Contactează-ne

Prima pagină

Tezaur monetar vechi de peste 2.000 de ani, descoperit la Valea Ursului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el a fost găsit de Sabastian Sandu, membru al Clubului Detect Metal Roman ■ au fost scoase la lumină 281 de monede romane din argint, 52 bronz, fibule şi obiecte de podoabă, vârfuri de săgeţi, un topor din fier, etc ■

Un tezaur antic a fost descoperit în Neamţ, el fiind format din sute de monede legionare romane, podoabe şi arme. De pe data de 3 decembrie 2022, Sebastian Sandu, membru al Club Detect Metal Roman, este cel mai nou detectorist din Neamţ care şi-a trecut în palmares o descoperire de senzaţie. A mai avut unele, dar de mai mică anvergură.

Sebi, după cum îi spun prietenii, care are o mică afacere în Roman, a luat la pas dealurile din satul Bucium, comuna Valea Ursului, iar la un moment dat a scos la lumină 281 de monede legionare din argint cu care erau plătiţi soldaţii romani din vremea împăratului Marc Antonio (secolul I înainte de Hristos), 52 de monede de bronz, 11 fibule şi alte14 obiecte de podoabă, cinci vârfuri de săgeţi, un topor din fier. Plus o verigă cu nodozităţi şi un pinten specific dacilor, din cele folosire la călărie.

„Urmează ca experţii să expertizeze şi să dea detalii despre cele descoperite. Monedele sunt din perioada împăratului Marc Antonio, fiind «bătute» pentru plata legionarilor, care formau elita armatei. Cred că tezaurul de la Bucium a fost format în timp, în urma unor schimburi comerciale, poate a fost un tribut. Cine poate şti“, a declarat Ovidiu Constantin, preşedintele Club Detect Metal Roman.

Acesta a mai precizat că printre obiectele găsite par a fi şi unele din aur. După cum prevede legea, tezaurul a fost predat Primăriei Valea Ursului, de aici urmând a ajunge la Direcţia pentru Patrimoniu Neamţ. Sebi Sandu a precizat că vrea, după expertizare, să primească recompensa pentru descoperire. Ea ar fi de 30% din valoarea tezaurului, dar când se va petrece acest lucru este de spus, deoarece în România vremurilor actuale descoperirile arheologice, fie că-s făcute de profesionişti sau detectorişti, nu au finanţare pentru a fi puse în valoare.

Tot în Neamţ, dar pe data de 21 octombrie 2022, Nicu Mura, şi el membru al Club Detect Roman, găsea în comuna Icuşeşti un tezaur unicat, vechi de peste 3000 de ani. Artefactele, circa 130 la număr – bijuterii, aplice, nasturi, colane şi fibule – sunt datate din Epoca Bronzului şi Epoca timpurie a Fierului, dar mai este şi un pumnal Akinakis, datat secolele 7-5 I.Hr.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending