Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Torte vii, dupã explozia unei butelii

Știre publicată în urmă cu

în data de

• doi nemteni au fost grav rãniti dupã ce au luat foc în urma exploziei unei acumulãri de gaz • acestia au transferat gazul dintr-o butelie în alta, iar la final au verificat etanseitatea cu o brichetã • ei au suferit arsuri de grad II si III, starea lor fiind criticã •

Locuitorii de pe strada Izvoare, din Piatra Neamt, au fost îngroziti, luni seara, cînd au auzit o bubuiturã extrem de puternicã în vecini, dupã care au vãzut doi bãrbati în flãcãri iesind dintr-o curte. Tragedia s-a petrecut aproape de orele 19, într-o magazie situatã într-o grãdinã de pe strada respectivã. Luni dupã- amiazã, Vasile Agafitei, de 54 de ani, din Izvoare, a primit vizita lui Dionisie Ivanov, de 53 de ani, care locuieste în cartierul Mãrãtei. Cei doi au stat ceva timp de vorbã, dupã care Agafitei l-a rugat pe prietenul sãu sã-l ajute la transferul gazul butan dintr-o butelie mai micã, în una mai mare. Pentru a face aceastã operatiune, cei doi s-au deplasat la cîtiva metri de casa lui Agafitei, într-o grãdinã în care acesta avea o micã magazie, iar dedesubt, un beci. Bãrbatii s-au apucat de lucru si au transferat gazul, iar la finalul operatiunii au decis sã verifice dacã recipientul mai mare nu are, cumva, scãpãri de gaze. Din pãcate, verificarea au fãcut-o cu o brichetã si, pentru cã în mica încãpere se acumulaserã cantitãti mari de gaz butan, la prima scînteie s-a produs o explozie devastatoare. Cei doi bãrbati au fost cuprinsi instantaneu de flãcãri, iar vecinii, care fuseserã scosi pe la porti de zgomotul asurzitor, au avut parte de imagini de cosmar. Agafitei si Ivanov fugeau cãtre stradã, desi se transformaserã în torte vii. Îngroziti, vecinii au sãrit sã-i stingã cum au putut, dupã care au sunat la Serviciul Judetean de Ambulantã. Surprinzãtor, însã, cosmelia în care a avut loc explozia a rãmas întreagã, nici unul dintre peretii extrem de fragili nefiind doborît la pãmînt de suflu. Politistii pietreni au declansat o anchetã pentru a stabili exact care au fost cauzele deflagratiei, precum si cine se face vinovat de producerea acesteia.

În stare criticã „Pe la ora 7, am auzit o bubuiturã foarte puternicã si am iesit la poartã sã vãd ce s-a întîmplat. Atunci, am observat cum din magazia situatã în grãdina lui Agafitei ieseau fum si foc, iar acesta si cu încã un bãrbat, cuprinsi de flãcãri, fugeau cãtre sosea. Vecinul meu avea cãmasa arsã toatã, iar pe spate era carne vie. Celãlalt, care nu-i de pe aici, dar vine destul de des si stiu cã i se zice «Lipoveanul», avea mîinile si capul arse rãu. Apoi, a venit salvarea si i-a dus la spital. Sãracul Vasile Agafitei, ce necaz a dat peste el. Nevasta lui este plecatã la muncã în Spania, cu unul dintre bãieti, iar celãlalt lucreazã la Roman, este politist. Asa cã omul stãtea singur si cred cã a vrut sã nu mai umple toatã ziua butelia micã. Ceasul rãu a fãcut sã explodeze, cã doar nu cred cã era prima datã cînd fãcea asta“, a declarat una dintre vecinele lui Vasile Agafitei, socatã, încã, de necazul care a dat peste acesta. Victimele au ajuns în spital cu arsuri de grad II-III, pe aproximativ 70% din suprafata corpului. Dupã ce pacientilor li s-a fãcut toaleta necesarã, au fost transportati în sala de operatie a sectiei Chirurgie Plasticã si Reparatorie, pentru a beneficia de îngrijirile adecvate. Din cauza stãrii foarte grave în care se aflã, cei doi bãrbati au fost internati la sectia Anestezie si Terapie Intensivã, aflîndu-se atît în îngrijirea cadrelor medicale de aici, cît si a acelora de la Chirurgie Plasticã si Reparatorie. „Starea celor doi pacienti este deosebit de gravã. Arsurile sînt profunde si acoperã mai bine de douã treimi din suprafata corpului. Cei doi pacienti au suferit si arsuri ale cãilor respiratorii superioare. Riscul aparitiei complicatiilor este iminent, mai ales al celor pulmonare, dat fiind faptul cã sînt foarte afectate cãile respiratorii. De asemenea, posibilitatea aparitiei infectiei este foarte crescutã. Din pãcate, sansele de supravietuire ale celor doi pacienti sînt minime, avînd în vedere si vîrsta lor, la care resursele organismului sînt, oarecum, limitate“, a declarat doctorul Iorgu Curelaru, seful sectiei Chirurgie Plasticã si Reparatorie, din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending