Administrație
Tineri poliţişti trimişi dezbrăcaţi pe stradă
■ sindicatele din Poliţie au tras un semnal de alarmă, susţinînd că au fost trimişi în misiuni, fără echipament de iarnă, absolvenţi din acest an ai şcolilor de agenţi ■ conducerea Poliţiei Române dă asigurări că problema s-a rezolvat sau e în curs de rezolvare ■ totuşi, erau mari restanţe la unele articole ale ţinutei de iarnă ■
Pentru că au existat cazuri în care absolvenţii şcolilor de poliţie din promoţia acestui an nu aveau încă ţinută de iarnă completă şi au ieşit la intervenţii în haine de vară, Poliţia Română a venit cu un comunicat prin care dă asigurări că şi cele mai tinere cadre au sau vor avea echipament adecvat perioadei.
Printre cei care sesizat anomalia s-a aflat vicepreşedintele Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, de la Poliţia Roman, care, săptămîna trecută, declara că structura pe care o reprezintă a transmis un mesaj noului ministru al Afacerilor Interne, Marcel Velea.
„La Neamţ, au ajuns 20 de agenţi în prima serie şi alţi 13 în cea de a doua serie. Şi de aceeastă dată s-a dovedit faptul că că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu e capabil să le ofere tinerilor poliţişti la început de carieră dotările necesare. Absolvenţii din luna octombrie nu au fost dotaţi din şcoala de agenţi cu uniformele de iarnă. La absolvirea şcolii era necesar să fie echipaţi cu tot ceea ce trebuie: uniforme, ţinută de vară şi de iarnă.
De la Inspectoratul Judeţean de Poliţie trebuiau să primească pistoale, bastoane, cătuşe şi tot ceea ce mai trebuie pentru îndeplinirea misiunilor specifice muncii de poliţie. Conducerea sindicatului nostru a făcut adresă către conducerea Inspectoratului Judeţen de Poliţie Neamţ, pentru a ne asigura că tinerii absolvenţi vor avea în dotare tot ceea ce trebuie. Am înţeles însă că le-au mai fost completate echipamentele şi la Neamţ, dar că s-au mai întîlnit şi alte disfuncţii, în sensul că unora nu li se potriveau ca mărime uniformele.
Am fost asiguraţi de domnul comisar Neculai Catană, care se află la conducerea Inspectoratului de Poliţie Neamţ, că în perioada imediat următoare va încerca să rezolve şi această problemă a dotării cu echipament“, declara Ioan Cănărău.
Acesta a mai afirmat că probleme sînt şi în ceea ce priveşte dotarea cu veste antiglonţ şi antiînjunghiere, ele fiind insuficiente, unul din patru poliţişti primind: „Partea cea mai proastă e legată de faptul că şi aceste echipamente primite sînt de foarte proastă calitate, lucru pe care l-am arătat în nenumărate rînduri miniştrilor“, a mai spus liderul de sindicat.
Ce spune conducerea Poliţiei Române
Despre situaţia expusă mai sus, comanda Poliţiei Române a trasmis un comunicat în care nu neagă problema, susţinînd că parte din cele sesizate s-au rezolvat, altele sînt pe cale de a fi soluţionate, dar mai rămîne o restanţă, care se referă la căciulile blănite.
„Urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind echiparea poliţiştilor din promoţiile şcolilor de agenţi de poliţie din anul 2019, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este abilitat să comunice următoarele: promoţiile de agenţi de poliţie din anul 2019 au fost constituite din 3.191 de absolvenţi: 1.594 în promoţia septembrie 2019 şi 1.597 în promoţia noiembrie.
Referitor la promoţia noiembrie 2019, aceasta este complet echipată. În ceea ce priveşte promoţia din septembrie 2019, poliţiştii în cauză beneficiază de o ţinută adaptată sezonului rece (şapca de stofă pentru iarnă, impermeabil de ploaie, scurtă exterioară de iarnă – complet modular, pulover, bluză matlasată cu mîneci detaşabile, bluzon interior, costum din stofă de iarnă, cămaşă bluză cu mînecă lungă, pantaloni din tercot de iarnă pentru bărbaţi, pantofi de iarnă, fular, ciorapi/dresuri)“, conform unui comunicat al Poliţiei Române.
Totuşi, în vederea completării ţinutei pentru promoţia din septembrie pentru sezonul rece, mai este necesară asigurarea cu 1.373 de scurte cu guler din blană naturală, 597 de pantaloni de tercot, 1.472 de perechi de ghete de iarnă şi 1.196 de căciuli din blană naturală. Aceste articole au fost contractate de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi urmau ca de la finele săptămînii trecute, de pe 13 decembrie 2019, să fie distribuite către unităţile la care au fost încadraţi absolvenţii promoţiei septembrie, cu excepţia a 721 de căciuli din blană naturală pentru bărbaţi întrucît, în prima parte a anului în curs, a fost anulată procedura de achiziţie a acestora, avînd în vedere cerinţele de modificare a modelului uniformei de serviciu a poliţiştilor.
„Pentru a asigura şi acest articol de echipament, Inspectoratul General va dispune toate măsurile pentru soluţionarea cu celeritate a situaţiei în cauză“, mai arată Poliţia Română. Această stare de fapt a fost generată de cerinţele de modificare a modelului uniformei de serviciu a poliţiştilor şi implicit a actelor normative ce reglementează asigurarea cu echipament a poliţiştilor şi standardele tehnice de îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi de reglementările din domeniul achiziţiilor – termene, procedură, contestaţii.
„Referitor la dotarea poliţiştilor, facem precizarea că la nivelul structurilor teritoriale se află, în acest moment, 29.600 de spray iritant lacrimogen după ce, în luna noiembrie, au fost distribuite 7.800 de bucăţi structurilor care au solicitat, 30.000 de mijloace de imobilizare (cătuşe), 15.400 de tomfe şi 1.375 de bastoane telescopice. În acest sens, conducerea Poliţiei Române a dispus o analiză a tuturor bunurilor deţinute la nivelul structurilor teritoriale, pentru ca la intrarea în serviciu să nu existe situaţii cu poliţişti care să nu deţină astfel de mijloace de intervenţie“, se mai arată în acelaşi comunicat. Oficialii mai adaugă faptul că în ceea ce priveşte carburantul, la nivelul Poliţiei Române nu există probleme, toate unităţile avînd asigurat necesarul pentru misiunile specifice serviciului poliţienesc.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate6 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate6 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină6 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină7 zile,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Prima pagină5 zile,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți