Contactează-ne

Actualitate

Ticu Lăcătuşu, o nouă performanţă în alpinism

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pietreanul a reuşit să escaladeze vîrful Muztagh Ata pe o rută în premieră românească ■ piscul are 7.546 de metri şi mai este supranumit „Părintele munţilor de gheaţă“ ■ performanţa a fost realizată împreună cu alpinistul Cristi Gruia, în expediţia din munţii Kun Lun, din lanţul himalayan, în zona de graniţă a Chinei ■

Alpinistul Ticu Lăcătuşu a făcut luni, 9 iulie, un anunţ mult aşteptat de pasionaţii acestui sport, care urmăresc cu sufletul la gură veşti din expediţia românească în munţii Kun Lun, în Himalaya. Celebrul alpinist nemţean a transmis dintr-o zonă în care a prins semnal la telefon un mesaj succint, dar îmbucurător, cu promisiunea că vor urma şi alte detalii despre realizarea pe care a avut-o alături de colegul Cristian Gruia, aceea de ajunge pe Muztagh Ata, supranumit „Părintele munţilor de gheaţă“: „Romanian Kun Lun Expedition 2018: victorie pe cel mai înalt vîrf din grupul Muztagh 7546m, rută în premieră românească. Powered by Heildeberg Cement & Rifil“. Pînă la a face anunţul, în ultima corespondenţă postată pe reţelele de socializare pe 3 iulie, Ticu Lăcătuşu a precizat că se afla aproape de vîrf, dar autorităţile din China îi zoreau pe alpiniştii români să încheie cît mai repede ascensiunea. „Tabara 3 – 6.900 m. Ne vom întoarce acolo poimîine şi în ziua următoare vom încerca de acolo vîrful. Condiţiile au fost oribile pînă acum, cu cea mai schimbătoare şi impredictibilă vreme pe care am văzut-o vreodată. Chinezii deja ne presează că permisul expiră în 3 zile, deşi le-am plătit serviciile în avans pînă pe 14 iulie şi ar trebui să părăsim Base Camp (tabăra de bază – n.r.) pe 12 conform programului. Sperăm să revenim cu veşti bune peste cîteva zile“, transmitea alpinistul nemţean marţi, 3 iulie. Condiţiile meteo au fost dificile pe tot parcursul expediţiei, aşa cum a transmis Lăcătuşu şi în postarea din 2 iulie, astfel că reuşita românilor este cu atît mai de apreciat.

„Tabara 2 – 6.200m. Am dormit deja două nopţi aici. Ultima dată, acum două zile, cînd a şi nins spre dimineaţă şi am coborît direct în Base Camp – 4.400m pe vînt, ceaţă şi ninsoare. Zăpada de peste 1 metru, condiţii destul de ostile, pînă acum. Vom ajunge din nou aici peste două zile“, spunea alpinistul pe 2 iulie. În aceeaşi zi, Lăcătuşu descria şi condiţiile grele de traseu: „Ruta spre Camp 2 trece uneori printre crevase adînci de peste 50 metri, cu pereţi surplombanţi şi cornişe înşelătoare. Uneori cu schiurile, alteori cu colţarii. O eroare de 10 cm poate fi ultima în aceste pasaje“. La 23 de ani de la ascensiunea pe Everest (17 mai 1995), Ticu Lăcătuşu a revenit în Himalaya pentru o expediţie inedită susţinută de compania Heidelberg Cement (sponsor principal) şi RIFIL. Împreună cu prietenul său Cristian Gruia, alpinistul nemţean a plecat pe 9 iunie spre munţii Kun Lun din China, pentru escaladarea unor vîrfuri ce depăşesc 7.000 de metri situate în zona graniţei cu Pakistan, Afganistan şi Tadjikistan: Muztagh Ata (7.546m), Kalaxong (7.277m), Koskulak (7.028m) şi Kuksay (7.184m). Pe 16 iunie, Lăcătuşu şi Gruia au ajuns în munţii Kun Lun, la poalele lui Muztagh Ata, în Xinjiangul de nord.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending