Prima pagină
Testarea anti-drog în școli, o soluție? „Flagelul este extins, prețurile sunt joase, iar unii le combină cu alcool“

■ Prefectura Neamț evaluează dacă e necesară achiziționarea de teste anti-drog pentru școli ■ numărul consumatorilor de stupefiante a crescut în rândul tinerilor ■
Cazul Shara Ionășchiță, adolescenta bucureșteancă de 16 ani, care a decedat din cauza unei supradoze de droguri în casa prietenului de 19 ani, din Dumbrava Roșie, cunoscut pe rețelele de socializare, merge mult dincolo de aspectele de management al responsabilității tragediei. Problema de fond este că, așa cum s-a declarat mai mult sau mai puțin oficial, dar fără cifre clare, numărul consumatorilor de droguri din România a crescut.
La fel și anvergura rețelelor de distribuție de droguri. Conform declarațiilor prefectului de Neamț, Adrian Niță, nu ne aflăm în vârful clasamentului național, ceea ce e de bine. Nu este însă clar pe unde se plasează acest „bine” în ierahia traficului și consumului de droguri național. Cert este că problema există și în Neamț.
Ca atare, prefectura și inspectoratul școlar evaluează posibilitatea de a achiziționa testere pentru droguri în vederea dotării școlilor (dacă și care vor fi de acord). Va fi un proces complicat, în care părinții trebuie să își dea acordul, este necesară consiliere legală specializată pentru școli, familii, autorități. Activitățile de informare, conștientizare sunt utile, dar merg doar până într-un anume punct.
Testarea ar oferi autorităților un mod de a „controla“ o problemă spinoasă cu perspectiva de a ajuta victimele traficului de droguri. Prefectul de Neamț se întreba dacă vor exista directori de școli care vor susține ideea pentru a găsi soluții de lucru în cazul tinerilor din școli, minori. Mai există și faptul că unii dintre tinerii consumatori de droguri o fac cu acordul tacit al părinților.
„Interesul suprem al copilului este să fie protejat”
Am cerut opinia Deliei Gagiu, psiholog care lucrează cu persoane dependente de droguri. multe dintre acestea tinere. Expertul a fost categoric în favoarea introducerii unei metode de testare anti-drog: „Din punctul meu de vedere, situația este gravă. Sunt mulți consumatori, din teribilism, la vârste fragede, unii sunt elevi în clasa a șaptea sau a opta.
Uneori, am avut impresia că am de-a face cu cazuri izolate, dar unii dintre tinerii mei pacienți au râs și mi-au spus că droguri cumpără chiar din școală. Flagelul este extins, prețurile drogurilor sunt foarte joase, iar unii dintre ei le combină cu alcool.
Mulți tineri provin din familii cu posibilități materiale. Sunt părinți extrem de ocupați și care nu au timp de copii. Metacatinona este «drogul adolescenților». Să nu mai spunem că în alte cazuri părinții sunt implicați în traficul de droguri sau sunt utilizatori.
Interesul suprem al copilului este să fie protejat. Consider că s-a ajuns într-un punct în care o astfel de măsură, introducerea testării antidrog, are justificare”.
Caz local
În iunie 2023, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii de la DIICOT – Biroul Teritorial Neamț au destructurat un grup în care erau implicate peste 40 de persoane, care vânduseră droguri în perioada septembrie 2022 – mai 2023, în zona muncipiului Piatra Neamț. Prețul etnobotanicelor era de 50 de lei/gram, iar cannabisul era vândut cu cu 80 de lei/gram.
În cazul decesului tinerei de 16 ani din Bucureşti, venită la Piatra Neamţ la o conferință a liceenilor din țară și decedată după ce a consumat droguri la domiciliul lui Gabor Matteo Leonardo din Dumbrava Roșie, în noaptea de 30/31 iulie 2023, instanţa a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru Gabor Matteo, Mihuţ Alexandru Gabriel şi Pascal David Andrei, ultimii doi fiind cei care au vândut drogul.
Uneori, „unghiul“ de abordare a problemei pare să vizeze victimele, lăsând pe seama autorităților competente clasa traficanților și cărăușilor. Între timp, în spațiul public sunt arătate cu degetul școala, persoane, instituții, consumatorii sau familiile acestora, organizații de prevenire, etc. Aceste lucruri pot semnala transferul responsabilității către victime și/sau inabilitatea autorităților de a stopa eficient fluxul de droguri.
Se poate pune întrebarea cât de bine sunt implantate rețelele de trafic din județul Neamț, din Moldova, în comunitățile destul de mici, cu oameni care se cunosc unii pe alții. Cât de nevăzute sunt, până unde ajung? Pe lângă cazurile punctuale de mai sus, ce mai este în teritoriu? În primul semestru al acestui an, Agenția Națională Antidrog a asigurat servicii de asistenţă pentru 1.799 de persoane consumatoare de droguri.
Prin Europa, cocaina și canabisul sunt la „putere“
Serviciile Agenției Naționale Antidrog au fost oferite prin rețeaua teritorială formată din 47 de centre de prevenire, evaluare si consiliere antidrog (CPECA). Ca urmare a unor cazuri dramatice, legislația a fost modificată, stipulându-se că persoana care conduce un autovehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără permis și comite un accident, soldat cu decesul victimei, este condamnată cu executare. Altfel spus, Codul Penal a fost modificat, fiind eliminată posibilitatea condamnării cu suspendarea executării pedepsei în astfel de cazuri.
Raportul European asupra Drogurilor 2023 arată că volumul drogurilor confiscate în Uniunea Europeană a crescut între 2011 și 2021, în special în ultimii 5 ani, deși a existat o oarecare fluctuație a cantităților de amfetamină și metamfetamină depistate în ultimii 3 ani.
Între 2011 și 2021, cele mai mari creșteri au fost pentru cocaină (+416 %), canabis (+260 %), metamfetamină (+135 %), heroină (+126 %), MDMA (+123 %), rășină de canabis ( +77 %) și amfetamină (+42 %). În Europa există piețe de consum considerabile pentru aceste droguri și este probabil ca volumul cantităților identificate să reflecte, cel puțin parțial, rolul tot mai mare jucat continent ca loc de producție, export și tranzit.

-
Prima pagină3 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima paginăo săptămână,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină2 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima pagină4 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Prima pagină2 săptămâni,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică