Contactează-ne

Prima pagină

Ținutul Zimbrului – istorie, povești, biodiversitate, mănăstiri, tradiții… Arealul este în finala Destinația Anului – categoria Tărâmuri fermecate FOTO

Știre publicată în urmă cu

în data de

Finala competiției Destinația Anului 2025 aduce în prim plan cele mai reprezentative 76 destinații turistice din întreaga țară, câteva fiind din județul Neamț. Între 4 și 25 martie, publicul are ocazia să își susțină destinațiile favorite prin vot pe platforma   www.destinatiaanului.ro. Alegerea câștigătorilor se bazează pe un sistem de evaluare transparent, care include votul publicului, punctajul acordat de juriul de experți.

Se va mai ține cont și de puterea brandului turistic evaluat printr-o cercetare sociologică reprezentativă național, precum și de evaluarea aspectului arhitectural și urbanistic. Destinația Anului®  este un proiect de referință, care promovează și recunoaște evoluția și potențialul turistic al regiunilor, orașelor și atracțiilor din țară. Marii câștigători ai finalei vor fi anunțați public pe 8 aprilie 2025, la Sibiu, în cadrul unui eveniment de prestigiu: Gala Destinația Anului.

Așa cum spuneam, câteva destinații nemțene s-au calificat în finală, ele fiind următoarele: la categoria Orașe care inspiră este municipiul Piatra Neamț și orașul Târgu Neamț, la Sate de poveste – Vânători-Neamț, iar la Tărâmuri fermecate Orașul Bicaz și împrejurimile și Ținutul Zimbrului. Iată descrierea Ținutului Zimbrului, făcută de organizatorii competiției naționale pe https://www.destinatiaanului.ro/destinatii/tinutul-zimbrului-neamt.

„Hai în Ținutul Zimbrului să descoperi un colț de Românie autentic, unde natura, cultura și tradițiile se împletesc armonios! De la întâlnirea cu zimbrul în libertate, la explorarea cetății medievale și gustarea preparatelor tradiționale, până la descoperirea păcii în mănăstirile cu sute de ani de istorie, vei descoperi o destinație unică, unde fiecare experiență spune o poveste.

Ținutul Zimbrului este singurul loc din Europa unde poți vedea zimbrul în libertate, semilibertate și captivitate. Centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători-Neamț îți oferă o incursiune fascinantă în istoria și biodiversitatea zonei, iar traseele variate ca grad de dificultate te poartă prin păduri seculare, care oferă perspective unice asupra pădurilor întinse și a locurilor încărcate de legendă.

Fie că alegi o drumeție, o plimbare cu bicicleta, un traseu de băi de pădure, un tur pentru observarea faunei sălbatice, fiecare pas te apropie de natura autentică și te  provoacă să te relaxezi și te încarcă de energie. Pe lângă frumusețea naturii, Ținutul Zimbrului îți oferă o călătorie în timp prin locuri încărcate de istorie.

Cetatea Neamț, cu zidurile sale impunătoare, îți dezvăluie povești medievale, satele monahale își oferă o imagine unică asupra vieții în mănăstire, iar casele memoriale ale marilor scriitori (Ion Creangă, Mihail Sadoveanu) păstrează vie amintirea culturii românești. Muzeele locale completează tabloul unui ținut autentic, unde tradițiile sunt păstrate cu mândrie. Festivalul medieval, festivalurile tradițiilor și obiceiurilor de anul nou nu trebuie ratate.

Participă la un EcoBrunch în Ținutul Zimbrului, savurează preparate locale, descoperă meșteșugurile transmise din generație în generație și bucură-te de ospitalitatea autentică a comunității. Ținutul Zimbrului este microregiunea formată din Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț”.

După cum se știe, la Parcul Natural Vânători Neamţ, începând din 2012, este implemementat un proiect unic în ţară – eliberarea maiestoaselor mamifere în mediul natural. Iniţiativa Romsilva are succes, iar după punerea în libertate a cinci exemplare s-a ajuns ca acum prin codrii Neamțului să hălăduiască circa 60 de zimbri.

Proiectul a fost dezvoltat şi în ceea ce priveşte turismul şi dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor din regiune, fiind creată Asociaţia Ţinutul Zimbrului, care reuneşte pensiuni, producători locali, meşteri populari. Iar potenţialul acestora este prezentat la multe festivaluri culinare, târguri şi ateliere de creaţie, punându-se în valoare tot ce este specific, autentic şi local.

Pe lângă bogăţia naturală, în ţinut mai sunt şi alte destinaţii, Cetatea Neamț, patru case memoriale sau 17 schituri şi mănăstiri (Agapia, Văratec, Sihla, Secu, Sihăstria, Vovidenia, Neamţ, etc). Aceste meleaguri au fost sursă de inspiraţie de-a lungul timpului pentru cunoscuţi scriitori, între ei şi Mihai Eminescu, care a fost fermecat de Codrii de Aramă şi Pădurea de Argint, zone din apropierea Văratecului.

FOTO – Ținutul Zimbrului (primele două fotografii) și Destinația Anului (restul imaginilor).

Nota Redacției: În câteva articole, care vor fi publicate zilele viitoare, vom prezenta detalii și despre celelalte destinațiile din Neamț calificate în această competiție de nivel național.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending