Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Teroarea boschetarilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

• 30 de copii ai strãzii „îsi fac veacul“ dupã un program bine stabilit, în perimetrul BCR – Biserica „Precista Micã“ • Politia si Primãria zic cã sînt legate de mîini si de picioare • copiii provin din familii dezorganizate ce locuiesc în „Satul Olimpic“ si strada Sucedava •

Cei 30 de aurolaci, care îsi „fac veacul“, zilnic, în perimetrul dintre BCR si Biserica „Precista Mare“ au bãgat groaza în comerciantii si trecãtorii din centrul municipiului. Cu punga de aurolac la gurã, cu ochii injectati de lichidul „ucigas“ inhalat, „lucreazã“ dupã un program strict, apãrînd „la serviciu“ în jurul orei 10. Agresivi, impertinenti, tinînd într-o mînã punga de aurolac si în cealaltã o sticlã de plastic, jumãtate plinã cu apã, amestecatã cu putin detergent si un stergãtor de parbrize, sar pe masinile ce sînt nevoite sã opreascã la cele trei semafoare din zonã. Timpul pe care-l petrec în stradã se împarte între îndeletnicirea de a zoi, cu forta, parbrizele masinilor ce opresc la stop si tracasarea pietonilor, care intrã sau ies de la magazinele din centru. „Nu stim ce sã mai facem ca sã ne apãrãm de ei. Vin dimineata, cam în jurul orei 10, si se învîrt prin zonã. Ne înjurã pe noi, îi înghiontesc pe cei care nu le dau bani sau ceva de mîncare, smulg din mîna copiilor sau a bãtrînilor cornul, covrigul sau gogoasa pe care si-o cumpãrã. De-a valma, bãieti si fete, cu vîrste între 10-14 ani, dupã a doua sau a treia «dozã» de aurolac, în jurul prînzului, cînd li se face de obicei foame, se nãpustesc, în haitã, asupra chioscurilor. Profitînd de orice moment de neatentie a noastrã bagã capul pe geam si furã fie una-douã gogosi, fie o pîine sau un corn. Am telefonat de mai multe ori la politie, la 955, dar n-am avut nici un succes sã vinã cineva si sã ia mãsuri cu ei. În urmã cu cîteva luni, un politist i-a identificat, stînd de vorbã cu fiecare în parte, însã lucrurile nu s-au schimbat cu nimic, a doua zi au apãrut din nou în zonã“, au declarat vînzãtoarele de la chioscurile alimentare din strada Nicolae Titulescu. Acestea se plîng cã, seara, dupã ora 9, cînd închid chioscul, le urmãresc în drum spre casã, amenintîndu-le. Inspectorul principal Dragos Blãlãu, seful Politiei Roman, a declarat cã institutia pe care o reprezintã „este legatã de mîini si de picioare“ în aceastã problemã. „Din pãcate, dupã desfiintarera Centrelor de Minori, nu avem ce face cu ei. Periodic noi îi luãm din stradã, îi încredintãm familiei si a doua zi ei sînt trimisi de pãrinti din nou în la cersit. Am realizat o recenzare a lor si am constatat cã toti provin din familii dezorganizate, o parte dintre ei fiind rromi, altã parte provenind din familii de români, toti, însã, din medii defavorizate. Majoritatea locuiesc în strada Fabricii sau în casele de pe Sucedava “, a precizat inspector principal Dragos Bãlãu, comandantul Politiei Municipiului Roman. Surse din Politia Roman ne-au informat, între timp, cã de bietii aurolaci nu prea mai are cine se ocupa, de vreme ce ofiterul care-i avea în responsabilitate a pãrãsit, acum cîtva timp, Politia Roman.

Solutii ar exista, dar…cu ceva bunãvointã Directorul executiv al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului Neamt, Mihai Hanganu, a luat la cunostintã de la redactorii „Monitorului de Roman“ despre existenta acestor dezmosteniti ai soartei. „Mã aflu în biroul primarului de la Roman cu care voi discuta si aceastã problemã. Legea este foarte clarã. Orice copil aflat în dificultate este obligatoriu sã treacã printr-o evaluare a autoritãtilor locale, care, în functie de cazul respectiv, propun solutii. Se face un plan de servicii pentru fiecare în parte si acestea sînt supuse atentiei Comisiei Judetene de Protectie a Copilului. Nu este vorba de pasare a problemei de la un organism la altul. Existã autoritãti, prin lege, care trebuie sã se ocupe de acesti copii. Voi discuta cu domnul primar, care va dispune ca seful Serviciului de Asistentã Socialã, Gabriel Ursu, sã-i identifice pe fiecare în parte si sã le facã anchetã socialã. Cei care sînt cu probleme vor fi trimisi la Comisie, care va lua fie mãsura plasamentului, fie aceea de protectie, în functie de fiecare caz în parte. Se va face evaluarea primarã de cãtre autoritãtile locale si se va vedea ce mãsuri vom lua cu acesti copiii, pentru cã trebuie sã se stie cã a trecut vremea în care îi strîngeam si-i închideam într-un orfelinat. Altele sînt metodele de protectie a copilului“, a precizat Mihai Hanganu. Acesta a promis cã va cerceta în interiorul Directiei pentru Protectia Copilului pentru a vedea de ce redactorul „Monitorului de Roman“ a trebuit sã dea nu mai putin de zece telefoane pentru a putea obtine o informatie privitoare la programul de reinsertie a acestor „dezmosteniti ai soartei“ si a putea obtine numãrul de mobil al directorului executiv.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending