Contactează-ne

Actualitate

Tîrgu Neamţ: Dezbaterea bugetului, va fi o adunare publică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ locuitorii oraşului de sub Cetatea Neamţ sînt invitaţi, pe 6 februarie, la întîlnirea ce va fi organizată de către primărie ■ participanţii vor avea prilejul să facă observaţii şi sugestii pe marginea proiectului iniţiat de executiv ■

Primăria Tîrgu Neamţ va organiza, pe 6 februarie 2020, la ora 16.00, o adunare publică pentru dezbaterea proiectului bugetului local de venituri şi cheltuieli şi a listei de investiţii pentru 2020.

„Invităm toţi cetăţenii oraşului Tîrgu Neamţ, agenţii economici şi reprezentanţii mass-media să participe la această întîlnire pentru a- şi face cunoscute observaţiile şi sugestiile pe marginea proiectului supus dezbaterii publice“, se arată în anunţul-invitaţie semnat de primarul Daniel Harpa.

Întîlnirea se va desfăşura în sala mică a Casei Culturii Ion Creangă. Participînd la dezbatere, locuitorii urbei vor avea prilejul să facă observaţii şi sugestii pe marginea proiectului iniţiat de executiv, ce poate fi consultat atît la sediul instituţiei, cît şi pe pagina de internet, la rubrica Dezbateri Publice – Proiecte supuse dezbaterii publice.

Proiectul este mai mult o inventariere a nevoilor, pentru că la data întocmirii lui nu erau cunoscute încă fondurile de care va beneficia oraşul de la bugetul de stat.

„Sugestiile şi propunerile dumneavoastră vor fi analizate pînă la data prezentării bugetului în cadrul şedinţei Consiliului Local Tîrgu Neamţ de aprobare a Bugetului local pe anul 2020. Precizăm faptul că proiectul de buget a fost întocmit fără a avea următoarele informaţii: 1. Sume defalcate din TVA pentru finanţarea drumurilor comunale de la Consiliul Judeţean Neamţ; 2. Sume alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru 2020 de la Consiliul Judeţean Neamţ; 3. Subvenţiile de la bugetul de stat pentru finanţarea sănătăţii (finanţarea cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor de funcţionare la cabinete medicale şcolare din oraş); 4. Sumele aprobate de M.D.R.A.P. pentru obiectivele finanţate prin OUG nr.28/2013.

Menţionăm faptul că aceste sume au fost incluse în bugetul oraşului Tîrgu Neamţ la nivelul necesarului estimat pentru anul 2020, urmînd să fie modificate în baza comunicărilor care ne vor fi transmise de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, respectiv Consiliul Judeţean Neamţ“, se menţiona în anunţul primăriei.

Proiecte ce urmează a fi realizate în acest an

Parcul de sub Cetate va fi cosmetizat în această primăvară, un aspect înnoit urmînd să capete şi spaţiile verzi de pe bulevardul Mihai Eminescu. Recent, primarul Daniel Harpa a anunţat demararea proiectului Împrejmuire şi reabilitare parc Cetate, ce vizează îngrădirea perimetrului pe o lungime de 264 metri, amenajarea de alei pietonale în suprafaţă de 1.457 de metri pătraţi şi a unei zone cu destinaţia de spaţiu de joacă pentru copii.

,,Investiţia se raportează la jumătatea din faţă a parcului, pe jumătatea din spate existînd un al doilea proiect de investiţii care se află în etapa de avizare, Reabilitare şi modernizare Zona Parc Cetate (inclusiv zona Ştrand), avînd ca sursă de finanţare creditul bancar contractat în cursul anului 2019“, a menţionat primarul pe pagina sa de Facebook.

În acelaşi mod, edilul-şef a informat locuitorii şi despre semnarea, pe final de ianuarie, a contractului de finanţare pentru obiectivul de investiţii Reabilitare spaţii verzi zona Bulevardul Mihai Eminescu-Policlinică. Proiectul este finanţat din fonduri structurale în cadrul PNDR – Asociaţia Ţinutul Răzeşilor, măsura M1-6B – investiţii pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului GAL şi are o valoare totală de 179.188 lei (37.660 euro). Se urmăreşte amenajarea a trei spaţii verzi de pe bulevardul Mihai Eminescu şi a unuia din zona Policlinicii, în suprafaţă totală de aproape 2.800 metri pătraţi.

Se vor face diferite tipuri de lucrări, cum ar fi decopertarea terenurilor în adîncime de 10 cm în scopul înlăturării ierbii, a gardurilor vii uscate şi a pămîntului necorespunzător montării rulourilor de gazon natural. Se vor desface şi înlătura bordurile deteriorate, se vor realiza platforme din pavele pentru bănci şi coşuri de gunoi, se vor executa instalaţiile necesare irigării gazonului.

Ar urma să fie montaţi apoi 12 stîlpi ornamentali de iluminat spaţii verzi, iar pe 2.160 de metri pătraţi se vor pune rulouri de gazon. Trotuarele, aleile şi spaţiile verzi vor fi încadrate cu borduri mici, iar în zona acestora se vor amplasa 21 de bănci şi tot atîtea de coşuri pentru deşeuri. Reabilitarea acelor spaţii verzi ar trebui să fie finalizată într-un termen de 12 luni. Primarul a încercat să afle şi părerea locuitorilor, referitor la investiţiile ce ar mai trebui realizate în localitate anul acesta.

Cetăţenii au fost îndemnaţi să facă propuneri direct pe pagina de Facebook a edilului din oraşul de sub Cetatea Neamţ. „Stimaţi tîrgnemţeni, vă invit să definim împreună priorităţile şi obiectivele de investiţii pentru anul 2020. Aştept propuneri concrete de investiţii pe care doriţi să le facem cu bani de la bugetul local. Idei care ar putea deveni realitate, investiţii pe care le-am putea face pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi pentru a dezvolta oraşul nostru. Le puteţi trimite la primărie sau prin mesaj, aici, pe contul meu.

Vă mulţumesc pentru colaborare şi sper ca 2020 să fie un an prosper pentru oraşul nostru! Orice propunere/idee este bine-venită, indiferent de scara la care se poate aplica, de la cele mai mici investiţii, pînă la cele care necesită bugete mai mari!“, menţiona primarul urbei de sub Cetate, într-o postare din 9 ianuarie.

Mesajele au început să curgă, ajungînd la peste 200 în primele trei zile, pe subiecte generale, referitoare la parcul de sub Cetatea Neamţ, extinderea reţelei de gaz, asfaltarea unor drumuri, amenajarea unor piste pentru biciclete, atragerea unor investitori pentru crearea de locuri de muncă, descurajarea cerşetoriei şi a depozitării ilegale a gunoiului, termoizolarea blocurilor, panouri fotovoltaice, cinematograf, ştrand etc.

Advertisement
Trending