Contactează-ne

Eveniment

Teroristul Bîrzu nu renunţă la proces

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Cristian Bîrzu a cerut revizuirea sentinţei de 7 ani şi 6 luni într-un dosar de tentativă de omor ■ acţiunea nu a avut succes, iar bărbatul a declarat apel ■ el a atacat un tînăr cu cuţitul, totul plecînd de prietena lui Bîrzu ■

Cristian Bîrzu, de 40 de ani, din Roman, celebru după ce mascaţii l- au săltat pentru acte de terorism, se judecă din nou, de această dată la Curtea de Apel Bacău. El a contestat sentinţa Tribunalului Neamţ prin care s-a respins cererea de revizuire în dosarul în care a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare. Oricare va fi decizia magistraţilor din judeţul vecin, aceasta va fi definitivă. Tentativa de omor este mai veche, din 21 februarie 2013. Atunci, inculpatul a mers în zona din Roman unde locuia partea vătămată şi cînd cel căutat a coborît din bloc, l-a urmărit pînă într-un loc mai ferit şi l-a lovit în zona gîtului cu un obiect ascuţit. A fugit ulterior, iar victima, sîngerînd abundent, a chemat un taxi şi s-a prezentat la Spitalul Roman, fiind imediat dus în sala de operaţie. Medicii au stabilit că a suferit o plagă profundă, cu secţiune de muşchi şi sîngerare masivă. Pentru vindecare a avut nevoie de 14 -15 zile de îngrijiri medicale şi nu au pus în primejdie viaţa victimei. Totuşi, procurorii au apreciat că leziunea a fost la cîţiva milimetri de vase importante de sînge, astfel că au încadrat fapta ca tentativă de omor. Cercetările au stabilit faptul că totul a pornit de la prietena lui Bîrzu, care nu mai voia să se vadă cu acesta. În schimb, petrecea mult timp cu prietena victimei, iar inculpatul a considerat că tînăra şi partea vătămată au influenţat fosta prietenă pentru a nu se mai vedea cu el. La audierile în faţa procurorului, Bîrzu a recunoscut acuzele aduse, dar a menţionat că a vrut să lovească victima cu pumnul, iar în mînă avea şi cheile şi cel mai probabil l-a rănit cu cea de la maşină. S-a mai dispus o nouă expertiză medico-legală, stabilindu-se că în nici un caz leziunea nu a fost produsă de chei, ci de un obiect ascuţit înţepător, iar lovitura a fost de mare intensitate. Victima a apreciat că în momentul atacului, inculpatul avea în mînă un cuţit tip briceag. După agresiune, Bîrzu ar fi sunat un amic căruia i-a relatat că a înjunghiat victima.

Islamism din puşcărie

Pe 12 septembrie 2017, Bîrzu a ajuns după gratii alături de trei complici vasluieni. Forţele de ordine au reuşit să destructureze în acest fel o organizaţie care intenţiona punerea în scenă a unor atentate cu bombă împotriva trupelor speciale ale MAI. Mai exact, Bîrzu se lăudase că face o bombă şi-i va pulveriza pe cei care vor veni să-l încarcereze, gîndindu-se probabil că nu mai are mult pînă ce ajunge la închisoare pentru tentativa de omor. El a mai fost acuzat şi că se ocupa de procurarea de documente româneşti false pentru cetăţeni străini, de religie islamică. „În fapt, s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în România şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale MAI care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflîndu-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău“, conform DIICOT. În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai multi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarîndu-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio- religioase. Deşi era plasat sub control judiciar în dosarul atentatului la viaţă, Bîrzu şi-a manifestat intenţia de a părăsi România pentru a se deplasa în Germania, de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria. El şi-a mai exprimat dorinţa de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate. Inculpatul a obţinut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii, ceea ce s-a şi întîmplat. În afară de închisoarea din Germania, Bîrzu a mai fost condamnat de Tribunalul Neamţ la 7 ani de detenţie pentru trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, vătămare corporală, complicitate la tîlhărie şi viol, pentru fapte din anul 2005.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

TIR cu cereale răsturnat pe E 85

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un TIR încărcat cu cereale s-a răsturnat, luni 25 ianuarie, pe E 85, în zona magazinului Dedeman din Roman.

“Prin apel la 112,  în jurul  18:51, pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe E 85, în zona magazinului Dedeman. Un autotren încărcat cu cereale, ce se deplasa în direcția de mers spre Roman s-a răsturnat. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Roman.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și vor curăța/ degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier (cereale) și de lichidele combustibile.

Nu sunt victime”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestat după un furt comis la Stockholm

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan de 30 de ani a fost dat în urmărire internaţională după ce a furat un telefon mobil ■ Curtea de Apel a confirmat documentul european ■

Un romaşcan de 30 de ani a fost dat în urmărire internaţională de autorităţile judiciare din Suedia, după ce a furat un telefon mobil. Fapta e mai veche de un an, însă după cercetările preliminare suedezii i-au dat de urmă şi au stabilit identitatea făptaşului.

A urmat cooperarea internaţională şi ulterior instanţa de judecată din statul străin a emis un mandat european de arestare pe numele suspectului, pentru săvîrşirea infracţiunii de furt. Actele au ajuns în ţara noastră şi pe 21 ianuarie 2021, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Roman l-au depistat pe bărbatul de 30 de ani, din Roman, care era urmărit la nivel internaţional.

Totul a avut loc la data de 15 noiembrie 2019. În timp ce suspectul se afla în Stockholm a sustras un telefon mobil prin smulgere din mîna victimei. Bărbatul a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. A doua zi a fost dus în faţa instanţei de judecată de la Curtea de Apel Bacău. După deliberări, s-a decis privarea de libertate pe o perioadă de două săptămîni, timp în care anchetatorii trebuie să traducă actele străine în limba română.

„În temeiul art. 102 al. 5 lit. a din Legea 302/2000 dispune arestarea provizorie a persoanei solicitate Cojocaru Remus Rică, pentru o perioadă de 15 zile începînd cu data de 22.01.2021 şi pînă la data de 05.02.2021 inclusiv. În temeiul art. 102 al. 6 din legea 302/2004 dispune comunicarea prezentei încheieri Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei.

Acordă termen la 03.02.2021, ora 11.30 în vederea prezentării de către Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare suedeze pe numele persoanei solicitate, însoţit de traducerea în limba română. Se vor solicita relaţii de la autorităţile suedeze pentru înaintarea copiei certificate a sentinţei penale prin care s-a dispus condamnarea persoanei solicitate, pentru o eventuală recunoaştere pe cale incidentală, în vederea executării acesteia în România“, conform instanţei. Imediat după pronunţare romaşcanul a atacat soluţia instanţei de fond urmînd ca o decizie definitivă în acest caz să dea instanţa supremă.

Citește știrea

Actualitate

Ample verificări, 133 au rămas fără permis

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ totul s-a întîmplat în urma unor controale în trafic ce au avut loc săptămîna trecută ■ o treime dintre sancţiuni au fost pentru vitezomani ■

Pe toată durata săptămînii trecute poliţiştii rutieri nemţeni au supravegheat traficul, iar în urma neregulilor depistate peste 130 de şoferi au devenit pietoni.

Este vorba de conducători auto care au pus în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic prin depăşirea vitezei legale cu peste 50 km/h, efectuarea de depăşiri neregulamentare, neacordarea de prioritate pietonilor sau celorlalte vehicule şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Totul a avut loc în perioada 18-24 ianuarie 2021 cînd poliţiştii Serviciului Rutier Neamţ, cu sprijinul celor din cadrul Serviciului de Ordine Publică, au acţionat pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente grave.

Pentru neregulile depistate în trafic, au fost aplicate 937 de sancţiuni contravenţionale. „Din totalul acestora, 337 au fost pentru depăşirea regimului legal de viteză, 101 pentru abaterile săvîrşite de pietoni, 41 pentru abaterile săvîrşite de biciclişti, 19 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, 17 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, 12 pentru depăşiri neregulamentare, 12 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, iar 380 pentru alte abateri rutiere“, conform unui comunicat al poliţiei Neamţ.

De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 133 de permise de conducere. Dintre acestea, 58 au fost pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, 19 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, 17 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, 12 pentru depăşiri neregulamentare, 12 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi 15 pentru nerespectarea altor norme rutiere care atrag suspendarea dreptului de a conduce.

Totodată, au fost retrase 36 de certificate de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule avînd defecţiuni tehnice sau neîndeplinirea unor obligaţii legale. În această perioadă, poliţiştii au constatat 11 infracţiuni la regimul rutier. 7 au fost fapte de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, 3 au reprezentat fapte de conducere a unui vehicul neînmatriculat, iar un şofer era de ocazie, pentru că nu avea permis.

Citește știrea

Trending