Contactează-ne

Actualitate

Tîrgul Libris, bucuria celor care mai citesc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prin manifestarea din Parcul municipal, Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, alături de Primăria Roman, Uniunea Scriitorilor şi ONG-uri, cu sprijinul CJ, vin alături de iubitorii de carte

Oficialităţile locale şi judeţene, alături de oamenii de cultură din Neamţ, au dat undă verde primei ediţii a Tîrgului de carte Libris, de la Roman, din perioada 16-19 august. Locul în care au fost amenajate standurile şi pavilioanele este Parcul Municipal, un spaţiu în care emoţia naturii se întîlneşte, cel mai adesea, cu emoţia trecătorilor, avizi sau nu de lectură. Joi, 16 august, la amiază, pe o vreme frumoasă, literaţii şi nu numai au dat tonul manifestărilor care vor dura patru zile. Evenimentul va avea două secţiuni: pavilion pentru expoziţie de carte şi pavilion pentru lansări şi conferinţe. Programul a debutat, după deschiderea oficială, cu Ziua Editurii Timpul, din Iaşi, care a constituit şi prilejul pentru lansarea de carte: Gabriela Livescu – Pasărea Paradis. În programul acestei prime zile au fost cuprinse Conferinţele Libris 2018, în cadrul cărora Christian Crăciun prezintă: Europeana – o limbă uitată. Nu au lipsit lansarea revistei Valori Perene; lansarea volumului Sangidava – Ed. Nicos, Tîrgu Mureş, dedicat Patriarhului Miron Cristea, promotor al Marii Unirii, la 150 de la naştere, de Florin Ţuscanu şi un maraton editorial: Anarhetipul sau… un frate tînăr, de Dorin Liviu Zaharia; Suferinţele tînărului Blecher, de Radu G. Ţeposu; Druşca, de Otilia Ţeposu; Noapte americană, de Andreea Nanu, Înţelepciunea de a fi fericit, de Ciprian Vestemean, Clepsidra şi AnandaVeranda, de Cristina Struţeanu. Ultima civilizaţie, de Tihon Tit; Lanţul slăbiciunilor comunicaţionale în lumea lui Caragiale şi în cea de azi, de Cristian Stamatoiu; Hiatus. Un eveniment cu totul aparte l-a constituit Conferinţa Clepsidrică, la fel ca şi Ziua Editurii Crigarux Piatra Neamţ, cu expozeuri şi prezentări din partea culţilor vremii. Va exista, de asemenea, un intermezzo muzical cu pianistul Ştefan Buzdugan dar şi evenimentul editorial al lansării romanului Daria, de Violeta Lăcătuşu în limba franceză. Astăzi, 17 august, este programat evenimentul In memoriam Natalia Rusu, urmat de un nou maraton editorial: Simfonia mea albastră, de Cecilia Moldovan; Supravieţuitoarea;. Biografia autentică a patru generaţii de femei, de Viorica Sima; Eşti o fiinţă autentică. Despre tine, filosofie, comunicare, dezvoltare personală şi leadership, şi Între moartea politicii şi moartea lui Dumnezeu – Eseuri despre literatură, religie şi politică,de Sandu Frunză; Noua aristocraţie, de Mircea Pora; Fata de sub portocalii sălbatici, de Mirela Rusu; F. F. Coppola & Mircea Eliade – Tinereţe fără tinereţe. O perspectivă din Romînia, de Cristina Scarlat; Rationem dubitandi, etc. Sute de titluri sînt disponibile amatorilor slovei scrise, evenimentele succedîndu-se rapid, ca un prim test pe care Camera de Comerţ şi Indistrie Neamţ l-a făcut la Roman, pentru a vedea dacă va permanentiza acest gen de tîrguri la malul Moldovei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending