Contactează-ne

Actualitate

Tinerii şi pericolele din spaţiul virtual

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet est emarcată în fiecare an, în a doua zi de marţi a lunii februarie ■ în 2022 s-a marcat rolul tinerilor în crearea unui internet mai sigur şi modul în care ei modelează spaţiile interactive de divertisment din care fac parte ■ poliţiştii vin cu sfaturi utile ■

În a doua zi de marţi a lunii februarie este marcată Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet.

Această zi are ca scop creşterea gradului de conştientizare a pericolelor existente în spaţiul virtual. Tehnologia trebuie folosită în condiţii de siguranţă, într-un mod responsabil şi creativ. În acest an, manifestarea a marcat rolul tinerilor în crearea unui internet mai sigur şi modul în care aceştia modelează spaţiile interactive de divertisment din care fac parte.

Platformele pe care le folosesc tinerii sînt spaţii pentru conexiune, comunitate şi colaborare, motiv pentru care această zi îi provoacă să promoveze relaţii de susţinere şi comunităţi respectoase, echipîndu-le în acelaşi timp cu abilităţi de care au nevoie pentru a se menţine pe ei înşişi şi pe ceilalţi în siguranţă în aceste spaţii. Discuţiile cu tinerii sînt esenţiale pentru explorarea experienţelor personale pe platforme în care pot juca jocuri, pot interacţiona cu colegii lor şi cu alţii.

Aceste platforme joacă un rol important, oferind tinerilor mijloacele de a interacţiona cu prietenii în special în perioada blocajelor. În cadrul Proiectului iniţiat de Poliţia Romană RO Cyberex, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii a realizat un studiu la nivel naţional privind Riscurile şi vulnerabilităţi elevilor în mediul online. Studiul şi-a propus identificarea principalelor riscuri şi vulnerabilităţi cu care se confruntă elevii cu vîrste cuprinse între 10 şi 18 ani din România în mediul online.

Concluziile studiului au fost că, marea majoritate a elevilor chestionaţi (96%) utilizează internetul în fiecare zi; 76% dintre elevi accesează internetul de pe propriul dispozitiv mobil; peste o treime dintre elevi au început să utilizeze internetul de la vîrste foarte mici, cînd aveau mai puţin de 7 ani. Metoda autodidactă este cale de învăţare-adaptare definitorie pentru cea mai mare parte a respondenţilor. Mijloacele de divertisment acaparează agenda utilizatorilor minori de internet.

Odată cu înaintarea în vîrstă, tinerii se angajează în achiziţia de bunuri şi servicii de pe internet, dar se manifestă şi creşterea sentimentului de siguranţă faţă de mediu online. Reţele de socializare ocupă un loc primordial în discursul elevilor, fiind menţionate de respondenţi în subiecte precum modurile principale de utilizare a internetului, preocuparea pentru siguranţa contului dar şi referitor la riscurile percepute, aceştia fiind îngrijoraţi cu privire la spargerea conturilor, conversaţiile cu caracter indecent, solicitări din partea strainilor.

„Un procent destul de ridicat dintre elevi au afirmat că au fost victime ale diverselor tipuri de infracţiuni pe internet. Cei mai mulţi dintre ei au remarcat că au avut dispozitivele pe care le utilizează afectate de softuri maliţioase (39%) sau au dat, din întîmplare, în timp ce navigau pe internet, de materiale pornografice (38%)“, anunţă Poliţia Neamţ.

În general, victimele situaţiilor neplăcute de pe internet au preferat să apeleze la cercul apropiat, apelînd mai puţin sau mai tîrziu la autorităţi.

Ce putem face pentru a proteja copiii de pericolele online

Motivul cel mai frecvent invocat atunci cînd nu au acţionat în legătură cu incidentele online cu care s-au confruntat este percepţia unui grad redus de risc al situaţiilor, diminuarea consecinţelor negative şi atribuirea unei importanţe scăzute evenimentelor propriu-zise.

