Contactează-ne

Actualitate

Toţi oamenii au probleme. La psiholog vin cei care doresc să le rezolve

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Psiholog Dr. Ana Aurelia Huţanu ■

Mersul la psiholog ar trebui să fie ca mersul la medic sau la farmacie. Te supără ceva, sufletește vorbind? Fă-ți o programare la un specialist în domeniul sănătății mintale (psiholog, psihoterapeut sau psihiatru – nu sunt același lucru!), comunică sincer și vezi ce descoperi despre tine în acea conversație. Prima ședință este doar pentru a ne forma o impresie inițială unul despre celălalt, este întâlnirea la care îi spui specialistului „poezia” pe care ești pregătit să o dezvălui dar nu apuci încă să abordezi problemele profunde care îți opun până și ție rezistență. Continuă să mergi regulat la ședințe și dacă primești „teme”, fă-le pentru că pentru tine le faci oricât de absurde îți par. Ele au rolul lor și vei vedea efectele mai târziu. Nu te aștepta să primești vreo rețetă pentru că, spre deosebire de medic, psihologul nu prescrie medicamente iar psihiatrul, chiar dacă îți poate prescrie pastile, acestea nu acționează ca niște poțiuni magice, și ele necesită în timp ajustări din partea medicului și muncă din partea pacientului.

Psihologii (asemenea medicilor și avocaților) sunt obligați prin lege și prin codul deontologic al profesiei să îți asigure confidențialitatea, cu alte cuvinte sunt păstrătorii absoluți ai secretelor tale. Nu au voie să divulge nimănui ceea ce discutați, nici măcar că ați apelat la serviciile lor. Nici familiei, nici șefului, nimănui. Există o singură excepție totuși, dacă viața cuiva este în pericol dar și în această situație extremă sunt proceduri clare care îți protejează intimitatea chiar dacă această protecție se extinde de la nivel individual la nivelul anumitor instituții. La psiholog principalul scop este să te simți în siguranță să fii tu însuți și să devii cel mai bun „tu” posibil.

Psihologii pot avea diferite specializări. În facultate studiază discipline generale iar apoi aprofundează doar unul sau câteva domenii dintre multele posibile. Înainte de a face o programare cercetează cu atenție oferta de pe piață și îndreaptă-te către specialistul potrivit pentru problema cu care te confrunți. Asemenea medicului generalist, psihologul „care face de toate” are o pregătire de bază care ajută și ea până la un punct însă pentru afecțiuni specifice e nevoie de pregătire și de experiență specifice.

Primul pas reprezintă însă recunoașterea faptului că te confrunți cu o problemă de competența unui specialist în domeniul sănătății mintale. Cei mai mulți oameni ajung la psiholog după ce au epuizat toate specializările și investigațiile medicale, iar uneori nici după toate aceste căutări. Fără îndoială că este deosebit de important să efectuăm controale regulate la medic dar dacă una din problemele noastre este de natură psihologică, situațiile nu se exclud. Așa cum tratăm diferite afecțiuni fizice la medic sau la farmacist, tot așa apelăm la un specialist în domeniul sănătății mintale când problema este una a vieții noastre psihice chiar dacă ea are și manifestări fizice cum sunt de exemplu cele prezente în anxietate și în alte afecțiuni psihosomatice.

O reacție comună este să crezi că ceea ce te deranjează pe tine sau pe cei care intră în contact cu tine nu este o problemă care necesită programare la un specialist în domeniul sănătății mintale pentru că tu ești „sănătos la cap” și ai totul sub control. Ajungem la vechea confuzie între psiholog și psihiatru și la stigma aplicată serviciilor din domeniul sănătății mintale, cum că dacă apelezi la un astfel de specialist „ești nebun”. Greșit. Acest mod de a gândi este cauzat de lipsa de educație și de experiență cu privire la astfel de servicii într-o societate funcțională. Este timpul să renunțăm la prejudecăți și să ne vedem interesul pe termen lung oferindu-ne suportul de care avem nevoie atunci când avem nevoie apelând la specialistul potrivit iar acest lucru să devină pentru noi o rutină.

Din cauza faptului că serviciile psihologice private sunt costisitoare iar cele publice au limitările lor, suportul psihologic este considerat o investiție căreia mulți nu îi înțeleg pe deplin rostul. Investiția în propria sănătate mintală vine cu un anumit nivel de înțelegere și de determinare. Odată ce ai interiorizat faptul că toată lumea are probleme dar la psiholog vin cei care vor să le rezolve iar tu ai decis să-ți rezolvi problemele tale, abia atunci devii propriul tău investitor și poți spune că ai cu adevărat grijă de tine să-ți meargă bine din toate punctele de vedere.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending