nici o perspectivă de plecare a ei ■ pierderile financiare ale firmei la silozurile din Roman sunt de 3 milioane RON ■ aproape toate produsele alimentare de bază - mălai, făină de grâu, zahăr, ulei - provin din Ucraina ■ ele sunt ambalate de mari lanțuri de magazine sub siglă proprie ■
Cel mai mare exportator de cereale din zona Moldovei, firma ”Marsat”, deținută de inginerul Vasile Balcan, a intrat în pragul disperării, din cauza imposibilității de a onoara contractele de export încheiate. Vasile Balcan consideră că sub deviza ”Totul pentru Ucraina” se ascunde nepăsarea crasă a guvernanților români față de soarta agriculturii autohtone. Acesta își justifică afirmația că producători români sunt sfidați de autoritățile române, apparent puțin interesate de soarta agriculturii autohne, ajunsă în pragul falimentului, din cauza lipsei politicilor guvernamentale într-unul din puținele domenii care ar putea salva economia românească.
Ing. Vasile Balcan, proprietarul Marsat Roman, așteaptă o decizie favorabilă fermierilor români
”Portul Constanța lucrează numai pentru Ucraina”
” Efectiv, producătorii români au ajuns la a nu mai putea să-și valorifice producția agricolă. După cum se știe, majoritatea cerealelor românești sunt destinate exportului. Consumul intern, la această dată, este acoperit exclusiv din importurile de alimente din Ucraina. Portul Constanța lucrează numai pentru Ucraina, acolo se descarcă doar garniturile cu produse agricole din această țară. Firma MARSAT are contract de livrare în portul Constanța a 9 (nouă) garnituri de tren, care aveau ca termen de livrare data de 30 iulie 2023. Din 5 iulie însă, nu am mai descărcat nici un vagon. La începutul lui septembrie am lucrat și sâmbătă, și duminică să încărcăm o garnitură care, de atunci, stă blocată în Gara Roman, fără nici o perspectivă de a se mișca nici în săptămânile următoare”, a declarat pentru ”Monitorul”, Vasile Balcan, mangerul SC ”Marsat”. Ing. Balcan spune că a adresat memorii peste memorii Primului Ministru, Marcel Ciolacu, Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care nu au reacționat nici într-un fel la aceste semnale grave, care îi avertizează asupra falimentului iminent al agriculturii românești.
Fermierii români lucrează în pierdere, guvernul promite mai multe cereale…ucrainiene
Anual, firma ”Marsat” exportă 100-120 de tone de produse agricole cultivate în zona județelor din nordul țării și în Republica Moldova sau achiziționate de la alți producători autohtoni.
”Pierderile fermierilor provin în primul rând din scăderea drastică a prețurilor de valorificare. Noi am achiziționat în toamnă porumb cu 1350 lei/tona și acum îl vindem cu 820 lei tona. Grâul a fost achiziționat cu 1600-1650 lei tona și îl vindem cu 870-900 lei/tona. Firma Marsat se înregistrează anul acesta cu o pierdere de 3 milioane lei la silozurile de la Roman. Este incredibil ceea ce se întâmplă pentru că, în acest timp, Guvernul se angajează să dubleze capacitatea de tranzitare a cerealelor din Ucraina de la 2 la 4 milioane tone, lucru care este practic imposibil a se derula prin portul Constanța, care nu are o asemenea capacitate logistică ”, a spus Vasile Balcan.
El nu întrevede nici o posibilitate de reacție a fermierilor români, care nu sunt uniți și nu au capacitatea de a organiza o formă convingătoare de protest, față de anomaliile decizionale guvernamentale.
Despăgubiri de imagine
” O dovadă că suntem bătaia de joc a Guvernului e faptul că după seceta pedologică de anul trecut ni s-a acordat o subvenție în batjocură. Am cheltuit 40-60 milioane RON cu producția la hectar și am primit 335 RON despăgubiri, formula de calcul fiind o tentativă de a ne prosti pe față. Valoarea despăgubirilor a fost una derizorie, care nu ține cont de explozia prețurilor la energia electrică și gaz metan, de creșterea costurilor cu motorina, de explodarea prețurilor la toate imputurile (semințe, pesticide), care au dus la creșterea cheltuielilor de la 40 la 60 milioane lei la hectar.
Asta înseamnă imposibilitatea acoperirii costurilor de producție și intrarea în faliment a mii de fermieri autohtoni. La data aceasta e clar că fermierul român nu mai contează. Nimeni în țara asta nu mai e interesat de ce alimente se introduc în țara asta sau de calitatea lor (vezi plantele modificate genetic interzise în UE – n.r).
Protecția pieții interne. Zero.
Aproape toate produsele alimentare: mălai, făină de grâu, zahăr, ulei provin din Ucraina și sunt ambalate de mari lanțuri de magazine sub siglă proprie. Firma noastră a investit enorm în realizarea unei fabrici moderne de producere a mălaiului, cu o capacitate de 150 tone pe zi, care însă livrează cantități infime, pentru că nu are piață de desfacere. Nu putem concura cu produsele din Ucraina nici ca preț, pentru că nu ne acoperim costurile de producție. Noi vindem făina de mălai cu 1,70 lei în timp ce mălaiul din Ucraina intră în România cu 1,35 lei”, mai spune fermierul nemțean.
Vasile Balcan apreciază că măcar în al 12-lea ceas Guvernul României și Parlamentul trebuie să legifereze reguli clare de import și tranzitare a produselor ucrainiene. ”Ucraina trebuie ajutată, așa cum s-a întâmplat de la izbucnirea războiului, în februarie 2022, când noi, românii, de la oamenii simpli, la firme și la Guvern, am sărit în ajutorul lor. Trebuie în continuare să-i ajutăm, dar nu cu prețul distrugerii economiei autohtone”, a conchis Vasile Balcan.
Reamintim faptul că de la 22 iulie 2022 când Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat un acord privind deschiderea unui coridor umanitar maritim sigur în Marea Neagră, peste 1000 de nave pline cu cereale și alte produse alimentare au plecat din porturile ucrainiene.
În iulie 2023, Rusia și-a anunțat decizia de a pune capăt acestei inițiative prin care până la această dată au fost exportate 33 de milioane tone de cereale și alte produse alimentare, destinate exportului în Algeria, Maroc, Egipt, Pakistan și Nigeria.
Din câte înțelegem noi, stabilitatea politică și economică, securitatea alimentară sunt condiții de fond pentru buna funcționare a unei țări. Elemente minimale de supraviețuire.
Este bine că ajutăm și protejăm Ucraina. Întrebarea este cine ajută și protejează România?
-
Actualitate24 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Prima pagină3 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Alertă națională: cod galben și portocaliu, ploi, vijelii
-
Prima pagină5 zile,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate2 săptămâni,
Vremea împărțelilor
-
Eveniment2 săptămâni,
Traseele din Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului-Hășmaș închise traficului turistic