Comunicarea deficitară a evenimentelor a fost strîns legată şi de sentimentul de ruşine, precum şi de neîncrederea în eventualele soluţii. Procentul în care s-a apelat la sprijinul cadrelor didactice este scăzut. Situaţiile în care s-a apelat cel mai des la poliţie, din ceea ce declară elevii, sînt cele în care au fost şantajaţi ori cu sume de bani, ori să facă lucruri pe care nu doreau să le facă şi cele în care li s-a solicitat să se dezbrace în timpul conversaţiilor video online.

În privinţa infectării cu programe maliţioase a dispozitivelor pe care le utilizează pe internet, aproximativ un sfert dintre elevi (23%) nu au făcut nimic pentru a anunţa că au întîmpinat aceasta problema. În cazul copiilor si adolescenţilor poliţiştii recomandă salvarea dovezilor, solicitarea de ajutor de la un adult, blocarea persoanei respective şi cel mai important este să nu dezvăluiţi parole.

În cazul părinţilor sînt alte recomandări. Înţelege pe deplin situaţia care a general evenimentul; răspundeţi cu empatie; analizaţi incidentul din perspective multiple; ascultaţi fără să judecaţi; ajutaţii să-şi redobîndească respectul de sine. Profesorii ar trebui să sprijine victima agresiunii în aşa fel încît să-i permită redobîndirea controlului asupra emoţiilor sale.

Abordaţi agresorul explicînd de ce este inacceptabil acest tip de comportament. Responsabilizaţi spectatorii/observatorii prin apreciere sau informaţii referitoare la felul în care să acţioneze în viitor. Impuneţi consecinţe logice, nonviolente. Dacă este posibil, discutaţi ulterior cu victima agresiunii pentru a vă asigura că bullying-ul s-a oprit. Comunicaţi-le copiilor că este în regulă să-şi blocheze „prietenii” sau să se deconecteze de la website-ul respectiv dacă cineva sau ceva îi face să se simtă incomod în mediul online.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Proiect de interes major, blocat în Consiliul Local Piatra Neamţ. Care sunt motivele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe ordinea de zi a ședinței de C L de joi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei ■ banii urmau să fie folosiţi pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe ■ „prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Le-am dat ocazia să citească proiectul”, a declarat primarul Andrei Carabelea ■

Proiectul privind emisiunea de obligaţiuni municipale a creat, cum era de aşteptat, scandal în sedinţa de Consiliu Local de joi, 26 mai. S-a cerut vot secret, consilierii PMP au zis că votează la vedere, iar primarul a retras proiectul. Explicaţiile municipalităţii au venit apoi sub forma unui comunicat de presă.

„Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi ca urmare a ezitărilor unor consilieri locali referitoare la proiect și a amenințărilor exprimate cu privire la vicierea procedurii de vot”, se spune în comunicat.

„Un proiect important pentru dezvoltarea orașului a fost amânat de cinismul unor vremelnici actori în arena politică a orașului. Prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Astfel, le-am dat ocazia să citească proiectul de hotărâre. Pietrenii trebuie să știe că acești politicieni nu se gândesc o secundă la binele orașului ci doar la diversiuni și calcule politice lipsite de vreun rezultat.

Căutăm permanent soluții pentru a depăși situația financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț de peste 10 ani din cauza creditelor contractate pentru investiții care s-au dovedit ineficiente și împovărează bugetul local. Aceste datorii istorice nu ne oferă șansa să facem astăzi investițiile prezentului pentru un viitor mai bun și să dezvoltăm orașul la adevăratul său potențial. 

Consilierii care s-au opus proiectului nu au înțeles proiectul. Nici nu i-a interesat. Ne-au oferit o demonstrație clară de neștiință și de politicianism ieftin și prin ezitările lor nu fac decât să mențină situația  financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț. Un oraș care nu se dezvoltă prin investiții nu este atractiv nici pentru tinerii valoroși din comunitate, nici pentru mediul de afaceri sau investitori străini.

Le dau șansa consilierilor ca până la ședința următoare să citească cu atenție proiectul de hotărâre și să se documenteze despre aceste instrumente financiare moderne folosite cu succes atât de administrațiile din România, cât și din multe din țările dezvoltate din lume”  a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea.

Iar reprezentanţii municipalităţii argumentează poziţia proprie: „emisiunea de obligațiuni este avantajoasă atât pentru primărie cât și pentru populație. Procedura ar asigura economii consistente la bugetul local mai ales în primii ani, când trebuie achitate doar dobânzile și comisioanele. Profitul obținut din dobânzi ajunge la cetățenii care investesc în obligațiuni, și nu la băncile comerciale ca în cazul împrumuturilor bancare, iar autoritatea locală este cea care va stabili condițiile împrumutului, respectiv valoarea, nivelul dobânzilor și calendarul de rambursare.

Refinanțarea  datoriei publice prin emisiunea de obligațiuni înseamnă o reducere a gradului de îndatorare a municipiului la nivelul anului viitor cu aproape 16 procente, de la 22,56% la 6,76 %. Totodată, economiile din sumele neachitate în anii 2023, 2024 și 2025 ar însemna resurse pentru investițiile proprii ale primăriei (aprox. 60 milioane de lei). În plus aceste obligațiuni ar asigura fără eforturi financiare considerabile finanțarea cheltuielilor neeligibile la proiectele europene în derulare.

Indiferent de provocări și dificultăți, primarul Andrei Carabelea va continua proiectele de dezvoltare a orașului și se va preocupa să identifice cele mai bune soluții și măsuri pentru stabilitatea financiară a instituției, modernizarea orașului și creșterea calității vieții, în concordanță cu standardele de la nivel european”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

Doar ca un simplu element de comparaţie: în urmă cu puţin timp consilierii PSD şi PMP, de data aceasta judeţeni, au votat cu două mâini un împrumut de 100 de milioane de lei, bani care mergeau în marea lor parte la firmele cumătrului. Întrebare pentru reprezentanţii celor două partide: era mai convenabil acel împrumut decât emisiunea de obligaţiuni şi, dacă ei cred că da, de ce? Sau dacă banii mergeau la cumătru` nu mai conta nimic altceva?!

Citește știrea

Actualitate

Echipa de aur de la Colegiul „Petru Rareş“ a ajuns în America. Vor fi premiaţi de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liceenii de la colegiul din Piatra Neamţ au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, care este organizată de NASA ■

Câţiva elevi din Piatra Neamţ, 11 la număr, liceeni la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, sub coordonarea profesorului Grigoruţă Oniciuc, au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, organizată de NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială), în Statele Unite, una la care, în acest an, au participat circa 17.000 de competitori, cu peste 3.800 de proiecte. Cel al echipei din Neamţ s-a intitulat „Neves“, fiind vorba despre o navă spaţială, care să poată funcţiona în spaţiu, pe o perioadă nelimitată.

Despre rezultatul de excepţie al pietrenilor s-a aflat în luna aprilie a acestui an, iar festivitatea de premiere are loc pe 27 şi 28 mai 2022, la Washinton, la sediul agenţiei. Numai că, liceenii aveau o mare problemă, costurile pentru a ajunge şi sta câteva zile în Statele Unite, circa 35.000 de euro, fiind cu mult peste posibilităţile familiilor şi unităţii de învăţământ. N-au fost ajutaţi de autorităţi, doar Primăria Piatra Neamţ acordându-le câte 3.000 de lei, pentru a ajunge în Luxemburg, pe 9 mai, de Ziua Europei, unde au prezentat proiectul Neves.

Dar, pe ultima sută de metri, minunea s-a produs. „Am reuşit, graţie unor sponsori, să adunăm suma necesară plecării. Ne-au ajutat tot felul de persoane, firme găsite de părinţi prin Neamţ şi în ţară. Una dintre ele, din Anglia, ne-a sponsorizat cu 7.000 de euro. În demersurile noastre am găsit sprijin şi la un ministru din actuala guvernare. Decolarea a fost pe 25 mai 2022, de la Otopeni“, a declarat Grigoruţă Oniciuc, directorul liceului.

La Washinton, urmează ca echipa să-şi prezinte proiectul în plenul ceremoniei organizate de către Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială, una la care vor participa reprezentanţii staff-ului agenţiei, cercetători în domeniu şi astronauţi de renume mondial. În anii din urmă, adolescenţii de la „Rareş“ au mai participat la trei ediţii ale întrecerii mondiale.

Cei 11 liceni care au conceput naveta spaţială sub îndrumarea profesorului Oniciuc şi au obţinut aurul sunt: Alexandru Apostol, Ştefan Armeanu, Tudor Bărbieru, Alexandru Berea, Traian Bistriceanu, Ilinca Cristescu, David Gheorghiu, Iancu Matei Scurtu, Theodor Lupaşcu, Mircea Verdeanu şi Tudor Zăgărin. Tema competiţiei a fost conceperea unei nave spaţiale, ai cărei membri să poată trăi în spaţiu, pe o perioadă nelimitată.

Proiectul „Neves“ a fost conceput şi structurat ţinând cont de detalii ce au însemnat proiectare, organizare socială, asigurarea hranei, regenerarea resurselor etc. „Munca acestor copii a fost colosală“, a detaliat directorul colegiului. Nava este alcătuită dintr-un modul central şi altele cu un rol de transport, hrană, cercetare. „Pentru mine şi pentru toţi colegii este o realizare enormă să putem la NASA şi lumii ce am putut să facem“, a declarat Alexandru Apostol, înainte de decolarea spre SUA.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce previzionează meteorologii în zilele finalului de mai. Cireşar debutează cu vreme bună.

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ precipitaţii mai sînt prognozate în acest week-end, apoi condiţiile meteo se mai îmbunează ■ săptămîna viitoare vor fi între 26 şi cel mult 28 de grade ■

Meteorologii anunţă ceva precipitaţii pe final de primăvară, iar la debutul verii calendaristice vremea se îndreaptă, ploile dispar, iar în medie, temperaturile vor fi cuprinse între 25 şi 28 de grade. Dacă astăzi, 26 mai, a fost cer mai mult acoperit, mîine, 27 mai, soarele îşi va face simţită prezenţa şi în cel mai cald moment se vor înregistra 25 de grade.

Noaptea va fi plăcută, cu o minimă de 13 grade. Ceva mai rece va fi sîmbătă, 28 mai, iar în zona noastră mercurul din termometre nu trece de 20 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. După lăsarea întunericului, minima rămîne cantonată la 13 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 29 mai, cînd va ploua mărut şi nu vor fi mai mult de 16 grade.

Minima nocturnă are acelaşi trend şi va fi rece la doar 11 grade. De luni, 30 mai, se apreciază regimul termic şi vor fi cam 21 de grade, însă după amiază sînt prognozate ploi scurte, de vară. Minima nocturnă ajunge la 13 grade. Mai cald va fi marţi, 31 mai, cînd se vor înregistra pînă la 24 de grade, pe fondul unui cer variabil cu soare.

Vara calendaristică aduce temperaturi mai îndrăzneţe, astfel că miercuri, 1 iunie, ne vom bucura de 26 de grade, însă nu este exclus ca în a doua parte a intervalului să revină nori de ploaie. Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de joi, 2 iunie, cînd soarele va fi la putere şi aduce 28 de grade. Va fi influenţat şi regimul termic nocturn, iar minima saltă la 15 grade.

Vineri, 3 iunie, va fi timp bun, ziua se vor înregistra cel mult 25 de grade, iar noaptea mercurul din termometre se opreşte la 15 grade. În week-end, în perioada 4 – 5 iunie, va fi soare şi cam 26 de grade. Schimbări se anunţă în regimul termic nocturn, iar minima saltă pînă la 16, poate chiar 17 grade.

Citește știrea
Advertisement
Trending